Hádzaná: Osemgólové manko príliš veľkým sústom, Heister: "Rozhodla efektivita"

Hádzaná: Osemgólové manko príliš veľkým sústom, Heister: "Rozhodla efektivita"

Bratislava 13. novembra (TASR) – Víťazstvo s trpkou príchuťou. Slovenskí hádzanári sa v sobotu v Šali rozlúčili s účinkovaním v prvej fáze kvalifikácie MS 2015 triumfom 27:25 nad Rumunskom, v konečnom účtovaní im ale ani to na postup do kontinentálnej baráže nestačilo. Väz im v boji o historicky tretiu účasť na svetovom šampionáte zlomila už vlaňajšia nečakane hladká prehra v Bukurešti o osem gólov s najväčším konkurentom v 2. skupine.

"Sklamali sme a v odvete s Rumunmi bude nesmierne náročné doháňať túto stratu," vravel už po prvom dueli s Rumunskom začiatkom novembra minulého roka tréner slovenskej ekipy Zoltán Heister. Sobotňajší zápas v Šali jeho slová potvrdil. Hostia od začiatku kontrolovali pre nich prijateľné skóre a nedovolili Slovákom vzdialiť sa viac ako na rozdiel troch gólov. Hoci kouč Heister bezprostredne po záverečnom hvizde zdôraznil, že v prípade lepšej efektivity jeho zverencov mohlo byť všetko inak. "Ak by sme dokázali dať góly z najvyloženejších šancí, mohli sme vyhrať aj o desať…"

Ťažkopádnosť v ofenzíve sa so slovenskými hádzanármi ťahala prakticky počas celej kvalifikácie a ešte väčšmi bola badateľná pri jej januárovom vyvrcholení. Na pôde outsidera z Cypru dali "chudobných" dvadsať gólov, v rozhodujúcom súboji s Rumunskom ich mohlo byť oveľa viac ako 27. "Keď ale nedáme také množstvo náskokov zo šestky, tak nemôžeme pomýšľať na postup. Opakujem to stále, obrana nám funguje dobre, súpera dokážeme eliminovať, ale nevieme skórovať ani zo stopercentných píležitostí. Efektivita bola tým, čo v dvojzápase s Rumunskom rozhodlo," povedal Heister.

Viacerí hráči národného tímu ale priznali, že Rumuni boli v súčte oboch duelov lepším tímom. "Postúpili zaslúžene," myslí si ľavý krídelník katalánskeho giganta Barcelony Martin Straňovský, ktorý po zápase v Šali netajil sklamanie a do rečí mu príliš nebolo. "Kvalifikáciu sme si prehrali už v Rumunsku. Rumuni aj v Šali ukázali, že sú silným súperom. Boli lepší. Samozrejme, chceli sme vyhrať o potrebných deväť gólov, bojovali sme, ale oni ukázali, že majú kvalitu. My v posledných rokoch nemáme príliš dobré výsledky, trápime sa už aj s Lotyšmi či Estóncami. Pre nás už ľahký súper nie je, nielen na palubovkách súperov, ale ani doma," tvrdí Straňovský.

Reklama

Slováci v celom priebehu kvalifikácie dosiahli päť víťazstiev pri jedinej prehre, tá v Rumunsku 24:32 sa ale ukázala ako rozhodujúca. "Sklamanie, čo viac k tomu povedať," povedal v sobotu najlepší hráč i strelec slovenského tímu Ľubomír Ďuriš. "Osemgólový náskok bol pre nich dostačujúci. Škoda najmä toho zápasu v Rumunsku, povinné víťazstvá nad ďalšími súpermi sme dosiahli, ale to nestačilo." O prvenstve v skupine preto rozhodla bilancia vzájomných zápasov a v tej boli Rumuni až o šesť gólov lepší.

Brehy šampionátu 2015 v Katare tak zostali pre slovenských hádzanárov v nedohľadne a nenadviažu tak na účasť medzi svetovou elitou v rokoch 2009 v Chorvátsku (10. miesto) a 2011 vo Švédsku (17. miesto). Pri oboch bol v pozícii trénera Heister, ktorý vyjadril nádej, že na ME 2016 v Poľsku už Slováci chýbať nebudú. Žreb druhej fázy kvalifikácie o európsky šampionát je v apríli, eliminácia štartuje koncom októbra. "Ideme ďalej, musíme neustále tvrdo pracovať a pripravovať sa tak, aby to už najbližšie vyšlo," dodal Heister.

Reklama

Sumár zápasov 2. skupiny prvej fázy kvalifikácie MS 2015:

Slovensko – Cyprus 35:14

Taliansko – Rumunsko 22:23

Rumunsko – Slovensko 32:24

Reklama

Cyprus – Taliansko 29:36

Rumunsko – Cyprus 36:19

Taliansko – Slovensko 26:34

Slovensko – Taliansko 28:21

Cyprus – Rumunsko 30:31

Reklama

Rumunsko – Taliansko 34:29

Cyprus – Slovensko 18:20

Slovensko – Rumunsko 27:25

Taliansko – Cyprus 34:28

Konečná tabuľka 2. skupiny:

1. Rumunsko 6 5 0 1 181:151 10*

—————————————

2. SLOVENSKO 6 5 0 1 168:136 10

3. Taliansko 6 2 0 4 168:176 4

Reklama

4. Cyprus 6 0 0 6 138:192 0

* postup do baráže

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali