Greta Thunbergová, mladá aktivistka: Pochádzam zo Švédska a chcem, aby ste prepadli panike

Greta Thunbergová, mladá aktivistka: Pochádzam zo Švédska a chcem, aby ste prepadli panike

Bratislava 19. apríla 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias/Alessandra Tarantino)

 

Podľa mladej aktivistky za životné prostredie a zakladateľky školského štrajkového hnutia, by mali európski politici „panikáriť“ v súvislosti so zmenou klímy. Vo svojom prejave k europoslancom z Výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) upozornila len 16-ročná švédska študentka Greta Thunbergová. Informuje portál Independent

Na snímke švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová reční počas mimoriadneho stretnutia Výboru životného prostredia na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu 16. apríla 2019

„Mám 16 rokov, pochádzam zo Švédska a chcem, aby ste prepadli panike,“ povedala Greta Thunbergová poslancom Európskeho parlamentu. „Chcem, aby ste sa správali, akoby bol váš dom v plameňoch. Povedala som tieto slová už skôr a ľudia sa mi snažili vysvetliť, prečo je to zlý nápad.“

Reklama

Ďalej pokračovala: „Veľké množstvo politikov mi povedalo, že panika nikdy nevedie k ničomu dobrému a ja súhlasím. Panika, ak ju nepotrebujete, je hrozný nápad. Ale keď je váš dom v plameňoch a vy chcete, aby nebol spálený, tak to vyžaduje určitú úroveň paniky. “

V prejave tiež spomenula požiar parížskej katedrály Notre-Dame a označila to za tragédiu. S odkazom na medzinárodné úsilie o obnovu katedrály tiež povedala politikom, aby na boj proti klimatickým zmenám použili „katedrálne myslenie“.

Reklama

Vo svojom prejave Greta ďalej varovala pred vyhynutím vzácnych druhov odlesňovaním a znečistením oceánov. Za svoj prejav si od parlamentu vyslúžila standing ovation.

V stredu sa s mladou aktivistkou stretola aj Pápež František. Greta na pápeža čakal s transparentom, na ktorom bolo napísane: “Pripojte sa ku klimatickému štrajku.”

Na snímke vpravo mladá švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová a vľavo pápež František počas stretnutia po pravidelnej generálnej audiencii na Námestí sv. Petra vo Vatikáne

Ako uvádza portál CBS News, pápež počas krátkeho stretnutia povzbudil Gretu, aby pokračovala vo svojej práci.”Pokračuj, choď ďalej,” povedal František.

„Ďakujem vám, že ste chránili klímu a povedali pravdu,“ povedala Greata Františkovi. “Znamená to veľa.” Pápež František je známym zástancom ochrany životného prostredia. Dokonca napísal aj encykliku, ktorá vyzýva ľudí na celom svete, aby chránili životné prostredie.

Thunbergová bol tento týždeň zaradená aj do zoznamu 100 najvplyvnejších ľudí podľa časopisu TIME. Minulý mesiac bola dokonca nominovaná na Nobelovu cenu za mier.

Reklama

 

Protesty počas školského vyučovania

Greta si získala celosvetovú pozornosť prvýkrát v auguste minulého roka, keď sama so svojím transparentom protestovala v čase školského vyučovania pred švédskym parlamentom.

Jej snaha inšpirovala aj tisícky študentov po celom svete, ktorí vynechali školu, aby sa zúčastnili protestov v deň globálneho boja proti zmene klímy a vyzvali vládu, aby riešila globálne otepľovanie ako prioritu tvárou v tvár klimatickej kríze (viac v článku).

Následne tiež vzbudila pozornosť svojím ráznym prejavom počas Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.

Reklama

Za jej odvahu si vyslúžila obdiv a rešpekt osobností, politikov a hlavne mladých ľudí po celom svete.

No nevyhla sa ani kritike. Na konci januára totiž mladá študentka zdieľala na sociálnych sieťach fotografiu, na ktorej sa stravuje vo vlaku na ceste do Dánska. Obed bol však zabalený do plastového obalu, na čo ľudia patrične poukázali (viac v článku).

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali