Generálna prokuratúra SR reaguje na snahy redaktora SME ovplyvňovať spôsob rozhodnutia vo veci a neprípustným spôsobom manipulovať verejnosť

Generálna prokuratúra SR reaguje na snahy redaktora SME ovplyvňovať spôsob rozhodnutia vo veci a neprípustným spôsobom manipulovať verejnosť

Bratislava 15. novembra 2021 AKTUALLIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, SITA-Polícia SR)

 

Generálna prokuratúra SR   sa  dôrazne  ohradzuje  voči nepravdivým a  manipulatívnym tvrdeniam, ktoré uviedol Peter Kováč (ďalej len „redaktor“) v článku s názvom „Žilinka brzdí koniec stíhania vyšetrovateľov“, uverejnenom v  denníku SME dňa 15.11. 2021

Maroš Žilinka
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka

Klamstvom je už samotný nadpis článku

Klamstvom je už samotný nadpis článku, podľa ktorého generálny prokurátor Maroš Žilinka brzdí koniec stíhania vyšetrovateľov, čo je spôsobené buď neznalosťou redaktora, alebo v horšom prípade zámerom poškodiť osobu generálneho prokurátora SR a štátny orgán, na čele ktorého stojí. Ide o sugestívne vyjadrenie redaktora, ktoré má u čitateľa v rozpore so skutočnosťou navodiť dojem, že dochádza k porušovaniu zákona a to priamo zo strany generálneho prokurátora SR, pri podsúvaní jediného správneho spôsobu rozhodnutia vo veci.

Reklama

V prvom rade treba zdôrazniť, že v súlade s internými predpismi prokuratúry o sťažnostiach obvinených, rovnako ako aj v iných prípadoch, koná a rozhoduje v mene generálneho prokurátora SR prokurátor generálnej prokuratúry, ktorému bola vec pridelená.

V posudzovanom prípade bol vyšetrovací spis o rozsahu približne 2 300 strán  Generálnej prokuratúre SR, ako príslušnému sťažnostnému orgánu, spolu so sťažnosťami obvinených, predložený pred 10 pracovnými dňami, pričom kvalifikované a zákonu zodpovedajúce rozhodnutie si vyžaduje primeraný čas, preto vyvolávanie obrazu prieťahov v konaní o sťažnostiach, či dokonca o brzdení rozhodnutia, je absurdné a zavádzajúce.

Reklama

Rovnako zavádzajúce a nepravdivé je aj tvrdenie redaktora, že „Žilinku urguje aj šéf polície“ a že „o doriešenie situácie okolo vyšetrovateľov žiadal tento týždeň Žilinku už aj policajný prezident Štefan Hamran.“ O takejto žiadosti povereného prezidenta Policajného zboru, ktorý ani nedisponuje oprávnením „urgovať rozhodnutie generálneho prokurátora“, nemá Generálna prokuratúra SR žiadnu vedomosť a nebola jej doručená.

Generálna prokuratúra SR preto považuje spomínaný článok za tendenčný a manipulatívny, s cieľom nielen očierniť orgány prokuratúry, ale aj neprípustným spôsobom manipulovať verejnosť a ovplyvňovať spôsob rozhodnutia vo veci. Generálna prokuratúra SR však pri rozhodovaní tejto mediálnej manipulácii nepodľahne. Vzhľadom na chýbajúcu objektívnu interpretácia faktov, prístup redaktora považujeme za rozporný so základnými princípmi novinárskej etiky.”

 

Posúdenie sťažností vyšetrovateľov NAKA voči obvineniam si vyžaduje primeraný čas

Sťažnosti vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) voči vzneseným obvineniam boli Generálnej prokuratúre SR (GP SR) predložené pred 10 pracovnými dňami, pričom kvalifikované a zákonu zodpovedajúce rozhodnutie si vyžaduje primeraný čas. Uvádza to GP SR vo svojom stanovisku s tým, že vyšetrovací spis prípadu má rozsah približne 2 300 strán

NAKA
Ilustračné foto

„V súlade s internými predpismi prokuratúry o sťažnostiach obvinených, rovnako ako aj v iných prípadoch, koná a rozhoduje v mene generálneho prokurátora SR prokurátor generálnej prokuratúry, ktorému bola vec pridelená,” uviedla hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Reklama

Krajský súd v Bratislave prepustil 1. októbra obvinených vyšetrovateľov NAKA a dočasného šéfa policajnej inšpekcie Pavla Sch. z väzby na slobodu, pretože ich trestné stíhanie je neopodstatnené. Ján Č., Pavol Ď., Milan S. a Štefan M. sú však naďalej stíhaní pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti. Ján Č. a Pavol Ď., ktorí pracovali v rámci tímu Očistec na vyšetrovaní sledovaných trestných káuz, boli obvinení v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí zločineckej skupiny takáčovci. Údajne bránili členovi skupiny Martinovi Mikulcovi v roku 2020 v návrate na Slovensko zo zahraničia, čím chceli docieliť vznik dôvodu na jeho útekovú väzbu. V prípade Pavla Ď. sa tiež obvinenie týka údajnej manipulácie s výpoveďou svedka Csabu Dömötöra.

Ďalšie obvinenie celej štvorice policajtov je spojené so zámerom NAKA vyšetrovať aktivity takzvaného antitímu policajnej inšpekcie. Pre danú vec bol obvinený aj dočasný šéf Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Peter Sch. Ten rovnako čelí obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali