Gladič, člen Nového odborového zväzu polície: Pánovi ministrovi prajem, aby sa neobklopoval ľuďmi, ktorí sa držia hesla ‘Dejte mi lidi a já to udelám.’, ale aby sa obklopoval odborníkmi

Gladič, člen Nového odborového zväzu polície: Pánovi ministrovi prajem, aby sa neobklopoval ľuďmi, ktorí sa držia hesla ‘Dejte mi lidi a já to udelám.’, ale aby sa obklopoval odborníkmi

Slovensko 5. septembra 2017 (HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Bývalý príslušník Policajného zboru SR plk. Mgr. Vladimír Gladič v súvislosti s ukončením svojho pôsobenia poukázal na viaceré zaujímavé skutočnosti

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák

Gladič sa v článku s názvom Nefalšovaná pravda z pohladu bývalého funkcionára PZ venuje nielen súčasnosti, ale aj udalostiam v minulosti. Upozorňuje totiž, že hoci bolo schengenské hodnotenie SR dovedené k úspechu, polícia stratila mnoho kvalifikovaných odborníkov, pričom nových musí v súčasnosti doškoľovať.

Reklama

„Dúfam, že možno raz bude služba hraničnej a cudzineckej polície vo vnútrozemí a na medzinárodných letiskách aj preferovaná a nie na okraji ako je to dnes, či už v dodávaní techniky a služobných cestných vozidiel. Týka sa to aj priaznivého pracovného prostredia v budovách, ktoré nespĺňajú moderné požiadavky na kvalitný výkon služby. Samozrejme česť výnimkám a to útvarom dislokovaným v blízkosti štátnej hranice s Ukrajinskou republikou a čiastočne úradu, ktorý riadi túto službu,“ uvádza.

Vzhľadom na svoje skúsenosti Gladič objasňuje aj prvé prístupové rokovania do schengenského priestoru. „Prvé prístupové rokovania s komisármi krajín EU do schengenského priestoru neboli optimálne, keď hodnotenie letísk rok pripravovala jedna osoba, následne ďalší polrok traja a až posledné štyri týždne bol aktívny záujem zo strany vedenia PZ, čo už však bolo neskoro. Pri druhom kole hodnotení už nič neostalo na náhodu. Menovanie splnomocnenca pre prístupové rokovania, vytvorenie jednotlivých komisií, ako aj ich široká podpora.“

Reklama

 

Rady aj do posledného policajta

Bývalý príslušník policajného zboru sa tiež vyjadril k pôsobeniu ministra vnútra: „Pánovi ministrovi prajem, aby sa neobklopoval ľuďmi, ktorí sa držia hesla ‘Dejte mi lidi a já to udelám.’, ale aby sa obklopoval odborníkmi, ktorí si ctia Ústavu SR, zákony a nevysvetľujú si ju tak, ako im vyhovuje. V opačnom prípade ho verejná mienka a novinári nebudú súdiť za rôzne kauzy, ale aj za nedodržiavanie čl. 37 najmä odstavca 2 Ústavy SR”

“Mal by načúvať a dať si radiť aj od posledného policajta a nie od predsedu OZP, ktorý sa stavia do úlohy vševediaceho aj s jeho úzkym vedením OZP SR, pričom bez akejkoľvek zodpovednosti, ale platený za štátne peniaze ako policajta v zálohe, bez znášania dôsledkov.“

 

Reklama

Odbory

Gladič sa ako člen Nového odborového zväzu polície objasnil aj tému odborov v Policajnom zbore SR. „Aj napr. v súkromnej spoločnosti U.S. Steel Košice, s.r.o. majú viacero odborových zväzov, tak ako v rámci ministerstva vnútra a ak sa nedohodnú medzi sebou či už OZ Kovo a Nezávisle kresťanské odbory, nedôjde ani k dohode medzi zástupcami odborov a zamestnávateľom. V obdobnej situácii došlo aj vďaka činnosti nového predsedníctva OZP SR, ktorí nepočúvajú pri chránení sociálnych záujmov všetkých policajtov, ale len určitú časť svojej členskej základne (ani tam nie sú si všetci rovní, niekoho zo svojich známych podržia, iných nie).“

„Preto vznikol Nový odborový zväz polície, kde sa zoskupili ľudia presadzujúci svoj pohľad na sociálny systém fungovania v Policajnom zbore a nesúhlasia s konaním vedenia OZP SR, ktoré ich ani nechce zastupovať, čo prezentuje na svojich schôdzach a nazýva ich parazitujúcimi. Ako sa má postupovať to by mal predseda OZP SR dobre vedieť, keďže je aj podpredsedom Konfederácie odborových zväzov a ak si nectí Ústavu SR mal by odstúpiť z oboch funkcii,“ vyzýva Gladič.

Upresnil tiež, ako prebieha nábor do policajného zboru. Podľa jeho slov k náboru dochádza hneď v prvý deň nástupu do Policajného zboru pri podpise prísahy. Podľa Gladiča je to až nedôstojné, keď človek prichádzajúci do nového prostredia dostáva skreslené jednostranné informácie a je náborovaný práve do toho pre neho pravého odborového zväzu a o iných možnostiach ani nevie a to všetko za prítomnosti policajných funkcionárov.

 

Reklama

Odchod policajtov do civilu

V závere svojho komentára Gladič ozrejmuje, prečo niektorí policajti pôsobia krátko v Policajnom zbore SR.

„Na záver už len toľko, ak nestojíte o policajtov, ktorí sú odborne zdatní a reálne vykonávajú štátnu službu v prospech občana, týmto sa aj snažia vytvárať dobrý obraz o Policajnom zbore, tak sa nečudujte, že za nedostatočné finančné ohodnotenie a vyššie uvedených pracovných podmienok odchádzajú do civilu policajti po piatich, šiestich rokoch dokonca po ukončení školy a odslúžení alikvotnej čiastky mesiacov, aby nemuseli platiť za školu.“

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali