Hamilton po 3. titule: “Je to šialené”, Rosberg hromžil na agresívny manéver. Reakcie svetových médii na Veľkú cenu USA

Hamilton po 3. titule: “Je to šialené”, Rosberg hromžil na agresívny manéver. Reakcie svetových médii na Veľkú cenu USA

Austin 26. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Antonio Calanni)

 

Hamilton vstupoval do pretekov so 73-bodovým náskokom na čele klasifikácie a všetko bolo pripravené na jeho majstrovské oslavy

Britský jazdec Lewis Hamilton sa stal tretíkrát v kariére majstrom sveta v pretekoch Formuly 1. Pilot Mercedesu si definitívne zabezpečil prvenstvo vďaka triumfu na nedeľňajšej Veľkej cene USA na okruhu v Austine, ktorý bol jeho jubilejným desiatym v sezóne.

Reklama
Na snímke Brit Lewis Hamilton tešiaci sa zo svojho úspechu
Na snímke Brit Lewis Hamilton tešiaci sa zo svojho úspechu

Tri “kolá” pred koncom seriálu (Mexiko, Brazília, Abú Zabí – pozn.) má Hamilton nedostihnuteľný 76-bodový náskok pred druhým Nemcom Sebastianom Vettelom. Tretím pohárom majstra sveta po rokoch 2008 a 2014 sa v historických tabuľkách vyrovnal Jackiemu Stewartovi, Ayrtonovi Sennovi, Nelsonovi Piquetovi, Nikimu Laudovi a Jackovi Brabhamovi.

Hamilton vstupoval do pretekov so 73-bodovým náskokom na čele klasifikácie a všetko bolo pripravené na jeho majstrovské oslavy. Jeho tímový kolega Nico Rosberg si však v kvalifikácii vybojoval pole position a živil iskierku nádeje na oddialenie Hamiltonovej korunovácie, no už po prvej zákrute bolo všetko inak. Súboj s Hamiltonom prehral, vyšiel mimo trate a klesol až na piate miesto.

Reklama

“Prvá zákruta bola veľmi agresívna. Nevidel som to, takže to nemôžem bližšie komentovať. Povedal by som, že Lewis vrazil do mňa, čo nie je dobré,” vravel rozladený Rosberg, ktorý sa po spomínanom incidente v zákrute prepadol na piatu priečku. Neskôr sa však výbornou jazdou z tejto situácie dostal a tesne pred koncom figuroval na prvej priečke. Následne však spravil chybu a Hamiltonovi umožnil dostať sa pred seba. “Som veľmi sklamaný. Hnevá ma najmä ten štart. Myslím si, že mám právo na moju stopu na trati. To, že kolega zájde tak ďaleko a dokonca do mňa vrazí, je podľa mňa neprípustné,” soptil Rosberg. Športový šéf Mercedesu Toto Wolff sa snažil stlmiť vyhrotené emócie: “Manéver z prvej zákruty bol tvrdý a Lewis sa za neho vo vysielačke ospravedlnil. Bola mokrá trať a vtedy je zvládnutie zákruty vždy veľmi komplikované,” bránil Hamiltona.

Brit vyšiel ako víťaz z pretekov, v ktorých jeden zvrat striedal ďalší. V úvode sa mu s intermediálkami príliš nedarilo a z prvého miesta sa prepadol až na štvrté, ale neskôr ho neodstavili ani viaceré výjazdy safety caru. Sedem kôl pred koncom využil Rosbergovu chybu, vzal vedenie do svojich rúk a v záverečných kilometroch svoj náskok ešte zvyšoval. “Je šialené pomyslieť si, že teraz som trojnásobný majster sveta Formuly 1! Za všetko vďačím otcovi a mojej rodine, ktorá celé roky stála pri mne a veľa pre mňa obetovala. Ďalej ma posúvala aj pozitívna energia od mojich fanúšikov, ktorí cestujú okolo sveta, aby ma mohli vidieť. Všetky tie listy a správy, ktoré dostávam, sú pre mňa obrovskou vzpruhou,” vravel Hamilton. V niektorých okamihoch to pritom na jeho triumf vôbec nevyzeralo. “V jednej fáze bol Nico skutočne veľmi rýchly, no ani na sekundu som nestrácal vieru, že to môžem dokázať. Vyvíjal som na neho tlak. Nico jazdil fantastické preteky, musím mu zložiť poklonu. Podarilo sa mi však zvíťaziť a najmä si vážim, že som sa počtom titulov vyrovnal Ayrtonovi Sennovi. Je to pre mňa veľká pocta.”

Sebastiana Vettela mrzelo, že stratil už i teoretickú šancu zabojovať o titul. “Je to zvláštny pocit prejsť cieľovou čiarou s pocitom, že už nemôžem byť svetovým šampiónom. Verím, že v budúcej sezóne Mercedesy viac potrápime.”

 

Reakcie svetových médií na Veľkú cenu USA, na ktorej získal britský pretekár Lewis Hamilton tretí titul majstra sveta F1:
VEĽKÁ BRITÁNIA:

Reklama

Sun: “Hetrik Hamiltona. Šampión F1 je opäť z Veľkej Británie.”

Independent: “Hamilton je zaslúženým kráľom formuly 1. Bol to jeho deň, jeho rok.”

Daily Mail: “Preteky v Austine boli ako na hojdačke, priniesli drámu do posledných kôl. Hamilton vyťažil zo svojich skúseností. Dominancia Mercedesu bola v tejto sezóne jednoznačná, titul je v správnych rukách.”

The Times: “Hamilton napísal v USA majstrovskú bodku. Tri kolá pred záverom sezóny je o všetkom podstatnom rozhodnuté. V Austine vyvolala kontroverziu kolízia Hamiltona s Rosbergom v prvej zákrute. Kolegovia si po pretekoch nepodali ruky.”

Guardian: “Veľká Británia je hrdá na svojho syna Lewisa.”

Reklama

TALIANSKO:

Gazzetta dello Sport: “Kráľ Hamilton, trojnásobný ako Senna. Rosberg mu v USA daroval titul po hlúpej chybe v závere. Hamilton sa vyhrieva na motoristickom Olympe.”

Tuttosport: “Smola Rosberga a majstrovské oslavy Hamiltona. Brit v prvej zákrute nepoznal brata, po pretekoch Nico novému šampiónovi nepodal ruku, cítil krivdu.”

Corriere dello Sport: “Tretí titul pre Hamiltona. Lewis sa vyrovnal svojmu idolovi Ayrtonovi Sennovi. Preteky v Austine ponúkli nádhernú drámu, množstvo predbiehacích manévrov.”

La Stampa: “Kráľ Lewis III. Hamilton sa zaradil k velikánom F1.”

 
FRANCÚZSKO:

L’Equipe: “Šialené preteky. Hamilton musel ukázať svoj talent. Dokonale sa vyrovnal so všetkými nástrahami. Titul mu patrí právom.”

Le Monde: “Po víťazstve na VC USA oslavuje Lewis Hamilton tretí titul majstra sveta F1. V tomto roku mal najlepšie vozidlo a žiadneho vážneho konkurenta.”

 

NEMECKO:

Reklama

Kicker: “Perfektné! Hamilton obhájil titul majstra sveta a získal už svoj tretí vavrín. Vyrovnal sa Ayrtonovi Sennovi, ktorý bol jeho veľkým vzorom. Rosberg chcel oddialiť majstrovské oslavy, ale nepodarilo sa mu to. Jazdecké chyby ho stáli víťazstvo.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali