Francúzi a celý svet s nimi si dnes nalejú nové beaujolais

Francúzi a celý svet s nimi si dnes nalejú nové beaujolais

Paríž 19. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Pokiaľ ide o zahraničie, prvé fľaše sa otvárali dnes už tradične v Japonsku, ktoré patrí k významným konzumentom tohto vína – i keď aj tam vinári zaznamenali pokles záujmu o beaujolais, podobne ako v USA

Vo Francúzsku i v mnohých ďalších krajinách sveta sa dnes – tak ako každý rok v tretí novembrový štvrtok – uskutočnia oslavy nového beaujolais, teda mladého vína, ktoré je pomenované po oblasti na východe Francúzska.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ako napísal denník Le Figaro, aj keď vinári sľubujú tento rok výnimočne lahodné víno, superlatívy sotva zatienia krízu, ktorou prechádza vinárstvo, ale najmä nie atentáty, ktoré sa odohrali minulý piatok v Paríži – okrem iného aj na terasách reštaurácií a kaviarní, kde by sa dnes beaujolais určite nalievalo.

Podľa Le Figaro s výnimkou večerného podujatia v Lyone by sa všetky akcie spojené s vítaním beaujolais mali konať. Uskutoční sa dokonca aj naplánovaná propagačná jazda dvoch Citroënov 2 CV ulicami Paríža, lebo práve ňou chcú vinári dať najavo, že teraz im viac ako kedykoľvek predtým záleží na beaujolais ako jednom zo symbolov francúzskej kultúry, vysvetľuje webová stránka Inter-Beaujolais.

Reklama

Pokiaľ ide o zahraničie, prvé fľaše sa otvárali dnes už tradične v Japonsku, ktoré patrí k významným konzumentom tohto vína – i keď aj tam vinári zaznamenali pokles záujmu o beaujolais, podobne ako v USA.
Znalec mladých vín Georges Duboeuf pre Le Figaro uviedol, že ročník 2009 považoval za najlepšie beaujolais svojho života. Teraz však hovorí, že ročník 2015 je ešte lepší. Vysvetlil, že jar bola daždivá a leto veľmi slnečné. Pripomenul, že oblasť v povodí rieky Rhôna bola toto leto najteplejšou vo Francúzsku. “Toto je historický ročník,” zdôraznil.

Mladé beaujolais sa vo Francúzsku smie konzumovať až od polnoci tretieho novembrového štvrtka – existuje na to zákon. Pre Francúzov je uvedenie nového beaujolais na trh vždy príležitosťou na stretnutia s priateľmi, sprevádzané tradičnými pokrikmi “Le Beaujolais nouveau est arrivé”, ochutnávaním mladého vína, ku ktorému sa tradične podávajú údeniny či syry. Tento rok sa možno časť tradičných podujatí kvôli atentátom v Paríži a obavám o bezpečnosť neuskutoční alebo účasť bude nižšia ako obvykle, ale podľa mnohých komentátorov bude dôležité, ak Francúzi dnes večer dokážu vyslať svetu signál, že sa napriek všetkému nevzdávajú toho, čo je pre nich typické – hrdosti na tradičné hodnoty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali