Heger: Megaškandál na Finančnej správe pokračuje! Podvodníci sa môžu tešiť, doplatia na to slušní ľudia

Heger: Megaškandál na Finančnej správe pokračuje! Podvodníci sa môžu tešiť, doplatia na to slušní ľudia

Bratislava 5. novembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Finančná správa vôbec nevysvetlila obrovskú dieru v systéme e-kasa. Naopak, bagatelizuje problém a kryje podvodné správanie, tvrdia predstavitelia hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO)

Na snímke Eduard Heger

OĽANO včera upozornilo na zistenia Ivestigatívneho centra Jána Kuciaka, že Finančná správa vypustila deravý softvér, vďaka ktorému môžu podvodníci ešte viac okradnúť štát. Hnutie vyzvalo prezidentku Finančnej správy, aby okamžite konala a predstavila riešenie mimoriadne závažného problému.

Reklama

„Čakali sme na reakciu prezidentky Finančnej správy, tá sa však ani nezúčastnila tlačovej konferencie. Namiesto toho, aby sa Finančná správa snažila okamžite priniesť riešenie, ako odstrániť obrovskú dieru v systéme, celý problém bagatelizuje,“upozornil tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger, podľa ktorého môže postoj Finančnej správy znamenať len dve veci:

„Buď Finančná správa toto podvodné správanie kryje, alebo nemá záujem zaplátať túto dieru a vybrať viac peňazí. Finančná správa je však zodpovedná za výber daní. Mali by v nej pôsobiť ľudia, ktorí idú podvodníkom po krku a ktorí dosiahnu čo najefektívnejší výber každého jedného eura. Nemôže tam byť človek, ktorý bagatelizuje obrovskú dieru v systéme a povie, že to vôbec nie je problém,“pokračoval.

Reklama

Podľa Hegera Finančná správa vôbec nevysvetlila, ako dieru odstráni, naopak potvrdila, že diera v systéme je. „Zmohli sa len na tvrdenie, že zákon treba dodržiavať. Vieme predsa, že podvodníci vedome konajú mimo zákon, preto výroky Finančnej správy nie sú na mieste. E-kasa totiž bola vytvorená na to, aby akýmkoľvek spôsobom zabránila podvodníkom okrádať štát,“povedal Heger. „My nehovoríme, že tento systém treba hodiť do koša. Hovoríme, že je deravý a treba ho opraviť,“ pokračoval.

Finančná správa sa včera bránila tvrdením, že pri vydávaní dokladov existuje číselný rad, preto vie falošné doklady dohľadať.„Číselný rad však vôbec nie je prekážkou. Podvodník dobre vie, že Finančná správa sleduje číselný rad, takže si dá pozor na to, aby nadviazal v reálnom doklade s tým číslom, ktoré malo nasledovať. Zaráža nás, že sa takýmito naivnými argumentami bránia ľudia zodpovední za boj proti daňovým únikom,“ tvrdí E. Heger, podľa ktorého Finančnej správe pri daňových podvodoch nemusí pomôcť ani QR kód.

„Zákazník si môže prostredníctvom QR kódu cez mobil overiť pravosť dokladu. Ak dostane falošný doklad, dostane hlásenie z finančnej správy „Doklad nenájdený. Nezaevidovaný doklad. Ďakujeme za podnet.“ Zákazník má kód, ale nemá ako zistiť, či sú v kóde skutočné údaje z dokladu. V QWER kóde by mohli byť nahraté údaje inej prevádzky, než tej, v ktorej zákazník reálne nakupoval,“ vysvetlil problém Eduard Heger.

Expert hnutia OĽANO na podnikanie a ekonomiku Peter Kremský hovorí o preukázanej diere v systéme, ktorá podľa neho nie je náhodná. „Nezašifrovaná komunikácia s úložiskom je obrovské slabé miesto systému. Finančná správa to môže akokoľvek ospravedlňovať, vymýšľať si dôvody, prečo je to dobré a v poriadku, ale je to mimoriadne slabé miesto, ktoré vzniklo udelením výnimky, o ktorej firma CHDU s.r.o. dopredu vedela,“ povedal Kremský s tým, že ide o jadro celej kauzy. „Táto firma vznikla len vo februári 2019. Od začiatku vedela, že dostane výnimku, že úložisko nemusí byť šifrované. Toto je koreň problému. Je to systém doslova pripravený pre daňové úniky,“ tvrdí Kremský.

„Považujeme za veľmi nezodpovedné, že Finančná správa bagatelizuje takéto podvodné správanie a tvári sa, že sa nič nedeje. Práve ľudia na Finančnej správe musia byť zodpovední za to, aby podvodníci nemohli podvádzať, ani keby chceli. Nejde tu o malé peniaze, hovoríme o stovkách miliónov eur, ktoré v štátnom rozpočte chýbajú a budú chýbať. Opakovane preto vyzývame premiéra Pellegriniho, ako aj ministra financií Kamenického, aby vyvodil zodpovednosť voči prezidentke Finančnej správy, ktorá je zodpovedná za to, že takýto deravý systém vôbec uzrel svetlo sveta,“ uzavrel Eduard Heger.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali