Frontex: Nelegálne prekročenie strednej časti Stredozemného mora sa v roku 2023 zdvojnásobí

Frontex: Nelegálne prekročenie strednej časti Stredozemného mora sa v roku 2023 zdvojnásobí

Brusel 17. septembra 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:TASR/AP/Cecilia Fabiano/LaPresse)

 

Novo zverejnené údaje agentúry Frontex, agentúry EÚ na ochranu hraníc, vo štvrtok 15. septembra odhalili, že od januára do augusta bolo zaznamenaných viac ako 114 000 nelegálnych prekročení hraníc cez Stredozemné more do Talianska, čo je dvojnásobok počtu zaznamenaného v rovnakom období minulého roka a predstavuje polovicu nelegálnych prekročení hraníc zistených v roku 2023

Migranti
Migranti čakajú na odvoz zo sicílskeho ostrova Lampedusa v piatok 15. septembra 2023

Agentúra vo svojej najnovšej tlačovej správe uviedla, že počet nelegálnych prekročení hraníc pozdĺž vonkajších hraníc bloku vyskočil za prvých osem mesiacov roku 2023 o 18 % a presiahol 232 350 prípadov, čo predstavuje najvyšší celkový počet za obdobie od januára do augusta od migračnej krízy v roku 2016.

Reklama

Hoci hlavnými východiskovými bodmi pre tých, ktorí sa vydávajú na nebezpečnú cestu cez centrálne Stredozemie, boli Tunisko a Líbya, najviac migrantov pochádza z Pobrežia Slonoviny, Egypta a Guiney, napísala agentúra Frontex.

Agentúra okrem toho uviedla, že už zvýšený migračný tlak na trase cez centrálne Stredozemie “by mohol pretrvávať aj v nasledujúcich mesiacoch”, pričom poznamenala, že konkurencia medzi obchodníkmi s ľuďmi v severnej Afrike je čoraz tvrdšia, čo vedie k nižším cenám pre tých, ktorí chcú nebezpečnú cestu prekonať.

Reklama

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa tento rok v Stredozemnom mori stratilo približne 2325 ľudí – väčšina z nich na trase cez centrálne Stredozemné more.

Taliansky ostrov Lampedusa, ktorý sa nachádza pri pobreží Tuniska a na ktorom žije približne 6 000 obyvateľov, začiatkom tohto týždňa, v utorok 12. septembra, zaznamenal bezprecedentný nápor prichádzajúcich nelegálnych migrantov, pričom na ostrove pristálo viac ako sto lodí s približne 5 000 nelegálnymi migrantmi, ako už predtým informoval The European Conservative.

Taliansky vicepremiér a líder pravicovej, antiglobalistickej strany Lega Matteo Salvini, ktorý počas svojho pôsobenia vo funkcii ministra vnútra v predchádzajúcej vláde úspešne obmedzoval nelegálne príchody, označil nelegálne vylodenie za “vojnový akt” proti Taliansku.”

“Ak na Lampedusu pripláva 120 lodí naraz, nie je to ojedinelý incident, ale akt vojny. To by viedlo nielen Lampedusu, ale celú taliansku spoločnosť, ku kolapsu,” povedal Salvini dôrazne na konferencii so zahraničnými novinármi v Ríme.

Napriek tomu, že talianska vláda pod vedením Giorgie Meloniovej a jej strany Bratia Talianska (FdI) tvrdí, že je v otázke nelegálneho prisťahovalectva nekompromisná, na talianske pobrežie sa tento rok dostalo približne 126 000 nelegálnych migrantov, pričom v rovnakom období minulého roka ich bolo 66 000.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:24

Pre poskytovanie citlivých informácií ruským jednotkám súd odsúdil ukrajinského občana na 15 rokov vo väzení, uviedli v utorok prokurátori Doneckej oblasti. Správu priniesla agentúra AFP.

Podľa prokuratúry sa nemenovaný muž dopustil vlastizrady v máji minulého roka, keď poskytol ruským ozbrojeným jednotkám informácie o polohe ukrajinskej armády.

18:23

Súd v Rusku odmietol v utorok prepustiť z väzby americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú, ktorej hrozí desať rokov väzenia za obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Informovala agentúra AFP.

Kurmaševová má dvojaké americko-ruské občianstvo a bola zadržaná v Rusku pred ôsmimi mesiacmi pre obvinenia z porušenia zákona o zahraničných agentoch.

18:21

V Nemecku vlani rekordne vzrástol počet politicky motivovaných trestných činov. Čiastočne k tomu prispeli konflikty na Ukrajine a v Pásme Gazy. Uviedla to v utorok nemecká vnútroštátna spravodajská služba, píše agentúra AFP.

Nemecké úrady zaznamenali v roku 2023 60.028 politicky motivovaných trestných činov oproti 58.916 v roku 2022. Približne 25.660 z nich vlani spáchali pravicoví extrémisti, čo je oproti roku 2022 nárast o 22,4 percenta.

16:44

Najmenej päť turistov už zomrelo v Grécku, ktoré sužuje mimoriadne teplé počasie, a niekoľko ďalších je nezvestných, vyplýva zo správ gréckych médií. Informovala agentúra DPA.

Všetci turisti, ktorí zomreli alebo sú nezvestní, majú viac než 55 rokov.

16:37

Fínska polícia vyšetruje muža pre podozrenie zo spáchania sexuálnych trestných činov voči vyše 200 deťom. Mal sa ich dopustiť vlani a predvlani na medzičasom už zaniknutej platforme Omegle a dalších sociálnych sieťach. Oznámila to v utorok fínska polícia, informuje agentúra AFP.

Tridsiatnik mal prostredníctvom videochatu kontaktovať vo Fínsku “viac ako 200 maloletých” vo veku od šesť do 15 rokov. Prevažne sa ozýval dievčatám a žiadal ich, aby sa sporo odeté pred webkamerou venovali sexuálnym aktivitám.

16:15

Minulý rok prispeli fyzické osoby a firmy neziskovým organizáciám vďaka dvom percentám z dane sumou takmer 101 miliónov eur. Najviac peňazí išlo do zdravia, vzdelávania a športu. Najmenej do ochrany ľudských práv a na podporu vedy a výskumu. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Nadácie Pontis pripravenej na žiadosť Asociácie firemných nadácií a nadačných fondov (ASFIN). V utorok o tom na tlačovej konferencii informovala ASFIN.

16:13

Maďarsko je pripravené podporiť kandidatúru Marka Rutteho na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO), napísal v utorok maďarský premiér Viktor Orbán v príspevku na sociálnej sieti X.

Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte sa stretol s Viktorom Orbánom na okraj neformálneho summitu lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli.

16:10

Americký spevák Justin Timberlake bol zadržaný a obvinený z jazdy pod vplyvom omamným látok v newyorskom Long Islande. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na zdroj z prostredia polície.

Podľa amerického webu CBS News bol Timberlake zadržaný v New Yorku v noci na utorok miestneho času za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Justin Timberlake
Na snímke americký spevák Justin Timberlake
16:02

Obyvatelia obce Ruidoso na juhu amerického štátu Nové Mexiko museli v dôsledku rýchlo sa šíriaceho lesného požiaru bezodkladne opustiť svoje domovy, informovala agentúra AP.

“VYRAZTE OKAMŽITE: Nepokúšajte sa pobrať si osobné veci či ochrániť svoj domov. Okamžite sa evakuujte,” oznámilo v pondelok okolo 19.00 h miestneho času (v utorok 02.00 h SELČ) na svojej webstránke a sociálnych sieťach vedenie obce Ruidoso, kde žije približne 7000 ľudí.

15:43

Belgický futbalista Jan Vertonghen sa zotavil zo zranenia slabín a trénerovi Domenicovi Tedescovi bude k dispozícii na sobotný zápas ME proti Rumunsku.

15:26

Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny je už možné požiadať o príspevok, ktorého cieľom je podporiť vybrané skupiny znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. 

“Príspevok je určený nezamestnaným, ktorí sú evidovaní na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov ako uchádzači o zamestnanie, ako aj uchádzačom o zamestnanie so zdravotným postihnutím. Hlavnou podmienkou je, aby vykonávali prácu na skúšku u zamestnávateľa,” uviedlo ÚPSVaR.

15:24

Maďarská centrálna banka na júnovom zasadnutí znížila svoje kľúčové úrokové sadzby, už deviatykrát od začiatku uvoľňovania menovej politiky vlani v októbri. Ekonómovia takéto rozhodnutie očakávali. Informovala agentúra MTI.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v máji medziročne vzrástli o 4 %, najviac od decembra 2023.

15:21

Spojené štáty sa snažia zabrániť vzniku rozsiahlejšieho konfliktu medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh. V utorok to povedal emisár americkej administratívy Amos Hochstein po eskalácii ostreľovania v pohraničí na juhu Libanonu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hochstein povedal, že do Libanonu ho vyslali okamžite po krátkej návšteve Izraela, pretože situácia je vážna.

Amos Hochstein
Na snímke Amos Hochstein, hlavný poradca amerického prezidenta Bidena, dáva vyhlásenie pre médiá po stretnutí s predsedom parlamentu Nabihom Berrim v Bejrúte v Libanone
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke sysle pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji v okrese Senec

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali