Fragment(y) z koncoročnej tlačovej konferencie prezidenta RF Vladimira Putina (3)

Fragment(y) z koncoročnej tlačovej konferencie prezidenta RF Vladimira Putina (3)

Moskva 23. decembra 2020 (HSP/Kremlin/Foto:SITA/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Prinášame vám odpovede Vladimíra Putina na otázky novinárov, ktoré dostal na tlačovej konferencii 17. 12., keď ruský prezident už tradične niekoľko hodín odpovedal na najrozmanitejšie otázky domácich aj zahraničných novinárov

Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin hovorí prostredníctvom videohovoru počas tlačovej konferencie v Moskve vo štvrtok 17. decembra 2020

Sofia Brykanova, tlačová agentúra Don-24.

Reklama

Vladimír Vladimírovič, moja otázka je už pravdepodobne tradičná pre vaše tlačové konferencie, je to  otázka o Donbase. Pre náš región je stále relevantná.

Samotná otázka je v tom, do akej miery vidíte dnes vyhliadky na riešenie konfliktu v Donbaskej republike a aké sú podľa vášho názoru vyhliadky na rozvoj vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou?

Reklama

Ďakujem.

Vladimír Putin: Pokiaľ ide o vyhliadky na rozvoj vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou, vo veľkej miere to závisí od ukrajinských orgánov, schválne nehovorím od Ukrajiny, ale od ukrajinských orgánov. Veď takmer všetky predchádzajúce hlavy štátu, ktoré prišli, aj tá súčasná, mimochodom, Vladimír Alexandrovič Zelenský, prichádzajú s heslom ukončenia konfliktu na Donbase, prišli so sloganom zjednotenia krajiny a v konečnom dôsledku budovania vzťahov s Ruskom. Stále sa im však nedarí, pretože vo voľbách sa spoliehajú na väčšinu ľudí a väčšinu voličov, ktorí prídu k volebným urnám, a po voľbách, keď sa dostanú k moci, už začínajú trochu váhať a neustále sa rozhliadajú za extrémnymi nacionalistickými silami. A proces zamŕza. Ja sa nazdávam, že im chýba politická smelosť.

Približne to isté sa deje teraz. Vďaka Bohu, keď sme sa stretli v Paríži v normandskom formáte, odsúhlasili sme ukončenie vzájomného ostreľovania. A toto sa skutočne dodržiava, je to skutočne veľký úspech, došlo k výmene zadržaných.

Ale nič nie je odblokované z pohľadu ekonomiky a sociálnej sféry. Z hľadiska politického urovnania sa v podstate neurobilo nič. Navyše, oficiálni predstavitelia v Kyjeve už často verejne vyhlasujú, že nebudú plniť minské dohody, nastoľujú otázku revízie jej základných ustanovení.

Chcem vás upozorniť na skutočnosť, že Minské dohody boli potvrdené príslušnou rezolúciou Rady bezpečnosti OSN, a preto získali silu medzinárodného práva, preto takto jednostranne nemožno nič revidovať, je potrebné  rešpektovať druhú stranu, ktorá podpísala tento dokument, konkrétne predstaviteľov Donbasu.

Reklama

Preto je podľa môjho názoru uregulovanie nevyhnutné, skôr či neskôr k tomu dôjde. Otázka je kedy. To, opakujem opäť, do značnej miery závisí od súčasných ukrajinských orgánov.

A tak, ako Rusko podporovalo Donbas, tak ho aj bude podporovať naďalej. Dokonca budeme našu podporu pre Donbas zvyšovať. To platí aj pre podporu (priemyselnej – pozn. prekl.) výroby, riešenia sociálnych problémov, problémov s infraštruktúrou atď. Teda v kľude a pokoji budeme pokračovať týmto smerom. My bez akýchkoľvek pochybností, v tom si môžete byť istí, chápeme zložitosť situácie, ktorá sa vyvinula na Donbase, a opakujem znova, nielen v humanitárnej oblasti, ale aj v oblasti priamej spolupráce budeme pokračovať s našou podporou.

 

Oľga Samsonová, RIA Novosti: Dobré popoludnie, Vladimír Vladimírovič.

Rada by som položila otázku v nadväznosti na tému, ktorej ste sa dotkli. Jedná sa o kontrolu zbrojenia, osud zmluvy o otvorenom nebi, osud zmluvy INF (Zmluva o raketách stredného a krátkeho doletu – pozn. prekl.).

Reklama

Pokiaľ chápem, aj po príchode novej administratívy USA po voľbách je vyhliadka na oživenie týchto dohôd mimoriadne neurčitá. Napr. zmluva START-3. Povedzte mi, prosím, ak nedôjde k predĺženiu tejto zmluvy, nedopadne to tak, že Rusko bude čeliť hrozbe nových pretekov v zbrojení, ktoré si, hlavne za súčasných podmienok, jednoducho nemôže ekonomicky dovoliť?

A druhá časť mojej otázky logicky vyplýva z prvej – týka sa nadzvukových zbraní. Povedzte mi, prosím, podľa vášho názoru, do akej miery ich existencia zmenila vojensko-politickú rovnováhu vo svete a či sa všetky projekty, o ktorých ste hovorili, vrátane vášho posolstva v roku 2018, realizovali, alebo či môžeme očakávať nejaké nové perspektívne projekty v tomto smere? Ďakujem.

Vladimir Putin: Začnime, ako sa hovorí, od začiatku. Pokiaľ ide o START-3. Áno, ak sa nič nestane, potom vo februári táto dohoda zanikne. Už som počas tejto tlačovej konferencie povedal, mnohokrát som verejne hovoril, že sme pripravení v dialógu pokračovať. Viem, že novozvolený prezident, pán Biden, povedal, že (takto to znelo, aspoň ako sa mi zdalo) je pripravený pokračovať v dialógu a zachovať tento zásadný rámcový dokument. My sme na to pripravení, prosím, ale potrebujeme určitú reakciu zo strany našich amerických partnerov.

Či nenastanú preteky v zbrojení ak sa tak nestane? Preteky sú už tu, už sa to stalo, je to evidentné. Všetko sa to začalo po odstúpení USA od zmluvy o protiraketovej obrane ABM (2001/2002 – pozn. prekl.). No a ako to vyzerá? Jedna krajina si buduje dáždnik pre seba. Aký je „výsledok“ takého dáždnika? Konečným výsledkom je vynulovanie nášho jadrového potenciálu. Čo sme teda mali urobiť? Museli sme urobiť všetko pre to, aby sa to nestalo: buď si tento protiraketový obranný systém sami postavíme, alebo vytvoríme systémy, pre ktoré tento protiraketový obranný systém nie je prekážkou. Dokázali sme to, stalo sa to, pomocou nadzvukových zbraní vrátane Avangardu. Pripomínam, že viac ako 20 Machov, globálny a nebalistický, to znamená, že žiadne systémy protiraketovej obrany nemajú na neho účinok .

Či malo objavenie sa nadzvukových zbraní v Rusku, nielen Avangardu, ale povedzme „Kinžal“, nejaký vplyv? Práve teraz tu prichádza „Cirkón“ …… Veľmi dôležitá zbraň, nedávno sme vykonali ďalšiu, pre nás veľmi dôležitú skúšku. Fakticky sú práce na ňom väčšinou dokončené, viac ako 8 Machov, dolet je dlhý. Môže byť navyše umiestnený ako na stacionárnych nositeľoch, tak na lodiach, ako na hladine aj pod vodou. Nachádza sa kde? V neutrálnych vodách. Vypočítajte dojazd a rýchlosť a všetko bude jasné. Mení to,  ovplyvňuje to nejako situáciu? Samozrejme, že áno. Akože, samozrejme.

Naši americkí partneri (vyvinuli takú teóriu bleskurýchleho odzbrojovacieho úderu, to znamená úder s vysoko presnými zbraňami v prvom rade na riadiace strediská,) majú vysoko presné zbrane, ale zatiaľ nemajú hypersonické. Samozrejme, že ich vyvinú, je to úplne zrejmé. Ale ako som už povedal, my sa za ten čas pripravíme. Teraz ste sa pýtali, na čom pracujeme? Pracujeme okrem iného nad systémami obrany pred budúcimi nadzvukovými prostriedkami z iných krajín v iných popredných armádach sveta. Som si istý, že to urobíme, sme na dobrej ceste, aktívne pracujeme.

Čo sa týka všetkých ostatných zbraňových systémov, ktoré boli oznámené v mojom posolstve, v jednej z mojich vyhlásení, áno, na všetkých prebiehajú práce. Niektoré sú už nasadené do bojovej pohotovosti. „Kinžal“ – v pohotovosti, „Peresvet“ (toto je laserová zbraň) – už v pohotovosti. Aktívne sa pracuje na ťažkej rakete Sarmat, sme v konečnej fáze. Práce na Poseidone prebiehajú dobre. Na rakete s jadrovým pohonným systémom globálneho dosahu ide tiež všetko podľa plánu.

Nevidím žiadny – vyskytnú sa síce nejaké technické otázky – ale ani jeden zásadný problém, ktorý by naznačoval, že z plánovaného nič neurobíme. Som si istý, že urobíme všetko.

Čo sa týka pretekov v zbrojení. Povedal som, že sa to už začalo, ale vidíte, ako sa nám to všetko darí. Sme na šiestom mieste čo sa týka financovania armády a obranného priemyslu, hlavne armády, s niečo vyše 46 miliardami, USA – 770 miliárd, a darí sa nám robiť to, čo ostatní nemajú. Navyše, vzhľadom na existujúcu vedeckú, priemyselnú základňu a školy, kvôli mozgom našich vedcov, vynálezcov, vďaka talentu inžinierov a pracovníkov sa nebudeme vťahovať (do pretekov v zbrojení – pozn. prekl.). Jeden z vedúcich predstaviteľov obranného komplexu v USA nedávno povedal: áno, je ich menej, naša armáda sa stala kompaktnejšou, ale oni sa stali oveľa efektívnejšími. Tak to aj je. To bol náš cieľ. Nie všetko sa dosiahlo z toho, čo sme chceli. Ale sme na dobrej ceste a budeme pokračovať v tomto úsilí o bezpodmienečné zaistenie bezpečnosti Ruskej federácie a jej obyvateľov.

 

Reklama

Dmitrij Peskov: Novinár z Islandu ešte nikdy na našej tlačovej konferencii nepoložil otázku.

Prosím predstavte sa.

H. Hauksson: Haukur Hauksson, v preklade Sokol Sokolovich.

Ďakujem za príležitosť. Ďakujem, Dmitrij Sergejevič, za poskytnutie slova a za možnosť zadať otázky v priamom prenose.

V Ruskej federácii sa to deje dvakrát (2x ročne veľká tlačová konferencia V.V.Putina – pozn. prekl.). V tomto roku kvôli „corone“ nebola Vaša prvá tlačovka  „Priame vysielanie“ a teraz všetci novinári z celého sveta sa pýtajú na akékoľvek otázky. Je to veľmi dobré a je to unikátna udalosť vo svete, kedy sa pýtajú novinári aj občania.

Reklama

Preto by som rád predložil myšlienku, aby to bol „okrúhly stôl“ na medzinárodnej úrovni, kde by boli prítomní aj ďalší prezidenti, vodcovia štátov. Aj zo Škandinávie, niekde sú prezidenti, niekde sú stále králi. Pán Rosenberg však odišiel, a ak by kráľovná …

To znamená, že keď ktokoľvek a aj tlač môžu klásť otázky, jedná sa o priamu demokraciu, o priamu komunikáciu vodcu s národom a je to skutočne veľmi dobré, perfektné. A pritom, čo je dôležité, iní páni z iných krajín vás učia o demokracii.

Ako vnímate myšlienku usporiadať „okrúhly stôl“ po celom svete nielen s Vašou účasťou? Je to technicky veľmi ľahké.

Druhá časť je asi veselšia. Všetko dobré v Novom roku, Vladimír Vladimírovič! Raz ste naznačili, že odhalíte tajomstvo rodinného šťastia. Bolo to samozrejme na tlačovej konferencii. Ak máte náladu, tak s potešením…….

A posledná vec: chlapec tu pred chvíľou povedal, nepamätám si presne, z Rostova, alebo tak nejako (otázka 10 ročného chlapca v priebehu debaty – pozn. prekl.), že Západ nemá rád Rusko. Nič takého. Úprimne milujeme Rusko. To tlač, úrady – BBC, CNN a ďalšie, obviňujú vás z veľmi zlých vecí, a tiež islandská tlač, nie náš kanál. Proste proti vám osobne sa vedie veľmi veľká vojna. Je vidieť, že sa vás niekto bojí. No to, že na Západe je nenávisť alebo zlý prístup k Rusku – nič podobného nie je pravda.

Reklama

Takže vďaka za konferenciu. Ďakujem technikom, vďaka prekladateľom, vodičom, inžinierom.

Len tak ďalej, Vladimír Vladimírovič, a buďte neustále zdravý!

Vladimír Putin: Ďakujem pekne za milé slová. Také počujete zriedka. Pravdepodobne dostanete nakladačku od vašich kolegov, keď sa vrátite. Ale myslím si, že to patrí k profesii – strpieť niekedy.

Pokiaľ ide o myšlienku „okrúhleho stola“: táto myšlienka je dobrá, ale, viete, v prvom rade musíme realizovať náš iný návrh, konkrétne rokovanie vedúcich predstaviteľov krajín – stálych členov Rady bezpečnosti OSN, aby diskutovali o problémoch, ktoré sa týkajú celého ľudstva. Mimochodom, je to spojené aj s pandémiou, na ktorú francúzsky prezident pán Macron navrhol zamerať našu pozornosť, súvisí to s otázkami odzbrojovacej agendy, s problémami, ktoré zaujímajú nás všetkých – je to ekológia, bezpochyby najdôležitejší problém pre ľudstvo, boj proti terorizmu, národná neznášanlivosť, náboženská neznášanlivosť. Máme pripravený celý súbor otázok na diskusiu, ktoré sú pre všetkých nesmierne dôležité. Samotná myšlienka usporiadania okrúhleho stola, a to aj online, je samozrejme možná, je len dôležité, aby váš návrh podporili aj moji ďalší kolegovia.

Mimochodom, s Islandom máme veľmi dobré vzťahy, a to nielen na úrovni verejnej diplomacie, ale aj na medzištátnej úrovni, vážime si to a k Islandu pristupujeme s rešpektom. Na Islande je čo zobrať, je čomu sa priučiť, mám na mysli energetiku vrátane hydroenergetiky. Nijako sa nám nedarí prevziať vaše skúsenosti, aj keď v niektorých regiónoch Ruskej federácie, najmä na Kamčatke, ich študujeme, využívame a dúfame, že to prinesie konkrétne a praktické výsledky.

Čo sa týka tajomstva rodinného šťastia, je to láska. Ale to nie je tajomstvo. Každý to vie a tento pojem je univerzálny; mal by byť základom vzťahov v rodine a, ak ste sa už zmienili o medzinárodných vzťahoch, aj vo vzťahoch medzi národmi.

Preložil: Andrej Rehák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali