Flašíková-Beňová presvedčila Brusel, že aj v spálni treba vylepšovať “ľudské práva”

Flašíková-Beňová presvedčila Brusel, že aj v spálni treba vylepšovať “ľudské práva”

Brusel/Štrasburg 13. decembra (TASR/HSP/Ilustrácia HSP)

 

Flašíková-Beňová v EP presadila uznesenie na väčšiu ochranu lesbičiek, prisťahovalcov a menšín. Kto ochráni bielu väčšinu?

Európsky parlament včera schválil uznesenie, podľa ktorého členské štáty EÚ musia klásť väčší dôraz na ochranu základných práv, vrátane práv národnostných menšín, prisťahovalcov, ako aj komunity lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov (LGBT komunita). Autorkou uznesenia je slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

Reklama

“Európska únia bola vystavaná na hodnotách, akými sú pluralita, právny štát či rovnosť pohlaví. Práve v čase sociálnej a hospodárskej krízy musíme jednoznačne deklarovať, že aj keď nedokážeme priamo zabezpečiť vyššie mzdy či znížiť nezamestnanosť, našou povinnosťou ako volených zástupcov je chrániť základné práva našich občanov,” uviedla autorka uznesenia počas poslaneckej rozpravy, ktorá prebehla v utorok.

 

Reklama

Snaha o presadenie “nových” sexuálnych práv rastie

Európsky parlament  sa uzniesol, že v sexuálnej oblasti a oblasti kontroly reprodukcie by v Írsku, Poľsku či na Malte mali “zlepšiť prístup” k bezpečným a legálnym interrupciám, ku vzdelávaniu v oblasti sexuality a nad škrtmi financovania v oblasti plánovania rodiny (čo v praxi znamená: preplácanie interrupcií zo zdravotného poistenia, preplácanie antikoncepcie zo zdravotného poistenia a vyučovanie detí na prvom stupni základných škôl, ako vykonávať pohlavný styk a ako sa antikoncepciou chrániť pred otehotnením).

Väčšina europoslancov z rád socialistov a liberálov sa zhodla na tom, že základné ľudské práva lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov možno lepšie chrániť, ak budú mať tieto osoby prístup k inštitúciám, akými sú partnerské spolužitie, registrované partnerstvo alebo manželstvo.

Socialisti ako Beňová, chápu porušovanie práv homosexuálov tak, že ich právo je porušované tým, že nemôžu uzatvárať manželstvá. Vôbec sa už nezaoberá tým, prečo by toto právo mali mať, ani tým, že vstúpiť do manželstva (od nepamäti definovaného ako spoločenstvo muža a ženy) im nikto reálne vstúpiť nebráni. Pochopiteľne, že homosexuálni nemôžu/nechcú vytvoriť funkčnú rodinu, ale kvôli tomu by sme nemali na ich úkor oberať o práva fungujúce manželstvá zabezpečujúce demografickú reprodukciu spoločnosti.

Parlament vzal na vedomie skutočnosť, že 16 členských štátov tieto možnosti už ponúka, a vyzval ostatné členské štáty, aby takúto možnosť zvážili. Uznesenie poslanci schválili pomerom hlasov 308 (za): 229 (proti): 48 (zdržalo sa). 

Reklama

 

Rozporuplná cena, ešte rozporuplnejšie uznesenie

“Som rada, že moja správa bola schválená v týždni, kedy si Európska únia prebrala Nobelovu cenu za mier. Európsky projekt je založený na nediskriminácii a tá sa týka aj LGBT komunity,” vyhlásila Flašíková-Beňová.

Dnešné uznesenie europarlamentu nabáda členské štáty na rešpektovanie a ochranu práv osôb patriacich k národnostným menšinám, vrátane práva členov jazykových menšín na využívanie ich rodných jazykov. Poslanci vyjadrili poľutovanie nad kolektívnym vylučovaním, ktorému sú vystavení občania rómskeho pôvodu a kritizovali pomalú reakciu EK v niektorých takýchto prípadoch.

Poslanci EP vyjadrili znepokojenie nad vzostupom rasistických, xenofóbnych, islamofóbnych a antisemitských politických strán v dôsledku hospodárskej a sociálnej krízy. Uznesenie vyzýva členské štáty, aby trestne stíhali všetky formy násilia a prejavov nenávisti voči menšinám, vrátane nenávistných slovných prejavov. Keďže už poznáme, spôsob ktorým uvažuje vedenie EÚ, môžeme predpokladať, že neskôr sa vyjadrenie vlastného názoru na danú tému zavedie do trestného kódexu ako trestný čin. Podobne ako je to napríklad s holokaustom.

Reklama

 

Konzervatívci: Chcete zredukovať ľudské práva na problematiku menšín!

Konzervatívni poslanci kritizovali, že uznesenie predkladané slovenskou europoslankyňou Monikou Flašíkovou-Beňovou je príliš plytké a povrchné, nevšíma si ani príčiny porušovania ľudských práv, ani následky vlastných navrhovaných opatrení. Zároveň vyčítali skreslený pohľad, ktorý ľudské práva zužuje výlučne do oblasti menšinovej problematiky. Upozornili na to, že Beňovej správa nerozlišuje medzi príčinou a následkom, medzi asociálnym správaním rómskych komunít, teroristickými aktivitami a vyhláseniami islamských spoločenstiev a následnou nedôverou zo strany bielej spoločnosti. 

Zúženie celej problematiky ľudských práv len na agendu menšín kritizovala aj Anna Záborská. Omnoho viac než registrované partnerstvo trápia občanov nových krajín Európskej únie nevymáhateľnosť práv vo všeobecnosti a veľká korupcia, ktorá reálne bráni drvivej väčšine občanov v napĺňaní rovného prístupu pred úradmi zákonom.

Záborská ďalej kritizovala uznesenie, lebo spochybňuje nezávislosť súdnej moci, snaží sa zasahovať do kompetencií národných štátov a zavádza neexistujúce práva. “Reprodukčné zdravie, sexuálna výchova, plánované rodičovstvo, či interrupcie sú témy vo výlučnej kompetencií členských štátov. Do agendy základných práv EÚ nepatria, rovnako ani požiadavka zavedenia manželstva osôb rovnakého pohlavia a právo na eutanáziu,” uviedla Záborská.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali