Hamas je pripravený rokovať s Izraelom o výmene väzňov

Hamas je pripravený rokovať s Izraelom o výmene väzňov

Jeruzalem 31. mája 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ashraf Amra/Pool via AP)

 

Radikálne palestínske hnutie Hamas je pripravené na “okamžité rokovania” s cieľom uskutočniť výmenu väzňov s Izraelom. Uviedol to v pondelok politický vodca Hamasu pre oblasť pásma Gazy Jahjá Sinwár

Jahjá Sinwár Abbás Kámil
Radikálne palestínske hnutie Hamas je pripravené na “okamžité rokovania” s cieľom uskutočniť výmenu väzňov s Izraelom. Uviedol to politický vodca Hamasu pre oblasť pásma Gazy Jahjá Sinwár (vľavo) po stretnutí so šéfom egyptskej spravodajskej služby Abbásom Kámilom (vpravo) v Gaze 31. mája 2021

Podľa spravodajského portálu The Times of Israel to Sinwár vyhlásil po stretnutí so šéfom egyptskej spravodajskej služby Abbásom Kámilom, ktorý do palestínskej pobrežnej enklávy pricestoval v pondelok po sérii schôdzok v Tel Avive a Ramalláhu.

Reklama

Pri príležitosti Sinwárovej návštevy ulice Gazy zdobili egyptské vlajky a bilbordy a plagáty, v ktorých Hamas v mene obyvateľov pásma Gazy ďakuje egyptskému prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu za poskytnutú podporu. Izraelský denník v tejto súvislosti pripomenul, že Egypt sa – naopak – už dlho snaží udržiavať si od palestínskeho Hamasu odstup.

Na margo výmeny väzňov Sinwár povedal, že v tejto “otázke bol v uplynulom období zaznamenaný istý vývoj”, ktorý sa však zastavil vzhľadom na “politické turbulencie v Izraeli a opakované parlamentné voľby”.

Reklama

Hamas drží v zajatí dvoch izraelských civilistov – Hišama as-Sajída a Averu Mengistua – a odmieta vydať telá dvoch izraelských vojakov – Hadara Goldina a Orona Šaula.

Posledná veľká výmena väzňov medzi Izraelom a Hamasom sa uskutočnila v roku 2011. Premiér Benjamin Netanjahu vtedy povolil prepustenie 1027 v Izraeli väznených Palestínčanov výmenou za zajatého izraelského vojaka Gilada Šalita.

Jedným z palestínskych väzňov prepustených pri tejto výmene bol aj Sinwár, ktorý si izraelskom väzení odpykával doživotný trest za vraždu.

Podľa jedného z vyjednávačov práve Sinwárovo slovo zohralo kľúčovú úlohu pri vyjednávaniach o Šalitovi. “Ak to bude Sinwárova vôľa, bude dohoda. Ak nie, nebude,” uviedol nemenovaný vyjednávač.

Podľa izraelského denníka zatiaľ nie je jasné, koľko väzňov bude Hamas požadovať výmenou za dvoch žijúcich Izraelčanov a dve telá.

Reklama

Sinwár však po schôdzke s Kámilom novinárom povedal, aby si zapísali číslo 1111, lebo “to sa ľahko pamätá”.

Izraelskí predstavitelia nedávno uviedli, že svoj súhlas s obnovou Gazy, ktorá v nedávnom konflikte utrpela veľké materiálne škody, podmienia pokrokom v dosiahnutí dohody s Hamasom, ktorá zabezpečí návrat oboch izraelských zajatcov a vydanie tiel dvoch padlých.

Hamas však naďalej tvrdí, že odmieta spájanie obnovy Gazy po nedávnych bojoch s izraelskou armádou s dohodou o zajatcoch a väzňoch.

The Times of Israel konštatoval, že dohoda sprostredkovaná Egyptom síce zastavilo boje medzi Izraelom a Hamasom, ale prímerie je veľmi krehké, pričom nie sú vyriešené žiadne zo základných problémov, ktoré Hamas použil ako svoje zdôvodnenie útokov na Izrael.

Boje medzi izraelskou armádou a militantmi z pásma Gazy vypukli po tom, čo začiatkom mája na jeruzalemskej Chrámovej hore – treťom najposvätnejšom mieste islamu a najposvätnejšom mieste judaizmu – došlo k stretom medzi izraelskými bezpečnostnými zložkami a Palestínčanmi.

Reklama

V Jeruzaleme tiež eskalovalo napätie kvôli hroziacemu vysťahovaniu palestínskych rodín z domov vo štvrti Šajch Džarrá ležiacej vo východnej časti Jeruzalema.

Ďalším sporným bodom vo vzťahoch bola a zostáva pokračujúca blokáda pásma Gazy Izraelom a Egyptom.

Izrael zachováva tieto prísne obmedzenia pre pobrežnú enklávu od roku 2006. Blokáda je podľa neho nevyhnutná, aby sa zabránilo vážnej hrozbe zo strany Hamasu, zatiaľ čo ľudskoprávni aktivisti opakovane upozorňujú na negatívny vplyv týchto reštrikcií na civilné obyvateľstvo Gazy.

Izraelský denník napísal, že Egypt údajne pozval Izrael, Hamas a palestínsku samosprávu na rokovania o dlhodobom prímerí, ktoré by sa mali konať v Káhire.

V nedeľu do egyptskej metropoly pricestoval izraelský minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi. Očakáva sa, že v najbližších dňoch sa kontakty diplomatov oboch štátov zintenzívnia.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali