Futbal-LM: Atletico mieri do osemfinále, Klopp chce Arsenalu ukázať heavy metal

Futbal-LM: Atletico mieri do osemfinále, Klopp chce Arsenalu ukázať heavy metal

Bratislava 5. novembra (TASR) – Futbalisti Atletica Madrid sú len krôčik od postupu do jarného osemfinále Ligy majstrov 2013/2014. Ak v stredajšom zápase 4. kola G-skupiny naplnia papierové predpoklady a zdolajú outsidera Austriu Viedeň, budú mať na konte štvrtú výhru a účasť medzi elitnou šestnástkou vo vrecku. Šláger večera sa bude hrať na Nou Campe, kde líder H-skupiny FC Barcelona hostí 7-násobného európskeho šampióna AC Miláno.

V hre budú v stredu aj Slováci, SSC Neapol so stredopoliarom Marekom Hamšíkom v F-skupine hostí posledný Olympique Marseille, resp. v G-skupine ruský Zenit Petrohrad s obrancom Tomášom Hubočanom privíta FC Porto (už o 18.00 SEČ).

V E-skupine sa na londýnskom Stamford Bridge bude hrať ďalší ostrosledovaný súboj, líder Chelsea pod trénerskou taktovkou Portugalčana Joseho Mourinha hostí Schalke 04 Gelsenkirchen. Pred dvoma týždňami víťaz LM z roku 2012 vyhral v Nemecku suverénne 3:0 a v tabuľke majú oba tímy po 6 bodov. Mourinho po víkendovej ligovej prehre na pôde Newcastle 0:2 zúril a avizoval veľké zmeny v zostave: "Urobil som 11 chýb, 11 chýb, mal som vybrať iných 11 hráčov a nie tých," zdupľoval a dodal: "Takto to po prehre jednoducho cítim. Som nahnevaný a nerozumiem, prečo sme prehrali. V zostave na Schalke urobím veľa zmien, to si môžete byť istí." V druhom zápase skupiny štvorbodový Bazilej hostí Steaua Bukurešť, pred dvoma týždňami si z Rumunska odviezol bod, keď výhru stratil v 88. minúte.

Neapolu patrí v tabuľke síce priebežná 3. pozícia, ale na konte má 6 bodov rovnako ako prvá Borussia Dortmund a druhý Arsenal Londýn. Proti OM budú domáci favoritom, pred dvoma týždňami na Stade Vélodrome vyhrali zverenci Španiela Rafaela Beniteza 2:1 a rovnako budú chcieť zabodovať naplno aj doma. Na Emirates Stadium 22. októbra vyhral minulosezónny zdolaný finalista z Vestfálska 2:1, "gunners" túžia po odplate. Ich francúzsky tréner Arsene Wenger bude ale zrejme bez zranených Jacka Wilshera a Kierana Gibbsa, stavať však môže na dobrom výkone z víťazného ligového súboja s FC Liverpool (2:0). Po ňom si Arsenal poistil post lídra Premier League. "Bolo to výborné, takto by sme mali hrať celú sezónu. Ľudia boli trochu skeptickí, ale táto výhra nám veľmi zdvihne sebadôveru a fanúšikov opäť postaví na našu stranu," povedal Wenger. Borussia aj vďaka hetriku poľského útočníka Roberta Lewandowského prevalcovala cez víkend 6:1 Stuttgart a tréner Jürgen Klopp už bude môcť počítať aj s kapitánom Sebastianom Kehlom, ktorý je späť po zranení. Klopp si pred duelom aj situačne zafilozofoval: "Arsene Wenger je skutočný úkaz. Je to Sir Arsene Wenger. Jeho hráči majú radi loptu, prihrávky, hrajú futbal. Je to ako orchester, ale taký tichší. Ja mám zasa rád heavy metal, vždy to chcem čo možno najhlasnejšie. Mám rád filozofiu Arsenalu, ale nemohol by som ho trénovať, som jednoducho odlišný typ." Klopp už bude po vypršaní dvojzápasového trestu opäť na lavičke domácich.

Reklama

Atletico Madrid môže proti outsiderovi z Viedne okrem postupu získať aj klubový rekord v počte víťazných zápasov v sérii v LM, keďže môže okrem aktuálnych troch víťazných duelov za sebou prekonať aj rovnaký zápis zo sezóny 1958/1959 ešte v EPM. Výber Diega Simeoneho v októbri bez akýchkoľvek problémov vyhral vo Viedni 3:0 a podobný jasný marš sa od neho očakáva aj teraz. Argentínsky kouč musí proti zrejme najmenej atraktívnemu súperovi v skupine hráčov nabudiť a v tomto ohľade pred súbojom na 53-tisícovom štadióne Vicente Calderona apeloval aj na fanúšikov: "Fanúšikovia sú na týchto hráčov pyšní a hráči potrebujú cítiť za sebou ich silnú podporu." Mužstvo chorvátskeho lodivoda Nenada Bjelicu ešte v skupine nestrelilo ani gól a má na konte len jednu remízu z ihriska Zenitu. Rusom bude proti Portu chýbať suspendovaný Axel Witsel a v žltom ohrození je aj slovenský zadák Tomáš Hubočan, ktorý v prípade inkasovania ŽK bude musieť nútene vynechať dôležitý zápas "Piteru" na domácej pôde s Atleticom (26. novembra). Hostia z Porta, ktorým nebude k dispozícii suspendovaný Hector Herrera, sa hodlajú rehabilitovať za domácu prehru so Zenitom spred dvoch týždňov 0:1 a posilniť tak šance na postup.

Pred duelom v Barcelone rezonuje najmä otázka streleckého trápenia argentínskeho kanoniera domácich Lionela Messiho. Ten sa nepresadil už v posledných štyroch dueloch La Ligy, čo sa mu naposledy stalo pred šiestimi rokmi. Agentúra Reuters citovala z jeho poznámky na čínskej sociálnej sieti Weibo: "Ešte to nie je úplne na 100 percent v poriadku po fyzickej stránke, ale každým zápasom sa dostávam do rytmu." Španielske médiá sa dostali aj k informácii, že vraj štyria barcelonskí kapitáni Xavi, Carles Puyol, Victor Valdes a Andres Iniesta sa tak obávajú o spoluhráča, že mu ponúkli akúkoľvek pomoc. Sám argentínsky tréner Kataláncov Gerardo Martino však vznikajúcu paniku likviduje v zárodku: "Mne sa teda nezdá, že by som mal mať o Messiho nejaké veľké starosti. Je to len zhoda náhod, že nedal gól v troch či štyroch zápasoch. Sú na neho také vysoké nároky, že ak nedá gól, je z toho náhle problém."

Reklama

"Barca" má na poste lídra 7 bodov a dvojbodový náskok pred "rossoneri". Ak vyhrá, postup jej s najväčšou pravdepodobnosťou neunikne. Pred dvoma týždňami na Giuseppe Meazza remizovala 1:1. Proti sebe v pohárovej Európe odohrali obaja súperi už 18 duelov, Španieli vyhrali sedemkrát, Taliani päťkrát. Výber Massimiliana Allegriho v minulosezónnom osemfinále doma pokoril Kataláncov 2:0, ale v odvete AC vypadlo po prehre 0:4. V druhom dueli skupiny sa Ajax doma pokúsi o prvú výhru v skupine a odplatu Škótom za prehru 1:2 zo Celtic Parku. Hosťom bude chýbať suspendované duo Scott Brown a Nir Biton.

program stredajších zápasov 4. kola LM (zápas v Petrohrade s výkopom o 18.00 SEČ, všetky ostatné začiatky o 20.45 h):

E-skupina:

FC Bazilej – Steaua Bukurešť /rozhoduje: Olegário Benquerença (Port.)/

Reklama

Chelsea Londýn – Schalke 04 /Svein Oddvar Moen (Nór.)/

tabuľka:

1. Chelsea Londýn 3 2 0 1 8:2 6

2. Schalke 04 Gelsenkirchen 3 2 0 1 4:3 6

3. FC Bazilej 3 1 1 1 3:3 4

Reklama

4. Steaua Bukurešť 3 0 1 2 1:8 1

F-skupina:

Borussia Dortmund – Arsenal Londýn /Björn Kuipers (Hol.)/

SSC Neapol – Olympique Marseille /Sergej Karasjov (Rus.)/

tabuľka:

1. Borussia Dortmund 3 2 0 1 6:3 6

2. Arsenal Londýn 3 2 0 1 5:3 6

3. SSC Neapol 3 2 0 1 4:4 6

4. Olympique Marseille 3 0 0 3 2:7 0

Reklama

G-skupina:

Zenit Petrohrad – FC Porto /Tom Harald Hagen (Nór.)/

Atletico Madrid – Austria Viedeň /István Vad (Maď.)/

tabuľka:

Reklama

1. Atletico Madrid 3 3 0 0 8:2 9

2. Zenit Petrohrad 3 1 1 1 2:3 4

3. FC Porto 3 1 0 2 2:3 3

4. Austria Viedeň 3 0 1 2 0:4 1

Reklama

H-skupina:

Ajax Amsterdam – Celtic Glasgow /Deniz Aytekin (Nem.)/

FC Barcelona – AC Miláno /Milorad Mažič (Srb.)/

tabuľka:

1. FC Barcelona 3 2 1 0 6:1 7

2. AC Miláno 3 1 2 0 4:2 5

3. Celtic Glasgow 3 1 0 2 2:4 3

Reklama

4. Ajax Amsterdam 3 0 1 2 2:7 1

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali