Fortuna liga: Jeseň patrila Trenčínu, šťukou Myjava, ViOn ťahá 11-gólový Tawamba

Fortuna liga: Jeseň patrila Trenčínu, šťukou Myjava, ViOn ťahá 11-gólový Tawamba

Bratislava 7. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Majstra spozná verejnosť najneskôr 21. mája

Jesenná časť futbalovej Fortuna ligy 2015/2016 sa niesla v znamení AS Trenčín. Úradujúci majster si už v predstihu zaistil prívlastok “jesenný kráľ”, po devätnástich kolách má na čele tabuľky 7-bodový náskok pred bratislavským Slovanom. Ten sa s jeseňou rozlúčil cennou domácou výhrou 2:1 nad Žilinou a práve tento “mikulášsky” zápas na opäť vyprázdnených Pasienkoch uzavrel slovenskú futbalovú jeseň.

Reklama
 Na snímke vpravo hráč Trnavy Haris Harba a hráč Trenčína Milan Rundič počas sobotňajšieho šlágra 19. kola Fortuna ligy FC Spartak Trnava - AS Trenčín

Na snímke vpravo hráč Trnavy Haris Harba a hráč Trenčína Milan Rundič počas sobotňajšieho šlágra 19. kola Fortuna ligy FC Spartak Trnava – AS Trenčín

Zverenci trénerov Martina Ševelu a Ivana Vrabca našli v prvej časti sezóny premožiteľa iba raz, 23. septembra podľahli doma Žiline šokujúco hladko 1:4. S výnimkou tohto “prepadáku” však Trenčania predvádzali ľúbivý ofenzívny futbal a zdolávali jedného súpera za druhým. Dôkazom nimi forsírovaného štýlu je gólové konto, ktoré je najutešenejšie spomedzi tucta účastníkov najvyššej domácej súťaže (43 gólov).

Na opačnom póle tabuľky bude zimovať MFK Skalica, ktorá ako nováčik sľubne vstúpila do sezóny, potom sa však utápala v sérii prehier. Tá sa po piatkovom nezdare na Myjave (0:3) natiahla na deväť stretnutí, pričom naposledy Záhoráci bodovali naplno ešte koncom júla proti Michalovciam. Nepomohla im ani trénerská výmena, keď Čecha Aleša Křečka vymenil bývalý kouč MFK Štefan Horný.

Reklama

Trnavský Spartak začal sezónu zápasmi na ihriskách súperov, keďže finišovala dostavba jeho novej arény. Úvod ročníka “bílím andelom” výsledkovo nevychádzal, na čo doplatil tréner Juraj Jarábek, ktorého od 8. kola nahradil Ivan Hucko. Nový stánok zákonite prilákal vyššie návštevy, derby so Slovanom Bratislava sledovalo rekordných 15.101 divákov, ale herne a výsledkovo Spartak nedokázal prekročiť svoj tieň a zimovať bude až na 6. priečke. Slovan pod vedením Dušana Tittela najskôr bojoval na dvoch frontoch, popri postupe do 3. predkola Európskej ligy UEFA musel zbierať body aj v domácej súťaži. V 6. kole vedenie “belasých” rozhodlo, že kormidlo po ňom prevezme Cyperčan Nikki Papavasiliou, ktorý mužstvu naordinoval vlastný štýl a výsledkovo ho pozdvihol.

Trénerská výmena sprvoti pomohla aj Ružomberku, Ladislav Pecko začal s Liptákmi zbierať body, no v závere jesene im s výnimkou dvoch posledných víťazných zápasov došla para a po 19. kole im patrí až 8. priečka v tabuľke. MŠK Žilina sa dlho držal v kontakte s AS Trenčín, zakolísania so slabšími súpermi však “šošonov” pravdepodobne pripravili o možnosť bojovať o titul. Pre opakované porušenie životosprávy sa ocitol v B-tíme talentovaný Lukáš Čmelík, v krátkom čase ho nasledoval jeho spoluhráč z národného tímu do 21 rokov Miroslav Káčer. Tréner Adrián Guľa stavia na mladých hráčoch, ktorí sa nevyhli zakolísaniam, na jar však bude MŠK útočiť na pohárové méty.

Šťukou prvej časti sezóny je Spartak Myjava, ktorý môže taktiež zamiešať karty v boji o účasť v Európskej lige UEFA 2016/2017. Mužstvo trénera Norberta Hrnčára získalo 35 bodov a patrí mu tretie miesto v tabuľke. Pred štvrtou Žilinou má k dobru dva body. Viac sa čakalo od Michaloviec a Podbrezovej, oboch na jar čaká boj o záchranu. Kuriozitou je, že v dvoch domácich zápasoch jediného zástupcu z východu v súťaži vypadol elektrický prúd, oba sa však napokon dohrali. Zlaté Moravce ťahá zo zostupových priečok kamerunský kanonier Leandre Gael Tawamba Kana, ktorý v devätnástich kolách napol sieť súperových brán 11-krát. Na päty mu výrazne šliape dvojica Trenčanov – desaťgóloví Matúš Bero a Gino van Kessel ako aj Ákos Szarka s 9 gólmi (DAC Dunajská Streda).

Únia ligových klubov v jesennej časti zatraktívnila súťaž rôznymi akciami – projektom Cesta za trofejou, vyhlásením najkrajšieho gólu mesiaca, či Mikulášske kolo. V neposlednom rade mohol divák sledovať prostredníctvom priamych televíznych prenosov až tri zápasy z jedného kola.

Po dovolenkách a sviatkovaní začnú hráči účastníkov Fortuna ligy zimnú zaberačku začiatkom budúceho kalendárneho roka, prvé jarné kolo (20.) je v prípade priaznivých klimatických podmienok naplánované na 27. februára. Majstra spozná verejnosť najneskôr 21. mája, keď je na programe záverečné 33. kolo.

Reklama

 

Tabuľka FL po 19. kole:

1. AS Trenčín 19 15 3 1 43:14 48

2. ŠK Slovan 19 12 5 2 29:14 41

3. Spartak Myjava 19 11 2 6 26:24 35

Reklama

4. MŠK Žilina 19 10 3 6 39:24 33

5. DAC Dun. Streda 19 8 4 7 27:22 28

6. Spartak Trnava 19 8 4 7 24:24 28

7. FK Senica 19 7 4 8 23:27 25

8. MFK Ružomberok 19 6 6 7 25:27 24

9. ViOn Zl. Moravce 19 5 4 10 28:37 19

10. Zemplín Michalovce 19 4 3 12 20:36 15

11. Podbrezová 19 3 4 12 26:37 13

12. MFK Skalica 19 2 4 13 17:40 10

 

Reklama

Poradie strelcov po stretnutiach 19. kola:

11 gólov: Leandre Gael Tawamba Kana (Zlaté Moravce)

10 gólov: Gino van Kessel, Matúš Bero (obaja Trenčín)

9 gólov: Ákos Szarka (Dunajská Streda)

8 gólov: Tamás Priskin (Slovan Bratislava)

Reklama

7 gólov: Erik Pačinda(Dunajská Streda), Peter Sládek (Myjava), Jaroslav Mihalík (Žilina)

6 gólov: Matej Jelič, William Alves de Oliveira (obaja Žilina), Róbert Vittek, Marko Milinkovič (obaja Slovan Bratislava), Marques de Souza (Zlaté Moravce), Martin Jakubko (Ružomberok), Wesley Moraes Ferreira Da Silva (Trenčín)

 

Trénerské zmeny vo FL 2015/2016:

Slovan Bratislava: Dušan Tittel – Nikki Papavasiliou (od 6. kola)

Reklama

ViOn Zlaté Moravce: Milko Djurovski – poverené duo Libor Fašiang, Jozef Pavlík (od 7. kola)

Spartak Trnava: Juraj Jarábek – dočasne poverený Branislav Mráz (od 7. kola) – Ivan Hucko (od 8. kola)

FK Senica: Eduard Pagáč – Juraj Sabol (od 8. kola)

MFK Ružomberok: Ivan Galád – Ladislav Pecko (od 8. kola)

ŽP Šport Podbrezová: Zdenko Frťala – Marek Fabuľa (od 10. kola)

MFK Skalica: Aleš Křeček – Štefan Horný (po 14. kole)

 

Reklama

Program 20. kola Fortuna ligy:

27. februára 2016: MFK Skalica – MŠK Žilina, AS Trenčín – Slovan Bratislava, MFK Zemplín Michalovce – Spartak Trnava, ŽP Šport Podbrezová – FK Senica, ViOn Zlaté Moravce – MFK Ružomberok, Spartak Myjava – DAC 1904 Dunajská Streda

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali