Hajšel: Rozpočet EÚ je obrovská šanca na modernizáciu Slovenska

Hajšel: Rozpočet EÚ je obrovská šanca na modernizáciu Slovenska

Bratislava 28. mája 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Europoslanec Robert Hajšel si myslí, že Európskou komisiou predložený sedemročný rozpočet Európskej únie spolu s novým nástrojom „EÚ ďalšej generácie“, je niečim úplne novým a zároveň obrovskou šancou pre štáty ako Slovensko, aby sa pustili cestou modernizácie a zároveň na to dostali viac peňazí

Na snímke europoslanec Robert Hajšel

Keď už bude tento kombinovaný rozpočet obnovy európskej ekonomiky schválený v europarlamente a schvália ho aj členské štáty, čo má byť už len formalita, bude podľa Hajšela už len na slovenskej vláde, aby urýchlene vypracovala kvalitný Plán oživenia ekonomiky s rozsiahlou envrironmentálnou a digitálnou modernizáciou a posunula Slovensko ďaleko dopredu.

Reklama

„Z tejto zúfalej koronakrízy sa tak nateraz stáva obrovská šanca úplne resetovať a prestavať fungovanie slovenskej ekonomiky, utlmiť výroby poškodzujúce životné prostredie a to bez prehlbovania chudoby a zabezpečiť, aby z digitálnej modernizácie profitovali všetci občania, myslí si europoslnec.

Hajšel ďalej upresňuje, že o krem klasického rozpočtu zameraného na financovanie tradičných politík EÚ v hodnote 1,1 bilióna na obdobie 2021-2027 zahŕňa návrh EK aj spomínaný nástroj „EÚ ďalšej generácie“ v celkovej sume 750 miliárd eur, z čoho 500 miliárd by malo byť vo forme nenávratných grantov a 250 miliárd vo forme nízko úročených pôžičiek.  „Len z týchto nových prostriedkov môže Slovensko dostať až osem miliárd eur navyše vo forme grantov a v prípade potreby aj ďalšie miliardy vo forme pôžičiek.“

Reklama
„Hoci tradičný rozpočet je nižší ako v prvej navrhovanej verzii spred dvoch rokov, druhý nástroj je úplne nový a vo vyššej sume, ako nedávno navrhli Francúzsko a Nemecko. To sa isto nebude veľmi páčiť ani Nemecku, ale hlavne iným štyrom štátom zo severozápadu EÚ, ktoré sú proti akýmkoľvek grantom a proti akémukoľvek zvyšovaniu financovania programov Únie. Dúfam, že napriek tomu, budú členské štáty EÚ ochotné tento návrh aspoň v približných sumách už do leta schváliť a Únia ukáže to, na čo občania čakajú,“ dodáva s tým, že teraz je najvyšší čas, aby EÚ ukázala svoju akcieschopnosť a solidaritu a nesklamala svojich občanov, ktorým sa nepáčila jej slabá angažovanosť ešte na začiatku koronakrízy.

Hajšel uviedol, že sa ako tieňový spravodajca pre Fond spravodlivej transformácie bude snažiť presadzovať, aby k spomínaným peniazom mali rovnaký prístup všetky krajiny, aj napriek tomu, že z Fondu obnovy má isť takmer polovica Taliansku a Španielsku, ktoré sa považujú za štáty najviac postihnuté koronavírusom. „Hlavným kritériom prideľovania týchto peňazí musí byť pokles hospodárskej aktivity v dôsledku koronakrízy. Totiž aj štáty ako Slovensko, ktoré po zdravotnej stránke neboli koronavírusom tak silno postihnuté, čelia aj v dôsledku prijatých preventívnych opatrení hlbokej hospodárskej recesii,“ ozrejmuje svoj postoj.

Dodal, že je osobne veľmi rád, že sa EK rozhodla navrhnúť zvýšenie rozpočtu pre Fond spravodlivej transformácie z ktorého budú môcť čerpať prostriedky aj slovenské regióny, ktoré budú zasiahnuté prechodom na zelenšiu ekonomiku, ako je horná Nitra alebo východné Slovensko.

V závere ešte doplnil, že je v životnom záujme Slovenska, aby sa návrh sedemročného rozpočtu EÚ, ale aj celý Plán obnovy, podarilo členskými štátmi čo najskôr schváliť .

„Slovenská vláda v spolupráci s rôznymi sektormi ekonomiky musí už teraz pracovať na svojej vízii oživenia a modernizácie ekonomiky. Slovensko bude musieť rýchlo predložiť kvalitný národný Plán obnovy aj s projektami, ktoré sa z neho budú financovať a z ktorých by mali profitovať naši podnikatelia a zamestnanci. Ak by všetko dobre išlo, tak z Fondu obnovy bude môcť Slovensko začať čerpať peniaze ešte v tomto roku.“ uzavrel Hajšel.

Tatiana Stará

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali