Kto nesie zodpovednosť za zavreté školy? Gröhling vyzval na ich otvorenie. “V zahraničí všetci zatvárajú školy ako posledné a otvárajú školy ako prvé. U nás je to presne naopak”

Kto nesie zodpovednosť za zavreté školy? Gröhling vyzval na ich otvorenie. “V zahraničí všetci zatvárajú školy ako posledné a otvárajú školy ako prvé. U nás je to presne naopak”

Bratislava 20. novembra 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Minister školstva Branislav Gröhling (nominant SaS) v piatok na tlačovom brífingu hovoril o tom, že z jeho pohľadu majú byť školy prvé inštitúcie, ktoré sa majú otvárať pri uvoľňovaní epidemiologických opatrení

Branislav Gröhling
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Branislav Gröhling (SaS)

Minister Gröhling poznamenal, že zatiaľ nemá informácie o výsledkoch štvrtkového rokovania konzília epidemiológov o tom, aké odporúčanie bude dávať Ústrednému krízovému štábu v otázke možného otvorenia škôl.

Reklama

“Prosím vás, je fakt, že školy musíme otvoriť, pretože najväčším porazeným tejto krízy môžu byť žiaci. Školy musia fungovať, a už si to prosím vás všetci otvorene priznajme. Nerobme tu nejakú zásterku, že všetko ostatné je dôležité, ale školy nie sú dôležité,” vyhlásil.

Podľa slov ministra vyrastá “generácia, ktorá je mimo škôl”. “V zahraničí všetci zatvárajú školy ako posledné a otvárajú školy ako prvé. U nás je to presne naopak. V zahraničí vedia, že výučbu v triede nahradíme veľmi ťažko, ale u nás to rozprávame iba my z Ministerstva školstva.”

Reklama

Branislav Gröhling uviedol, že bude oslovovať aj ostatné strany vo vládnej koalícií, aby k tejto téme vyjadrili svoj názor. Očakáva v tejto veci spoločné vyhlásenie celej koalície. “Mali by sme sa na to pozerať, že vzdelanie je dôležité a prvoradé a že chceme ísť reálne do škôl.”

Tvrdí, že by sa mali vyjadriť už všetci, nielen ministerstvo školstva. “Myslím si, že by sme si to mali vydebatovať na koaličnej rade. Verím, že budeme mať spoločný názor,” povedal šéf rezortu školstva.

“Nikto mi nemôže zazlievať, že tvrdím, že školy majú byť prvé, ktoré máme otvárať. Je to aj moje vnútorné presvedčenie, že by to takýmto spôsobom malo byť,” zopakoval s tým, že si myslí si, že celý druhý stupeň základných škôl a stredoškoláci by sa mali do škôl vrátiť čo najskôr.

Minister školstva však zároveň uviedol, že nechce ísť do konfliktu s inými orgánmi. Tu však vyvstáva otázka, či zoberie na seba zodpovednosť, že vo vláde tvrdšie nepresadzuje otvorenie škôl, napriek tomu, že odborníci odporúčajú školy otvoriť – minimálne v tých okresoch, kde je epidemiologická situácia dobrá.

 

Reklama
Semafor pre školy

Šéf rezortu školstva Gröhling poznamenal, že na ministerstve majú pripravený koncept na návrat do škôl. Poukázal na to, že v školách fungoval semafor, ministerstvo chce pridať aj mobilné jednotky v rámci pretestovania, ktoré majú vytvárať vyššie územné celky.

“Mali by sme myslieť aj na také veci ako je psychické zdravie žiakov, ako je socializácia, budovanie návykov, ako sú vzťahy v rodinách, fungovanie rodičov, fungovanie bežného života, či to, že upierame už niekoľko týždňov mladým ľuďom vzdelanie. Musíme myslieť aj na to, že sme tu mali prvú vlnu, kde 77 dní nedostávali plnohodnotné vzdelávanie ako by sme si predstavovali. Ten osobný kontakt je vždy veľmi dôležitý v rámci vysvetlenia celého učiva.”

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra, zatiaľ do 27. novembra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj žiaci stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne.

Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

 

Reklama
Nový projekt Edu TV

Projekt Edu TV, ktorý má byť pomôckou pre žiakov a učiteľov, je oficiálne spustený. Spolupracovať by na ňom mali ministerstvo školstva s učiteľmi, zapojiť sa môžu aj vzdelávacie organizácie ako je Komenského inštitút či Leaf Academy. Cieľom je vytvoriť zhruba tisíc hodín. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

Zároveň vyzval učiteľov, aby poslali svoje videá na mail Edu TV. Dodal, že momentálne majú pripravených 180 videí, ktoré budú postupne nahrávať na web. Ide o krátke videá, ktoré sa týkajú predmetov slovenský jazyk, matematika, fyzika, chémia, biológia, dejepis, geografia či občianska náuka pre šiesty až deviaty ročník základných škôl. Pribudnúť by mali aj cudzie jazyky a videohodiny pre prvý až piaty ročník základných škôl.

„Sú to krátke videohodiny, kde je vysvetlené to kľúčové učivo z danej oblasti. Trvajú do 15 minút v rámci celej hodiny,“ objasnil Grögling. Poznamenal, že tieto videá nie sú náhradou školy, keďže osobný kontakt učiteľa nie je možné nahradiť. Učitelia to majú chápať ako pomôcku v tejto mimoriadne situácii, v prípade choroby žiaka či ako spestrenie vyučovania. Do databázy by mali pribudnúť aj zvukové nahrávky pre nevidiacich žiakov či pretlmočenie hodín do posunkového jazyka. Pripravuje sa aj podpora v jazykoch národnostných menšín, teda maďarčiny, rómčiny a rusínčiny. Ku každej videohodine je pripravený aj pracovný list, ktorý môžu žiaci vypracovať.

Videohodiny z projektu Edu TV môžu zatiaľ záujemcovia nájsť na portáli Učíme na diaľku a neskôr aj na portáli Viki. Šéf rezortu školstva priblížil, že na nakrútenie jedného videofilmu je potrebných zhruba 140 eur. Suma zahŕňa aj metodickú prípravu, zaplatenie učiteľa, vypracovanie pracovného listu a metodické skontrolovanie. Doplnil, že na natáčanie zvyšných videí pripravujú výberové konanie. Podľa ministra by suma nemala prekročiť viac ako milión eur.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali