35 krajín sa zaviazalo posilniť svoju jadrovú bezpečnosť, Rusko a Čína nie

35 krajín sa zaviazalo posilniť svoju jadrovú bezpečnosť, Rusko a Čína nie

Haag/Brusel 25. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Na tomto v poradí už treťom summite o jadrovej bezpečnosti sa zúčastnilo viac než päťdesiat svetových lídrov a predstaviteľov medzinárodných organizácií

Tridsaťpäť krajín sveta sa dnes v Haagu zaviazalo posilniť svoju jadrovú bezpečnosť. Malo by sa tak stať vďaka uplatňovaniu prísnejších medzinárodných noriem, čo by malo zabrániť teroristom dostať sa k materiálom na skonštruovanie atómovej bomby.

Reklama
Na snímke skupinové foto účastníkov medzinárodného summitu o jadrovej bezpečnosti v holandskom Haagu

“Naším cieľom je odstrániť slabé miesta v oblasti jadrovej bezpečnosti,” povedal holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans na záver dvojdňového summitu o jadrovej bezpečnosti, ktorý sa konal v Haagu.

Na tomto v poradí už treťom summite o jadrovej bezpečnosti sa zúčastnilo viac než päťdesiat svetových lídrov a predstaviteľov medzinárodných organizácií. Cieľom podujatia bolo poskytnúť záruky, že teroristické skupiny nezískajú prístup k jadrovému materiálu.

Reklama

Medzi 35 signatárskych krajín (z 53 krajín na summite) patria napríklad Británia, Francúzsko, Turecko, Ukrajina, Japonsko či Izrael, avšak jadrové mocnosti Rusko, Čína, India a Pakistan tento dokument nepodpísali.

USA, Holandsko a Južná Kórea v snahe nebrániť niektorým krajinám, aby išli aj za rámec stanovených dohôd v tejto oblasti, vyzvali tieto štáty, aby sa správali podľa kódexu, ktorý zaviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Americký minister energetiky Ernest Moniz uviedol, že odporúčania MAAE majú najviac zo všetkých podobu medzinárodných noriem.

Dohoda medzi 35 krajinami má za cieľ vybudovanie “globálnej architektúry pre zaistenie jadrovej bezpečnosti”, a to najmä podporou väčšej transparentnosti, výmeny informácií a zriadenia systému osvedčených postupov, ktorý bude spoločný pre všetkých signatárov.

Účastníci summitu upozornili, že k tejto iniciatíve by sa postupne mali pripojiť aj iné štáty, najmä však Rusko, a iniciatíva by sa mala stať súčasťou medzinárodného práva.

Reklama

V priebehu troch summitov o jadrovej bezpečnosti, ktoré odštartoval americký prezident Barack Obama v roku 2010, klesol počet krajín, ktoré majú dostatok materiálu na výrobu jadrovej zbrane, z 39 na 25.

V konkrétnej rovine sa úspech summitu z Haagu pretavil do nových záväzkov Belgicka, Japonska a Talianska na zníženie ich zásob vysoko obohateného uránu a plutónia. Ďalšie štáty sa zaviazali zvýšiť úsilie v boji proti nedovolenému obchodovaniu s jadrovým materiálom, zvýšiť bezpečnosť námornej dopravy a zamerať sa na výrobu nízko obohateného uránu pre výskumné jadrové reaktory namiesto vysoko obohateného uránu, ktorý je použiteľný na vojenské účely.

Obama v závere stretnutia privítal dosiahnuté výsledky a oznámil, že bude hostiteľom najbližšieho summitu o jadrovej bezpečnosti, ktorý sa bude konať v roku 2016 v jeho domovskom Chicagu.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso summit v Haagu označil za kľúčový v čase, keď medzinárodnú stabilitu a bezpečnosť možno vážne spochybniť, čo je jasný odkaz na krízu na Ukrajine.

“Je preto dôležité ukázať, že sme jednotní v našom odhodlaní vybudovať všestranný poriadok založený na mieri a nespochybniteľnom rešpektovaní právneho štátu,” povedal Barroso.

Reklama

Vzhľadom k náročnosti presvedčiť všetky relevantné krajiny, aby sa dohodli na základoch medzinárodnej zmluvy, by malo vytvorenie balíčka “najlepších postupov” a cieľov viesť k vytvoreniu vzájomného tlaku medzi krajinami, keď ani jedna nebude chcieť byť označená za najmenej spoľahlivú pri ochraňovaní svojho jadrového materiálu.

“Tieto krajiny sa po obdobie šiestich rokov zúčastňovali na tomto procese. A teraz len dve tretiny z nich sú ochotné povedať ‘áno’. Musíme naplno implementovať základné odporúčania Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu o tom, ako treba chrániť jadrový materiál,” uviedla po skončení summitu politická analytička Michelle Cannová z organizácie Partnerstvo pre globálnu bezpečnosť.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali