GMO – 20 rokov v potravinách bez toho, aby sme o tom vedeli. Sú GMO nebezpečné?

GMO – 20 rokov v potravinách bez toho, aby sme o tom vedeli. Sú GMO nebezpečné?

Bratislava 18. decembra 2017 (HSP/Foto:Patrick Linhart)

 

Kontroverzné GMO /Geneticky Modifikované Organizmy/. Jedna skupina tvrdí, že pestovanie GM plodín vyrieši hlad v poniektorych krajinách. Za jeho podporu dokonca lobuje aj organizácia GreenPeace. No faktom je, že podľa dostupných údajov sa dnes v EÚ vyhadzuje až 50% potravín. Faktom aj je, že roľníci, ktorí sa na pestovanie GM plodín dali, sa stali finančnými otrokmi firmy Monsanto.

“Čím viac sa o GMO dozvedám, tým viac zisťujem, že o ňom nič neviem. Každopádne kvôli zvýšenej spotrebe herbicídu na pestovanie GM plodín mám na pestovanie a konzumáciu GM plodín jasný názor.”
Patrick Linhart, BSc., potravinový kritik

Sú ale GM plodiny nebezpečné pre človeka? GM plodiny a potravinové produkty s GMO sa stali veľmi rozpoluplnou témou, ktorá delí spotrebiteľov na dva rozdielne tábory. Avšak máloktorý spotrebiteľ vie, že už 20 rokov sa pomocou GMO vyrábajú prídavné látky. Dali ste si dnes syr? Tak ste jedli GMO bez toho, aby ste o tom, čo i len tušili. Ako si myslíte, že sa dnes vyrába syridlo? Z teľacích žalúdkov, uvoľňovaním enzýmov, ako tomu bolo pôvodne v minulosti? Nie. S pomocou GMO. Čo je lepšie? Zabiť niekoľko tisíc teliatok ročne kvôli enzýmu, nachádzajúcom sa v ich žalúdku, pomocou ktoreho sa vyrába syridlo, alebo “bezbolestne pomocou využitia GMO”?  No na syrovom výrobku túto informáciu určite nenájdete. A čo napríklad EÚ legislatíva, ktorá dáva za povinnosť výrobcovi uvádzať použitie GMO iba v prípade, že jeho obsah je vo výrobku vyšší než 0.9%?!

Reklama

Ale vráťme sa spätne k otázke, či je GMO škodlivé, alebo nie. Veď určité GM plodiny firmy Monsanta sú napríklad odolné voči herbicídu Roundup Ready, ktorý obsahuje v USA zakázanú a v EÚ I naďalej povolenú látku Glyfosát. Zvyšuje sa pestovaním GM plodín jeho spotreba?. Je Glyfosát toxický? Monsanto tvrdilo, že jeprípravok Roundu, obsahujúci túto látku je biologicky odbúrateľný, pričom sa dokázalo, že firma vedome klamala a falšovala výsledky testov. Takisto sa vo Francúzsku zakázala jeho zavádzajúca reklama a súčasný francúzsky premier lobuje za jeho zákaz. Veď Glyfosát je predsa látka, ktorá sa ďalej rozkladá v zemi a tak vznikajú ešte nebezpečnejše karcinogénne látky. Používanie tohto herbicídu je finančne výhodné akurát tak pre jeho predajcu a poľnohospodárov a ich biznis, keďže sa jeho plošným užívaním zvyšuje úroda plodín, alebo vysušuje ešte nedozreté obilie. Pritom použitím herbicídu obsahujúcim Glyfosát sa zabíja všetko živé a kontaminuje pôda a voda, ktorú pijeme. Táto látka sa nachádza podľa nezávislých testov aj v moči ľudí dokonca aj v morských rybách, keďže sa spodnými vodami dostáva do potokov a následne do mora. Prednedávnom krajiny EÚ hlasovali za jeho zákaz, či obnovenie licencie na jeho používanie na ďalších 5 rokov. Vďaka Nemecku, a lobingu nemeckej kancelárky Merkelovej nakoniec návrh na obnovenie jeho licencie prešiel a tak sa bude týmto herbicídom i naďalej kontaminovať Európa minimálne do roku 2022.

Ale vráťme sa spät ku GMO. Je samotné GMO nebepečné pre konzumáciu, alebo nie?

Reklama

Zvyšuje jeho pestovanie spotrebu spomínaného herbicídu?

Opýtali sme sa dvoch ľudí, s úplne rozdielnymi názormi a argumentmi, aby ste s ivy, čitatelia, mohli urobiť lepší názor.

Viac v priloženej 10 minútovej reportáži relácie s názvom Patrick Linhart Bez Cenzúry.

Potravinový kritik Patrick Linhart sa rozhodol osloviť zástupcov dvoch protichodných strán.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali