Jeden zločinec, jedno lietadlo. Aj predražená spravodlivosť sa stáva vecou policajnej prestíže

Jeden zločinec, jedno lietadlo. Aj predražená spravodlivosť sa stáva vecou policajnej prestíže

Bratislava 29. decembra (TASR/HSP – Foto:TASR)

 

Gašpar: Polícii sa podarilo uzatvoriť prípad slovenskej policajnej histórie

Odsúdený albánsky narkobarón Baki Sadiki (druhý sprava)

Odsúdeného Albánca Bakiho Sadikiho dnes previezli na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar dnes na tlačovej konferencii v Poprade potvrdil, že slovenská polícia tak po rokoch uzatvára prípad slovenskej policajnej histórie.

Reklama

„Podarilo sa nám osobu odsúdenú za trestný čin na Slovensku, ktorá sa nachádzala v zahraničí, previesť na výkon trestu na Slovensko,“ zdôraznil Gašpar. V týchto chvíľach je už Sadiki v Bratislave. Albánca slovenská justícia odsúdila na 22 rokov za drogovú trestnú činnosť. Sadiki sa však pred trestom ukryl. Príslušníci Interpolu ho v Kosove zatkli v októbri. Podľa Gašpara pri zatýkaní nekládol odpor.

 

Reklama

Kriminálna polícia, Interpol a Sadikiho “ústretovosť”

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar

„V rámci pátrania po tejto osobe sme sa zamerali na tie miesta, kde by sa mohol zdržiavať a postupne sme začali zhromažďovať informácie o možnom pobyte odsúdeného. Participovali na tom predovšetkým zložky cieľového pátrania Úradu kriminálnej polície, ktoré sa zameriavajú na pátranie po tých najvýznamnejších páchateľoch trestnej činnosti, ktorí sa ukrývajú v cudzine, významne sa na tom podieľala aj národná ústredňa Interpolu,“ dodáva Gašpar. V minulom roku bol Sadiki zaradený do zoznamu osôb hľadaných v rámci medzinárodnej pátracej akcie, ktorú organizoval Interpol pod názvom Infrared. O nej už polícia hovorila aj v súvislosti s hľadaným Karolom Melom.

„Baki Sadiki nám z hľadiska možnosti trošku uľahčil pátranie, pretože sa nezdržiaval v zámorí, ale nachádzal sa v Európe. Mali sme už niekoľko týždňov pred zadržaním dosť konkrétne informácie o jeho pohybe, nakoniec sa podarilo v Kosove zadržať odsúdeného, a to kosovskou políciou a mierovými silami, ktoré v Kosove pôsobia, aj na základe informácií, ktoré boli poskytnuté slovenskou políciou,“ upozornil policajný prezident.

Sadikiho polícia zadržala v kaviarni, všetko prebehlo pokojne, odsúdený podľa Gašpara nekládol odpor a nemal pri sebe žiadnu zbraň. Dnes ho odovzdali slovenskej polícii na letisku v Prištine a letka Ministerstva vnútra SR ho previezla do Bratislavy. Gašpar v tomto prípade vyzdvihol prístup Ministerstva zahraničných vecí SR i samotného ministra Miroslava Lajčáka, ktorý svojou aktivitou prispel k tomu, že Sadikiho kosovské úrady vydali.

 

Reklama

Išlo o heroín z Turecka určený pre Slovensko, Poľsko, Taliansko

Na snímke Baki Sadiki (vpravo) v sprievode polície na bratislavskom letisku

„Celý prípad sa začal odvíjať v roku 2008, kedy úrad boja proti organizovanej kriminalite začal rozpracúvať prípad súvisiaci s drogovou trestnou činnosťou tu pod Tatrami. Dňa 16. 9. 2008 bol prípad odovzdaný vyšetrovateľovi do trestného konania a bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, pričom tri dni na to bola vykonaná už aj policajná akcia, ktorá viedla k zaisteniu prvých podozrivých,“ priblížil začiatok prípadu Gašpar. Polícia vtedy obvinila štyri osoby, neskôr policajti obvinili ďalších dvoch ľudí vrátane Sadikiho.

„Ako členovia organizovanej skupiny zabezpečovali dovoz, prevoz, úschovu a ďalšiu distribúciu omamnej látky, v tomto prípade heroínu, a to predovšetkým z Turecka. Omamné látky sa prevážali do Poľskej republiky a neskôr aj na Slovensko, kde sa časť z nich distribuovala na Slovensku a rozširovala ďalším osobám a časť bola prevážaná do ďalších krajín ako Taliansko, Poľsko a Švajčiarsko,“ objasnil Gašpar. Obvinených bolo šesť osôb a 12. 7. 2010 sa prípad dostal pred súd. V júni 2011 uznal Okresný súd v Prešove troch mužov vinných, pričom uložil Bakimu Sadikimu trest odňatia slobody na 22 rokov, obžalovanému Jurajovi J. a Jánovi C. vo výmere 15 rokov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali