Harabin: Pokiaľ nebude prijatý zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, nikdy nebude odstránená korupcia

Harabin: Pokiaľ nebude prijatý zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, nikdy nebude odstránená korupcia

Bratislava 3. októbra 2016 (HSP/Foto:TASR–Michal Svítok)

 

Rebríček o korupcii je súčasťou výročnej správy Svetového ekonomického fóra o globálnej konkurencieschop­nosti. Rebríček uverejnil portál Business Insider

Na snímke bývalý sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin
Na snímke bývalý sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin

Jeho výsledky zbierali štatistici v rozhovoroch s takmer 15-tisícmi lídrami biznisu zo 141 krajín sveta. Odpovedali na otázky o protiprávnom rozdeľovaní verejných zdrojov, etických štandardoch politikov či úplatkoch a iných nezdokumentovaných platbách. Spriemerovaním vyšla konečná známka aj poradie. Prvú päticu najskorumpova­nejších štátov otvára na piatom mieste Grécko, pred ním je Maďarsko a bronzovú medailu získalo Taliansko. Slovensko, ktoré skončilo na nelichotivom druhom mieste má podľa odborníkov vraj veľký problém s politickou korupciou.

Reklama

Tému politickej korupcie okomentoval sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabín.

“Asi pred dvoma dňami vyšla hodnotiaca správa Svetového ekonomického fóra, ktorá sa týka korupcie. Zo 138 krajín zaujalo Slovensko asi 114 miesto. Pred nami sú ešte také krajiny ako Ukrajina a Tanzánia a za nami už len Burundy, Gabun a pod. Korupcia bola hodnotená z viacerých kritérií, ktoré sa viažu na úplatky bezpečnostných orgánov, prokuratúry, justície, politikov a výberových konaní.”

Reklama

“Stačí zalistovať do krátkej histórie a môžeme pripomenúť kauzu privatizácie SPP, kde minister Mikloš zaplatil poradcovi pol miliardy korún za to, že vyberal z jedného uchádzača, ktorý sa do súťaže prihlásil. Ďalej známa kauza Gorila, kde mali brať miliónové úplatky páni Dzurinda, Mikloš, Hrušovský. Ďalej kupovanie poslancov, keď prechádzali poslanci z jednej strany do druhej, aby sa udržala vládna koalícia a verejne sa rozprávalo koľko ktorí poslanec za prestup zobral. V roku 2012, keď sa volil generálny prokurátor, vtedy bol v hre pán Čentéš a poslanci si odovzdávali lístočky s úplatkami 30 miliónov za jeden hlas. Z tohto obdobia je známe aj video Kočnera so Sulíkom, spomína Harabin závažné kauzy z minulosti.”

“Za zmienku stoji pripomenúť aj volebnú korupciu pána Kisku, keď vo volebnej kampani prekročil povolený limit a bol povinný zaplatiť 10 násobok prekročenej sumy, čo činí 12 330 000 eur. Doposiaľ ich nezaplatil a ani nebol príslušnými orgánmi k tomu vyzvaný. Korupcia je aj pri personálnom menovaní policajnej inšpekcie, ktorá sa podriadila ministerstvu vnútra cez smernice, ktoré uverejňovali páni Lipšic a Kaliňák. Ďalej korupčné kauzy Váhostav, Baštrňák, rôzne CT-ečka. O jasný príklad korupcie ide aj v prípade pána Miku, riaditeľa RTVS, keď na právne služby vypíše tender na advokátov a pritom na to v RTVS má právny útvar. Rovnako tak Kaliňák, ktorý si vypísal tender na poradenské, právne a audítorské služby za 1,5 milióna eur, pritom na to má na ministerstve 50 až 100 ľudí, ktorí tieto služby robia a berú za to paušálny plat,” tvrdí vo svojom videu Harabin.

“V roku 2004 sa zriadil Špeciálny súd a Špeciálna prokuratúra. Politici to prezentovali ako nástroj boja proti korupcii. Stálo to pol miliardy korún a aké máme výsledky? Je vyšetrená kauza Mikloš a SPP,? Kauza Gorila, kauza kupovania poslancov? A čo terajšie prestupovanie poslancov z jednej zaniknutej strany do druhej len preto, lebo pánu Procházkovy bol korupčne prisľúbený post sudcu v Luxemburgu? A kde ho korupčná súdna rada zvolila miesto sudcu s 30 ročnou praxou,” kritizuje Harabín momentálny stav.

Nič z toho nie je vyšetrené, ale verejnosti sa predkladajú prípady 50 eurových úplatkov policajtov, lekárov, katastrálnych úradov. Naposledy sme zaregistrovali veľký prípad uplácania klobásami na univerzite v Nitre. (tu)

Tento týždeň aj prípad veľkej policajnej akcie, kde kukláči vtrhli do ordinácie primára onkológie, kde sa zdokumentoval prípad 50 eurového úplatku.

Reklama

Mne to pripadá tak, že ide o odpútavanie pozornosti od skutočných mega korupčných prípadov, na ktoré práve upozorňuje svetové ekonomické fórum. Čuduj sa svete, ani vláda, ani generálny prokurátor, ani policajný prezident, ani poslanci v parlamente, ani maistreamové média nebijú na poplach, že Slovensko má také zahanbujúce miesto v rebríčku korupcie. Takýto rozsah korupcie už ohrozuje fungovanie základov štátu. Pokiaľ nebude na Slovensku prijatý zákon o hmotnej zodpovednosti politikov a všetkých štátnych funkcionárov, nikdy nebude odstránená korupcia. Funkcionári si myslia, že si môžu dovoliť všetko aj preto, lebo spolitizovaná polícia a spolitizovaná generálna prokuratúra nekoná.

Video k článku si môžete pozrieť tu:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali