Je to oficiálne: Poslanci okolo Kolíkovej odchádzajú do klubu SaS, klub Za ľudí zanikne. Kiska: Nie som už členom, ale strane držím prsty

Je to oficiálne: Poslanci okolo Kolíkovej odchádzajú do klubu SaS, klub Za ľudí zanikne. Kiska: Nie som už členom, ale strane držím prsty

Bratislava 8. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák/SITA-Branislav Bibel)

 

Niekoľkomesačný rozkol v strane Za ľudí je, zdá sa, na konci. Frakcia okolo Márie Kolíkovej by podľa dostupných informácií mala prestúpiť do strany Richarda Sulíka, teda do SaS. Oznámiť by to mali dnes na spoločnej tlačovej konferencii

tlačovka SAS Za ľudí rozpad strany
Na snímke uprostred ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, vedľa nej vľavo predseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík a tretia vpravo predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová počas tlačovej konferencie strany Sloboda a Solidarita

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová doviedla stranu až do konca. Nie však celkom úspešného. Jej odmietanie snemu a zmien vo vedení strany vyústilo do rozkolu a zdá sa, že aj rozpadu. Frakcia okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej by podľa informácií portálu televízie Markíza tvnoviny.sk mala zo strany odísť a pripojiť sa najskôr k strane SaS.

Reklama

Portál predpokladá, že k oficiálnemu ohláseniu tohto prestupu dôjde dnes na tlačovej konferencii, ktorú ohlásila strana SaS a na ktorej sa zúčastní aj ministerka Kolíková. Témou by oficiálne mala byť aktuálna politická situácia.

Klub SaS sa tak posilní, bude mať 19 členov, zatiaľ čo klub strany Za ľudí zanikne. Minimálny počet členov v poslaneckom klube je 8, a to strana Za ľudí po odchode frakcie okolo Kolíkovej spĺňať nebude.

Reklama

Pravdepodobne sa bude musieť otvoriť aj koaličná zmluva, v ktorej sa budú musieť zohľadniť nové pomery v koalícii.

Minister obrany Jaroslav Naď sa už verejne vyjadril, že nie je pravdepodobné, aby strane SaS po pripojení frakcie okolo ministerky Kolíkovej zostali 4 ministerské kreslá. O jedno tak pravdepodobne prídu. Či sa uvoľní miesto na pozícii ministra spravodlivosti alebo iné, ukážu až dodatočné rokovania.

 

Marcinková oficiálne oznámila, že opúšťa stranu

Poslankyňa Vladimíra Marcinková v stredu ráno oznámila vystúpenie zo strany Za ľudí. Urobila tak ráno pred avizovanou tlačovkou Márie Kolíkovej s Richardom Sulíkom.

Vladimíra Marcinková
Na snímke Vladimíra Marcinková

“Vystupujem zo strany Za ľudí a z jej orgánov. S Andrejom Kiskom a ďalšími troma priateľmi som ju zakladala. Vložila do nej svoje politické ideály, mladícke úspory, a aj fyzické sily, keď som s dcérkou pod srdcom, strávila osem týždňov v dodávke na cestách po Slovensku, aby som druhých presvedčila o svojich snahách. S nadšením som spoznávala ľudí, ktorí sa k nám pridávali. Veronika Remišová patrila medzi nich. Dnes sa mi s jej menom spája asi najužitočnejšia lekcia, akú som zatiaľ v politike dostala – nedávať záruky za druhých, iba sám za seba,” vysvetlila v statuse.

Reklama

“Nebudem klamať. Prežívam veľké osobné sklamanie, ale moju snahu odstraňovať krivdy na ľudských právach a zlepšovať postavenie slovenských rodín to nijako neovplyvní. Zo svojej práce nepoľavím! Ďakujem vám, že mi v tomto úsilí vyjadrujete podporu, a svojimi návrhmi mi ukazujete, čo treba ďalej zlepšovať. Vážim si to,” dodala.

 

Poslanci okolo Kolíkovej odchádzajú do klubu SaS, klub Za ľudí zanikne

Poslanci Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube. Odchádzajú do klubu Sas. Klub Za ľudí sa po ich odchode rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie.

Po odchode šiestich poslancov zo Za ľudí ostanú v parlamente štyria poslanci strany. Na fungovanie poslaneckého klubu je podľa rokovacieho poriadku NR SR potrebných aspoň osem členov. Ak ich počet počas volebného obdobia klesne pod túto hranicu, klub zaniká.

Reklama

Rozkol v strane Za ľudí sa vyostril po vládnej kríze, keď niekoľkí členovia vyjadrili nespokojnosť s vedením strany i krokmi ich líderky Veroniky Remišovej. Žiadali zvolanie mimoriadneho snemu a zmenu vo vedení. Snem sa však nekonal a názorové rozdiely vyústili do vzniku frakcie okolo Kolíkovej a ich následného odchodu.

 

 

SaS nechce otvárať koaličnú zmluvu, žiada, aby Kolíková ostala ministerkou

Strana SaS nechce otvárať koaličnú zmluvu, chce stabilitu v koalícii a jej zásadnou požiadavkou je, aby Mária Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti. Povedal to predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii.

Sulíkova strana si nechce nárokovať nové pozície, keďže sa po novom má stať druhou najsilnejšou koaličnou stranou v parlamente. Sulík naznačil, že v zmluve dôjde k určitým zmenám. SaS tiež podporí, aby Veronika Remišová bola naďalej ministerkou investícií.

 

Blaha sarkasticky: Kiskov projekt zanikol presne ako Kiska. Hanebne. Trápne. Intrigársky

Situáciu v strane Za ľudí okomentoval svojim charakteristickým humorom aj podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha. Ten sa po odchode Kolíkovej frakcie do SaS vyjadril, že “bábkoherecká frakcia zatiaľ ostáva pevná – o jednom človeku.Zvyšok projektu zanikol rovnako, ako Kiska. “Hanebne. Trápne. Intrigársky,” vyjadril sa poslanec.

Najväčším paradoxom ale podľa neho je, že stranu opustí aj jej predsedníčka. A vráti sa tam, odkiaľ prišla. Do OĽANO.

To bude prvýkrát v dejinách, kedy v strane neostane nikto, úplne nikto,” krúti hlavou Blaha.

Reklama

Najviac sa však teší na ďalší otvorený konflikt Sulíka s Matovičom.

“O kreslo ministra spravodlivosti. Sulík toto kreslo svojim manévrom s Kolíkovou obsadil pre SaS. Ale podľa volebného výsledku má Sulík nárok na dvoch ministrov a už teraz má troch. Štvrté ministerstvo pre SaS je mocensky prachsprostá lúpež. Matovič to vie a bude sa hádzať o zem,” prognózuje Blaha.

Navyše najbohatšie ministerstvo, ktoré rozhoduje o miliardách eur z eurofondov bude naďalej viesť Remišová, ktorá má za sebou stranu o jednom človeku. O nej. Aj z toho dôvodu nastal čas, aby sa táto koalícia konečne rozpustila.

Slovensko potrebuje stabilnú a profesionálnu vládu, nie vaše hádky a intrigárske hry,” odkázal koalícii na záver Ľuboš Blaha.

 

Reklama
Ďuriš Nicholsonová: Je to dobrá správa pre Slovensko

Správa o rozpade strany Za ľudí a pripojenie sa Kolíkovej frakcie k strane SaS zastihla europoslankyňu a bývalú členku SaS Luciu Ďuriš Nicholsonovu v Paríži. Napriek tomu, že ona sama už dávnejšie stranu SaS opustila, jej posilnenie je podľa nej dobrou správou pre Slovensko, ktoré ju teší.

Čím viac slušných ľudí bude v politike spolupracovať a spájať sa, tým väčšia šanca je, že Smer a Hlas, ale ani hnedí alebo ľudia ako Kollár, Matovič, či Záborská nebudú najbližšie roky vracať Slovensko do doby mafie, kešu alebo do 15. storočia. Držím palce,” vyjadrila sa k súčasnej situácii Ďuriš Nicholsonová.

 

Andrej Kiska: Je mi nesmierne ľúto, čo sa udialo

Na dianie v strane napokon zareagoval aj jej zakladateľ, bývalý prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Ten zdôvodnil jej vznik a okomentoval aj následné dianie po voľbách.

Podľa neho bola kedysi strana Za ľudí alternatívou voči Smeru, ktorý chcel odstaviť od vládnutia. Podporu hľadal u Vladimíry Marcinkovej, Michala Luciaka, Romana Krplena a neskôr aj u Tomáša Lehotského. To bolo podľa neho jadro slušných a odborných ľudí, ktorí mali spolu s ním zmeniť Slovensko. Dnes z týchto ľudí už nie je v strane nikto, vrátane neho samotného.

Reklama

Pri mojom odchode som podporil za predsedníčku našej strany Veroniku Remišovú. V danom čase som to pokladal za najsprávnejšie rozhodnutie,” vysvetľuje svoj postoj Kiska.

Podľa jeho slov chcel na post predsedu kandidovať aj Šeliga, ale toho od kandidatúry odhovoril. Rovnako sa mu nepozdávali ani ambície Miroslava Kollára, ktorého zase nepovažoval za osobu vhodnú na vedenie strany. A Mária Kolíková vtedy byť predsedníčkou nechcela. Podporil teda Remišovú.

“Po problémoch v strane, ktoré nastali po mojom odchode a vládnej kríze na Slovensku, som odporučil predsedníctvu strany, aby zvolalo mimoriadny snem, kde by sa vo vnútri rozhodlo o jej ďalšom smerovaní, ako aj o prípadnom novom predsedovi. Dôležité bolo, aby si strana vo svojom vnútri vydiskutovala problémy a navonok pôsobila jednotne a bola stabilným partnerom koalície. Žiaľ, to sa neudialo. Predsedkyňa strany sa asi začala domnievať, že niektorí členovia by po jej prípadnom opätovnom nezvolení za predsedníčku vyvinuli tlak, aby odstúpila aj z postu ministerky. Využila preto svoje právomoci, zmenila predsedníctvo a snem sa neuskutočnil,” zhodnotil kroky Remišovej zakladateľ strany.

Do ďalšieho vývoja v strane už ale zasahovať nechcel. Vyjadril sa len, že teraz, po jej rozpade cíti smútok a sklamanie. Stranu Za ľudí totiž pokladal „za svoje dieťa“ a ako rodič dúfal, že strana odolá všetkým náporom politiky. No nestalo sa tak.

Rozumiem dnešnému rozhodnutiu Márie Kolíkovej ako aj poslancom Národnej rady. Iný scenár po tom všetkom, čo sa udialo, sa už asi ani nedal očakávať. Verím, že v klube SaS budú mať podmienky preto, aby uplatnili všetci svoj talent, schopnosti a skúsenosti,” vyjadril sa Kiska.

Zároveň strane Za ľudí na čele s Veronikou Remišovou zaželal úspešný reštart.

“Strane Za ľudí želám úspešný reštart. Nie som už členom strany ale tak, ako každej ďalšej strane, ktorá chce Slovensko zbaviť ťažoby desaťročnej vlády Fica, jej držím prsty. Vám všetkým, ktorí ste volili stranu Za ľudí kvôli mojej osobe chcem povedať, že mi je nesmierne ľúto, čo sa udialo. Nikdy by som si nepomyslel, že budeme svedkami udalostí dnešných dní. Tento vnútrostranícky súboj neskončil víťazne, ale boj o slušné a spravodlivé Slovensko pokračuje ďalej,” dodal na záver Andrej Kiska.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali