Gruzínsky veľvyslanec: Krajine nestačí dúfať v zmenu – musí sa na ňu pripravovať

Gruzínsky veľvyslanec: Krajine nestačí dúfať v zmenu – musí sa na ňu pripravovať

Bratislava/Tbilisi 11. apríla 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Shakh Aivazov)

 

Nikto – ani Gruzínsko – nemôže predvídať, ako sa zmení medzinárodná situácia, a teda ani to, kedy sa objaví príležitosť stať sa plnohodnotným členom EÚ a NATO. Našou povinnosťou však je byť pripravenými, keď sa to stane. V rozhovore pre TASR to uviedol gruzínsky veľvyslanec na Slovensku Revaz Gačečiladze

Ilustračné foto

Veľvyslanec Gruzínska na Slovensku v interview pri príležitosti 30. výročia tzv. aprílovej tragédie – počas ktorej sovietske vojská 9. apríla 1989 zabili v Tbilisi 21 demonštrantov za gruzínsku nezávislosť – rozprával o potrebe vzdelávania ako predpokladu úspešného vstupu do EÚ, o tom, že Gruzínsko nechce svojimi ašpiráciami na vstup do NATO vyvolať tretiu svetovú vojnu, ale aj o vzťahoch Gruzíncov k Rusku a Rusom.

Reklama

“Bežní ľudia podporujú členstvo v EÚ, avšak nie vždy vedia, prečo a čo od neho majú očakávať,” pripustil veľvyslanec, pričom však dodal, že to nie je len prípad Gruzínska, ale aj iných krajín. Diplomat v tomto smere poukázal na príklad odchodu Británie z EÚ, keď Briti “ako predstavitelia ekonomicky rozvinutej a bohatej krajiny” hlasovali za brexit, aby sa nakoniec ukázalo, že “nevedeli úplne, za čo presne hlasujú”.

Problémom Gruzínska na ceste do Únie môže byť podľa Gačečiladzeho okrem iného napríklad “štruktúra (gruzínskeho) poľnohospodárstva, charakteristického malými pozemkami” a nízkou produktivitou, ktoré aspoň nateraz “nedokáže konkurovať (produkcii) z EÚ”.

Reklama

Ako však diplomat zdôrazňuje, napriek určitej miere nejasnosti v súvislosti s tým, čo cesta do EÚ a členstvo v nej so sebou prinášajú, väčšina občanov Gruzínska vie, že “nechce žiť v močiari, ktorý (v krajine) vznikol následkom dlhých rokov života v plánovanom hospodárstve”. Ľudia preto podľa jeho slov síce “často neuvažujú o detailoch, ale vedia, že chcú žiť v lepších podmienkach – a lepšie podmienky sú v Európe”.

Hlavná prekážka na ceste Gruzínska na Západ však podľa neho spočíva v spôsobe, akým život v plánovom hospodárstve zmenil ľudí. “Niekoľko generácií žilo v podmienkach, keď neboli tvorcami svojho osudu a nemali rozhodovaciu právomoc nad svojimi životmi,” uviedol. Transformácia krajiny smerom k západným hodnotám a štandardom bude preto komplikovaná a “ľudia sa budú musieť vnútorne zmeniť”.

Gačečiladze zdôraznil, že vláda podniká kroky k tomu, aby sa ľudia dokázali novej situácii prispôsobiť. “Avšak robiť niečo (na podporu) nestačí,” zdôrazňuje veľvyslanec konštatujúc, že bežným Gruzíncom “netreba len dávať podporu, ale treba ich aj vzdelávať – to je najdôležitejšie”.

Majúc na zreteli túto skutočnosť, chce gruzínska vláda až 25 percent plánovaného rozpočtu venovať na školstvo s cieľom transformovať vzdelávací systém, spresnil veľvyslanec.

“Potrvá dlho, kým táto politika prinesie svoje plody – nebude to ani o rok, ani o päť rokov -, avšak ľudia aspoň dostanú čas prispôsobovať sa novej situácii,” povedal Gačečiladze. “Aj v našom prípade každopádne platí, že človeka je lepšie naučiť chytať ryby, než ich nimi neustále kŕmiť.”

Reklama

V otázke členstva v NATO je podľa veľvyslanca situácia trocha iná než pri EÚ. Pri Únii bežní ľudia “skutočne často nechápu jej výhody, ale v prípade NATO sú benefity každému jasné – je to ochrana pred možnými vonkajšími hrozbami,” spresnil.

Z hľadiska možného vstupu do NATO má podľa neho Tbilisi realistické očakávania. “Momentálne by členstvo Gruzínska v Aliancii automaticky podporila asi polovica členov a ďalšia štvrtina by sa nechala presvedčiť, avšak zvyšné štáty by svoj súhlas momentálne nedali za žiadnych okolností,” zhodnotil Gačečiladze súčasné perspektívy vstupu tejto juhokaukazskej krajiny do Severoatlantickej aliancie.

Zároveň však zdôraznil, že situácia a z nej vyplývajúce perspektívy sa môžu nečakane meniť: “V roku 2014 sme vstúpili do Hlbokej a komplexnej zóny voľného obchodu (DCFTA) s EÚ. Nečakali sme to tak skoro a predsa sa to stalo, aj vďaka náhlym zmenám na medzinárodnej scéne…, a preto nikto nemôže s určitosťou predvídať, čo sa stane, a urobiť jasnú prognózu budúceho vývoja. Môže sa stať, že situácia, pokiaľ ide o perspektívu nášho vstupu, sa nečakane zlepší. Ak sa tak naozaj stane, my musíme byť pripravení”. Ako príklad náhlej zmeny na medzinárodnej scéne uviedol veľvyslanec ruskú vojenskú intervenciu na Ukrajine.

Na otázku, či by prípadné členstvo Gruzínska v NATO nemohlo viesť k vojne s Ruskom o gruzínske separatistické regióny Abcházsko a Južné Osetsko/oblasť mesta Cchinvali, diplomat povedal: “My neočakávame, že nám NATO pomôže oslobodiť okupované územia. To by znamenalo tretiu svetovú vojnu a my určite nechceme byť jej príčinou.”

Navrátenie týchto území chce Tbilisi podľa neho dosiahnuť mierovou cestou tak, že sa na základe vlastného úspechu stane lákadlom pre ľudí tam žijúcich.

Reklama

Gačečiladze sa vyjadril aj k vývoju vzťahov Gruzínska s Ruskom po tom, ako bola s nástupom vlády politickej strany Gruzínsky sen v roku 2012 čiastočne obnovená komunikácia medzi Tbilisi a Moskvou.

Skutočnosť, že Rusko sa medzitým stalo druhým najväčším obchodným partnerom Gruzínska, má podľa diplomata dvojsečný charakter. “Rusko napríklad znova otvorilo svoj trh pre gruzínske vína. Je to najbližší trh, ľahko sa tam exportuje, naše vína tam ľudia poznajú a majú radi,” pripustil Gačečiladze.

V tejto súvislosti však upozornil na hrozbu spojenú s tým, že “podnikatelia neuvažujú ako štátnici a myslia len na svoj (okamžitý) profit”. Hrozbu vidí najmä v tom, že Rusko je “centralizovaná krajina”.

“Jeden deň kúpia naše víno a na druhý v ňom nájdu nejakú chybu, ktorá tam vôbec nemusí byť, ale bude rozhodnuté, že tam je” – a opäť zavrú svoj trh, uviedol.

Gačečiladze tvrdí, že ruský trh netreba ignorovať, keďže do Gruzínska okrem iného prichádza obrovské množstvo ruských turistov, ktorí tam “míňajú svoje peniaze”. Zdôraznil však, že vzhľadom na “nespoľahlivosť Ruska ako partnera” je Gruzínsko nútené svoj obchod diverzifikovať a orientovať sa aj na EÚ, Čínu, ale i na Turecko a Irán.

“Na ľudskej úrovni nemajú Gruzínci s Rusmi žiaden problém… A platí to aj naopak, nikdy som nepočul o nejakých protigruzínskych náladách v ruskej spoločnosti. To, že má niekto dobrý vzťah s ľuďmi, však neznamená, že má rád ich vládu. Každá vláda má totiž svoje záujmy, ktoré volá národnými záujmami, hoci niekedy sú to skôr záujmy protinárodné,” sumarizoval veľvyslanec problematiku rusko-gruzínskych vzťahov.

Gruzínsko – bývalá sovietska republika – už dlhodobo ašpiruje na vstup do EÚ a NATO. V roku 2008 viedla päťdňovú vojnu s Ruskom o dva separatistické regióny – Abcházsko a Južné Osetsko/oblasť mesta Cchinvali.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali