Harabin podáva proti Švecovej návrh na disciplinárne konanie

Harabin podáva proti Švecovej návrh na disciplinárne konanie

Bratislava 6. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Podľa Harabina zneužila Švecová svoju funkciu 

Sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin podáva podnet na disciplinárne konanie voči predsedníčke NS SR Daniele Švecovej. Je totiž presvedčený, že Švecová zneužila svoju funkciu, lebo nezákonným spôsobom zasiahla do ústavnej zásady na zákonného sudcu.

Reklama
Na snímke Štefan Harabin
Na snímke Štefan Harabin

“Konala evidentne v rozpore s povinnosťami vyplývajúcimi zo zákona o súdoch, a to iba preto, že sa nechala ovplyvniť politickými záujmami a oznamovacími prostriedkami,” uviedol Harabin. Dôkazom jeho tvrdenia má byť zápisnica z rokovania trestnoprávneho kolégia NS SR z 27. júla 2015 a zápisnica z mimoriadneho zasadnutia Sudcovskej rady NS SR z 18. augusta 2015.

“Preto podávam podnet na podanie disciplinárneho návrhu proti predsedníčke NS SR Daniele Švecovej z dôvodu, že svojimi podaniami z 29. septembra 2015… na sudcov Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského podala svojvoľné disciplinárne návrhy za právny názor vyjadrený v rozsudku NS SR z 23. februára 2015, sp. zn. 1 Tdo 8/2015, hoci ešte 20. augusta 2015 tento istý rozsudok tvoril zákonný základ pre jej návrh na vydanie zjednocujúceho stanoviska trestného kolégia 29. septembra 2015 pod sp. zn. Tp 62/2015,” uviedol vo vyhlásení Harabin.

Reklama

Podnet podáva Harabin aj preto, lebo Švecová podľa jeho slov bez zákonného základu ako predsedníčka NS SR rozhodnutiami z 19. októbra 2015, Spr 853/2015, zrušila Štefanovi Harabinovi, Gabriele Šimonovej a Viliamovi Dohňanskému povolenia o plnení funkčných povinností sudcu v domácom prostredí vydané 3. septembra 2014, a to z dôvodu vedených disciplinárnych konaní proti nim. “Týmto jej konaním došlo k naplneniu skutkovej podstaty závažného disciplinárneho previnenia v zmysle o sudcoch. Za disciplinárne previnenie je adekvátne uloženie najprísnejšieho disciplinárneho opatrenia, ktorým je odvolanie z funkcie sudcu,” dodáva v podnete Harabin.

 

Predsedníčka NS SR navrhuje znížiť Harabinovi plat a preložiť ho

Švecová podala v stredu 4. novembra návrh na začatie disciplinárneho konania proti Štefanovi Harabinovi. Šéfka NS SR navrhuje, aby bol bývalému predsedovi Najvyššieho súdu a expredsedovi trestného kolégia znížený funkčný plat o 50 percent a aby bol preložený na súd nižšieho stupňa. Harabin podľa Švecovej bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia podľa zákona, a to ani na základe vlastného rozhodnutia, ani na základe podnetu predsedu senátu Juraja Klimenta zo dňa 17. júla tohto roku a ani na základe jej žiadosti zaslanej listom z 23. júla.

“Hoci trval stav právnej neistoty vytvorenej rozdielnym rozhodovaním senátov NS SR, najmä na nižších súdoch, zvolal ho až listom z 9. septembra na 18. novembra tohto roku. Tým podľa zákona porušil povinnosť sudcu svedomito, riadne a včas vykonávať svoje povinnosti predsedu kolégia, čím sa dopustil závažného disciplinárneho previnenia,” uvádza sa v stanovisku predsedníčky NS SR, ktoré TASR poskytol štátny radca a hovorca NS SR Boris Urbančík.

Reklama

Harabin v reakcii označil za smutné, že za éry Švecovej sa predĺžilo súdne konanie v priemere o viac ako jeden rok. “Chýba osem sudcov na Najvyššom súde. Sudcovia nižších súdov nechcú ísť na Najvyšší súd, pretože by sa tým vystavili riziku, že môžu byť stíhaní a prenasledovaní za právny názor. V dôsledku tohto nekompetentného a nekoncepčného prístupu sa už výrazne spomalilo konanie na civilnom a správnom, ale aj na trestnom kolégiu, čo je na škodu, nie Harabina, ale občanov SR, za čo ale budeme platiť v Štrasburgu ťažké peniaze,” myslí si.

Za pôsobenia Švecovej tiež podľa jeho slov narástol počet nevybavených veci z 2800 na 15.000. “Pani predsedníčka iba veselo šikanuje sudcov podávaním disciplinárnych návrhov za právne názory, aby mediálne prekryla svoju riadiacu impotenciu. Úspešne pokračuje v znefunkčňovaní Najvyššieho súdu, na čo doplatia len a len iba radoví daňoví poplatníci,” dodal Harabin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali