Futbal-EL: Hamšíkov Neapol v 16-finále proti Swansea, Plzeň čaká Šachtar (3)

Futbal-EL: Hamšíkov Neapol v 16-finále proti Swansea, Plzeň čaká Šachtar (3)

Nyon 16. decembra (TASR) – Taliansky futbalový klub SSC Neapol s momentálne zraneným slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom sa v jarnom 16-finále Európskej ligy UEFA 2013/2014 stretne s anglickým tímom Swansea City.

Zverenci trénera Rafaela Beniteza, ktorí sa do európskeho pohára číslo dva presunuli po obsadení 3. priečky v skupinovej fáze Ligy majstrov, odohrajú prvý zápas vo štvrtok 20. februára na pôde súpera, odveta je na programe o týždeň neskôr (27. februára) na ich štadióne San Paolo. Rozhodol o tom pondelňajší žreb vo švajčiarskom Nyone. Aurelio De Laurentiis, president Neapola: "Náš tréner pozná dobre anglický futbal a verím, že mužstvo dobre pripraví na Swansea. Bude to naša výhoda. Budujeme silný Neapol a po predčasnom konci v Lige majstrov chceme ísť čo najďalej v Európskej lige."

Medzi 32 účastníkmi nechýbalo šesť klubov so slovenskými hráčmi. Okrem Neapola figurovala v osudí dvojica českých zástupcov Viktoria Plzeň (Matúš Kozáčik, Marián Čišovský, Michal Ďuriš, Marek Bakoš) a Slovan Liberec s duom Lukáš Hroššo – Ľuboš Kolár. Plzeň nastúpi proti Šachtaru Doneck a Liberec čaká AZ Alkmaar z Holandska. "Želal som si súpera, s ktorým sme ešte v Európe nehrali. Napríklad Valenciu alebo Benficu. O AZ Alkmaar nič neviem, ale hrá Európsku ligu, takže to bude kvalitný tím. Nie je to súper, cez ktorého by sme nemali šancu postúpiť, teda aspoň čo sa týka mena. Na to sa ale nehrá. Rozhodne kvalita na ihrisku," citoval klubový web slová športového riaditeľa Liberca Jana Nezmara. David Limberský, stredopoliar Viktorie Plzeň: "Šachtar je veľmi silný, je favoritom súboja. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili, ale bude to náročné."

PAOK Solún s krídelníkom Miroslavom Stochom bude súperiť s Benficou Lisabon. Dušan Švento a jeho FC Salzburg, ktorý prešiel skupinovou fázou bez straty bodu, si zmeria sily s Ajaxom Amsterdam. Teoretickú šancu zahrať si v Európskej lige má reprezentačný stredopoliar do 21 rokov Stanislav Lobotka, ktorý však po letnom prestupe z AS Trenčín neodohral v prebiehajúcej sezóne za A-tím Ajaxu Amsterdam ani jeden zápas.

Reklama

Pred žrebom bolo 32 tímov rozdelených do dvoch košov. Šestnásť mužstiev, t.j. tucet víťazov skupín a štyri z 3. miest v Lige majstrov s najlepším koeficientom, figurovalo medzi nasadenými. Medzi nenasadené tímy zaradili pred žrebom dvanástku, ktorá obsadila 2. miesta v skupinách EL a k nim sa priradili štyri z 3. miest LM s nižším koeficientom. Pri žrebe platilo pravidlo, že sa nemôžu spolu stretnúť kluby z jednej krajiny a tie tímy, ktoré spolu účinkovali v skupine. Po štyri mužstvá majú v akcii Ukrajinci a Taliani.

Finále sa uskutoční 14. mája v Turíne na štadióne Juventusu. Úradujúcim víťazom súťaže je Chelsea Londýn, ktorá však účinkuje v osemfinále Ligy majstrov.

Reklama

Žreb 16-finále Európskej ligy UEFA 2013/2014:

Dnepr Dnepropetrovsk – Tottenham Hotspur

Betis Sevilla – Rubin Kazaň

Swansea City – SSC Neapol

Reklama

Juventus Turín – Trabzonspor

NK Maribor – FC Sevilla

Viktoria Plzeň – Šachtar Doneck

Černomorec Odessa – Olympique Lyon

Lazio Rím – Ludogorec Razgrad

Reklama

Esbjerg fB – AC Fiorentina

Ajax Amsterdam – FC Salzburg

Maccabi Tel Aviv – FC Bazilej

FC Porto – Eintracht Frankfurt

Anži Machačkala – KRC Genk

Dynamo Kyjev – Valencia CF

PAOK Solún – Benfica Lisabon

Slovan Liberec – AZ Alkmaar

Dvojice pre osemfinále Európskej ligy UEFA 2013/2014:

Reklama

víťaz Slovan Liberec/AZ Alkmaar – víťaz Anži Machačkala/KRC Genk

víťaz Lazio Rím/Ludogorec Razgrad – víťaz Dynamo Kyjev/Valencia CF

víťaz FC Porto/Eintracht Frankfurt – víťaz Swansea City/SSC Neapol

víťaz Černomorec Odessa/Olympique Lyon – víťaz Viktoria Plzeň/Šachtar Doneck

víťaz NK Maribor/FC Sevilla – víťaz Betis Sevilla/Rubin Kazaň

Reklama

víťaz Dnepr Dnepropetrovsk/Tottenham Hotspur – víťaz PAOK Solún/Benfica Lisabon

víťaz Maccabi Tel Aviv/FC Bazilej – víťaz Ajax Amsterdam/FC Salzburg

víťaz Juventus Turín/Trabzonspor – víťaz Esbjerg fB/AC Fiorentina

Kalendár EL:

Reklama

20. februára: 1. zápasy 16-finále

27. februára: odvety 16-finále

13. marca: 1. zápasy osemfinále

20. marca: odvety osemfinále

21. marca: žreb štvrťfinále

3. apríla: 1. zápasy štvrťfinále

10. apríla: odvety štvrťfinále

Reklama

11. apríla: žreb semifinále a finále

24. apríla: 1. zápasy semifinále

1. mája: odvety semifinále

14. mája: finále (Turín)

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlasy.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali