Generálny prokurátor prijal poslanca Novotného pre kauzu Váhostav

Generálny prokurátor prijal poslanca Novotného pre kauzu Váhostav

Bratislava 21. mája 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Novotný sa obáva, že by štátne aktíva mohli byť použité na sanovanie možného podvodu

Nepoužiť štátne aktíva na odškodnenie veriteľov Váhostavu skôr, ako bude ukončené vyšetrovanie zadlženého stavebného gigantu. Takéto uznesenie sa pokúsi na budúci týždeň presadiť v Národnej rade SR nezaradený poslanec a podpredseda Šance Viliam Novotný. Pre TASR to uviedol dnes po stretnutí s Generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

Reklama
Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár
Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár

Čižnár si pozval Novotného v súvislosti s otázkami, ktoré mu adresoval poslanec v apríli v parlamente na Hodine otázok. Na pôde prokuratúry mu osobne odovzdal odpovede. Medziiným ho informoval, že bolo 31. marca začaté trestné stíhanie na neznámeho páchateľa vo veci možného podvodu nevyplatenia záväzkov spoločnosti Váhostav veriteľom. Novotný sa v tejto súvislosti obáva, že by štátne aktíva mohli byť použité na sanovanie možného podvodu.

„Budem hľadať podporu u opozičných, ale aj vládnych poslancov, aby vláda nepoužila finančné aktíva skôr, ako orgány činné v trestnom konaní skončia vyšetrovanie možného podvodu v kauze. Pretože sa potom naozaj môže stať, že peniaze občanov sa stanú súčasťou nejakej podvodnej schémy,“ uviedol.

Reklama

Zmeny v Obchodnom zákonníku umožňujúce odkúpenie pohľadávok veriteľov pomocou prostriedkov z bankového odvodu schválila vládna väčšina v skrátenom legislatívnom konaní v apríli. Novotný sa chce pýtať premiéra Roberta Fica, či v prípade, že k odkúpeniu pohľadávok štátom dôjde a neskôr sa preukáže, že vo Váhostave došlo k podvodu, prevezme za to zodpovednosť.

Novotný je presvedčený, že existuje lepšie riešenie ako možná reštrukturalizácia podniku. Z jeho pohľadu by mal Váhostav zbankrotovať. „Jeho majetok je stále väčší ako jeho záväzky, a tým pádom by mohli byť viac ako 100-percentne uspokojené pohľadávky malých firiem a živnostníkov,“ vysvetlil.

Poslanec sa dnes podľa jeho slov od generálneho prokurátora dozvedel, že sa vyšetruje i možnosť, že v prípade reštrukturalizácie Váhostavu šlo o plánovaný podvod, polícia vyšetruje aj možné prepojenia správkyne konkurznej podstaty s vybranými veriteľmi. Dozvedel sa aj to, že polícia má možnosť rozpliesť vlastnícke pozadie Váhostavu, aj keď je to komplikované.

Na otázku, či bude vznesené obvinenie voči majiteľovi podniku Jurajovi Širokému, dostal Novotný podľa jeho slov odpoveď, že vo veci prebiehajú procesné úkony a v tejto chvíli je ťažké povedať, či padne konkrétne obvinenie.

“Z môjho pohľadu je to úplne jasné. Buď ako člen predstavenstva vedel o tom, že dávajú nereálne ceny a porušil tým zákon, lebo Obchodný zákonník na takéto správanie pamätá, alebo dávali reálne ceny, ale potom sa peniaze jednoducho niekde stratili v schránkových firmách a neodišli k veriteľom, živnostníkom, malým a stredným podnikateľom,“ uzavrel podpredseda strany Šanca.

Reklama

“Generálny prokurátor s poľutovaním konštatuje, že toto skreslené vyjadrenie pána Novotného považuje za súčasť politickej kampane, na ktorej sa prokuratúra nebude zúčastňovať,” reagovala na vyjadrenia Novotného hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Podľa jej slov Čižnár za prítomnosti dvoch námestníkov poslancovi potvrdil, že vo veci je začaté trestné stíhanie pre zločin poškodzovania veriteľa.

“Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zdôrazňuje, že pánu poslancovi bolo vysvetlené, že doposiaľ neboli vo vyšetrovaní zadovážené také skutočnosti, ktoré by odôvodňovali voči konkrétnej osobe, teda ani pánu Jurajovi Širokému, postupovať v zmysle § 206 Trestného poriadku (vznesenie obvinenia),” uviedla ďalej Predajňová.

Poslancovi bolo podľa Predajňovej vysvetlené, že až na základe ďalších vyšetrovacích úkonov, ktoré však Čižnár nekonkretizoval, aby nemaril vyšetrovanie, bude dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zvažovať, či sú splnené podmienky pre vznesenie obvinenia voči konkrétnej osobe. “Vôbec neboli ani v náznakoch spomínané konkrétne podozrivé osoby,” doplnila.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali