Fico: Váhostav-SK sa vzdáva 49% svojich akcií v prospech malých veriteľov

Fico: Váhostav-SK sa vzdáva 49% svojich akcií v prospech malých veriteľov

Bratislava 22. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Kritériom na prerozdelenie akcii Váhostavu bude výška pohľadávok a banky, ktoré sú jeho veriteľmi sa vzdajú časti svojich zabezpečených pohľadávok

Stavebná spoločnosť Váhostav-SK, ktorá je v súčasnosti v reštrukturalizácii, sa vzdá 49 % svojich nezaťažených akcií v prospech nezabezpečených veriteľov. Teda malých firiem a živnostníkov, aby sa aj takýmto spôsobom uspokojili ich pohľadávky voči firme. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Reklama
Na snímke predseda vlády Robert Fico ukazuje podpísané memorandum počas tlačovej konferencie po jeho spoločnom rokovaní s príslušnými ministrami, zástupcami veriteľov, zástupcami bánk a predstaviteľmi Váhostavu

“Kritériom pre rozdelenie akcií bude výška pohľadávky,” priblížil Fico po rokovaní s vedením Váhostavu-SK aj predstaviteľmi jeho veriteľov. Premiér zároveň uviedol, že banky, ktoré sú tiež veriteľmi stavebnej spoločnosti, sa vzdajú časti svojich zabezpečených pohľadávok.

To znamená, že kým podľa navrhnutého plánu mali dostať v rámci reštrukturalizácie 100 % z dlhovaných peňazí, po novom to bude len 85 %. Zostávajúcich 15 %, ktoré mali pôvodne ísť bankám, si rozdelia malé firmy a živnostníci. Drobní nezabezpečení veritelia tak podľa Fica v konečnom dôsledku dostanú viac ako navrhovaných 15 %. “Banky dnes potvrdili, že sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia zo 100 % na 85 %,” priblížil.

Reklama

Podľa premiéra platí aj pôvodne avizovaný návrh, a teda, že dlhy Váhostavu-SK neprepadnú. V budúcnosti si ich od firmy budú môcť veritelia vymáhať až do výšky 100 %. Zároveň chce štát naďalej ponúknuť veriteľom firmy možnosť odkúpiť cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) ich pohľadávky okamžite vo výške 50 % ich hodnoty.

Zástupca veriteľov Milan Blaho uviedol, že aktuálny návrh je najlepším riešením, aké je v súčasnosti na stole. “Posledná schôdza veriteľov je za dverami. Lepšie riešenie, ako je toto, by nebolo reálne. Toto je jediné finálne riešenie, ktoré sme mohli za veriteľov brať,” konštatoval Blaho.

V prípade reštrukturalizácie Váhostavu ustúpili aj zabezpečení veritelia, ktorými sú banky. “Nám trom zúčastneným bankám v prvom rade ide o to, aby spoločnosť Váhostav prežila toto ťažké obdobie, pretože tu máme tisícky pracovných miest a množstvo živnostníkov, ktorí sú zároveň našimi klientmi. V záujme upokojenia situácie, zlepšenia ekonomickej situácie aj našich klientov sme pristúpili na viac kompromisné riešenie,” doplnil generálny riaditeľ ČSOB Banky Daniel Kollár.

Generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav-SK Marián Moravčík vyčíslil, že banky sa v prospech nezabezpečených veriteľov vzdajú približne sumy 3,5 milióna eur. Zároveň uviedol, že banky by nemali mať problém s úverovaním Váhostavu-SK. “Audit KPMG ukázal, že spoločnosť je naštartovaná dobrým smerom, a banky majú dôveru v to, čo sme vložili do reštrukturalizačného plánu,” doplnil Moravčík.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) zase ubezpečil, že odkúpenie pohľadávok malých veriteľov štátom nebude mať negatívny vplyv na verejné financie. Vysvetlil, že vláda rozhodne, koľko zdrojov zo štátnych finančných aktív, ktoré nazhromaždili banky platením osobitného odvodu, sa použije na uspokojenie nezabezpečených veriteľov. “Stále si stojím za tým, že daná operácia nebude mať negatívny vplyv na čisté bohatstvo štátu, pretože jeho súčasťou sú aj živnostníci. Nebude to mať dopad na verejný dlh, lebo je to konštruované z hľadiska štátnych finančných aktív, do ktorých prispievajú banky, a pravdou je, že na konci túto operáciu bude hodnotiť Eurostat,” doplnil Kažimír.

Reklama

Podľa opozičného poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) na tomto riešení zarobí vláda na úkor živnostníkov a malých veriteľov. “Vláda za 50 percent získa celú pohľadávku veriteľa plus jeho akcie Váhostavu-SK. Neskôr si štát vymôže od Váhostavu-SK 100 percent záväzkov a ostanú mu aj akcie. Je totiž takmer isté, že skoro všetci malí veritelia využijú ponuku vlády a uprednostnia odkúpenie pohľadávok za 50 percent ich nominálnej hodnoty. Takto nebudú čakať roky na ďalšie peniaze,” myslí si Kaník, podľa ktorého by bolo spravodlivejšie, tak ako to navrhuje jeho strana, aby štát odkúpil pohľadávky veriteľov za ich nominálnu hodnotu, nie za polovicu.

Podľa opozičnej SaS je absurdné, že poslanci majú rokovať a hlasovať v časovej tiesni o niečom, čo do poslednej chvíle vláda tají. “Je to vrchol drzosti. My stále nevieme, o čom ideme rokovať a hlasovať, pritom ide o zásadnú novelu. Navyše, kompetentní sa k danej veci odmietajú vyjadrovať,” uviedli poslanci za SaS. Zároveň upozorňujú, že premiér Robert Fico zaviedol nový systém pripomienkového konania, v ktorom bola iba ním vybraná skupinka ľudí a verejnosť vylúčil.

“Ani Robert Fico, ani minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) nemajú pravdu, ak tvrdia, že takýto spôsob reštrukturalizácie Širokého Váhostavu-SK nebude mať negatívny dopad na tzv. bohatstvo štátu. Platilo by to iba vtedy, keby rozpočtová rada zarátala do čistého bohatstva aj bohatstvo na Bahamských ostrovoch alebo bohatstvo, ktoré prehajdákali firmy zlým manažmentom,” konštatujú liberáli. Riešenie kauzy pritom považujú za vážny precedens do budúcna. “Váhostav-SK nie je a ani nebude jediná firma v reštrukturalizácii,” upozorňujú.

Za dôležité tiež SaS považuje vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi (Smer-SD). “Ak je totiž Ján Figeľ vinný, že zazmluvnil diaľnice lacno, Ján Počiatek musí niesť následky za to, že za tri roky nepohol ani prstom. “Minister dopravy je zrelý na vyvodenie politickej zodpovednosti,” uzatvárajú liberáli.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali