Fico: Pred socialistami v Európskom parlamente som neustúpil v názoroch na žalobu a migrantov

Fico: Pred socialistami v Európskom parlamente som neustúpil v názoroch na žalobu a migrantov

Štrasburg/Bratislava 5. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Na utečeneckú krízu sa podľa premiéra nemožno pozerať ideologicky, lebo hrozí, že politické strany sa ocitnú v opozícii a budú pozerať, čo robia s migrantmi “blázni a poloblázni”

Slovenská vláda v tejto chvíli nevidí žiadny posun, ktorý by ju oprávňoval konať inak ako v podobe žaloby na Súdnom dvore EÚ. Slovenský premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico to povedal v Štrasburgu po dnešnom vystúpení pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) a pred predsedom Strany európskych socialistov (SES) Sergejom Staniševom.

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Šéf Smeru-SD priznal, že pred poslancami za S&D čelil aj otázkam o žalobe, ktorú SR podáva na Súdnom dvore EÚ v súvislosti s rozhodnutím o kvótach na prerozdeľovanie utečencov.

“Ja som povedal, že je to právo členských krajín a bolo by zvláštne kritizovať krajinu za to, že využije tento právny nástroj. Oznámil som, že máme na to osem týždňov, že žalobu podávame na súde a na tomto postoji nemôžem v tomto okamihu nič meniť, lebo nevidíme žiaden posun, ktorý by nás oprávňoval rozmýšľať inak,” uviedol Fico. Spresnil, že z toho, čo hovorí doma na Slovensku, dnes na pôde EP neustúpil “ani o pol centimetra”.

Reklama

Fico v tejto súvislosti dodal, že je právom každého štátu EÚ obrátiť sa na súd v Luxemburgu a robia či robili to aj iné štáty v rôznych prípadoch. Spresnil, že o členstve Smeru-SD v SES nerozhodujú poslanci EP, ale je záležitosťou samotnej strany, pričom podľa jeho slov predseda SES vo svojom príhovore naznačil, že si váži diskusiu, ktorú slovenský premiér inicioval z vlastnej vôle.

V Štrasburgu Fico vysvetľoval aj postoj slovenskej vlády k migračnej kríze, na ktorú sa podľa neho nesmieme pozerať ideologicky, lebo hrozí, že štandardné politické strany sa ocitnú v opozícii a budú pozerať, čo robia s migrantmi “blázni a poloblázni” z extrémnych politických strán.

Šéf Smeru-SD socialistickým europoslancom pripomenul, že pokiaľ ide o krízu migrantov, SR je pripravená ponúknuť mnoho riešení, ako je vytváranie bezpečných zón v Sýrii, finančná spoluúčasť (21 miliónov eur) na operácie agentúry Frontex pre ochranu schengenskej hranice a hlavne rozlišovanie ekonomických migrantov od tých, ktorým treba pomôcť.

“Je zodpovednosť politikov bez ohľadu na to, či sú naľavo alebo napravo, ponúkať racionálne riešenia, ktoré sa opierajú o hodnoty a solidaritu…, ale musia to byť veci, ktoré v živote fungujú,” uviedol Fico na adresu debát o migračnej kríze. Zároveň dodal, že je sklamaný tým, že dnešná diskusia na pôde EP sa týkala aj výrokov, ktoré on nikdy nepovedal.

“Obviňovali ma z výroku, že Slovensko je pre Slovákov, a nie pre menšiny. Keby som niečo také povedal, tak ma maďarská národnostná menšina na Slovensku zožerie,” opísal situáciu Fico. Upozornil, že sám požiadal frakciu S&D o možnosť vystúpiť pred jej členmi a vysvetliť postoje slovenskej vlády k citlivej migračnej otázke, lebo to považuje za správnejšie ako vymieňať si informácie cez médiá či prostredníctvom listov.

Reklama

 

Šéf socialistov v Európskom parlamente: Žaloba Slovenska na Súdnom dvore EÚ by bola “zlá vec”

Predseda skupiny socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente (EP) Gianni Pittella zhodnotil dnešné vystúpenie premiéra Fica na pôde tohto orgánu ako dobrý štart v rámci dialógu, ktorý podľa neho musí pokračovať.

“Bol to dobrý štart diskusie,” uviedol Pittella po hodinovom vystúpení Fica pred europoslancami z S&D a pred šéfom Strany európskych socialistov (SES) Sergejom Staniševom, ktoré uskutočnil z vlastnej iniciatívy.

Fico podľa Pittellu viackrát zdôraznil, že nikdy nevyslovil výroky, ktoré mu boli médiami prisudzované v súvislosti s diskrimináciou moslimských utečencov. Predseda S&D oceňuje, že premiér SR zdôraznil záväzky slovenskej vlády zavádzať konkrétne prejavy solidarity v súvislosti s migrantmi.

Reklama

“Ocenil som, že (Fico) doteraz záväzne neoznámil, že sa žaloba na Súdnom dvore EÚ stala skutočnosťou,” poznamenal Pittella. Dodal, že ak by sa takéto rozhodnutie vlády SR potvrdilo, bola by to “zlá vec”, pretože by znamenala rozdielny prístup oproti tomu, aký presadzujú európski socialisti a inštitúcie EÚ, ktoré môžu rozhodovať kvalifikovanou väčšinou.

Pittella zároveň priznal, že to, či sa SES rozhodne pozastaviť členstvo Smeru-SD, nezávisí od neho, ale od samotnej strany. Zároveň však pripomenul, že zvolal stretnutie politického grémia S&D spolu s vedúcimi národných delegácií socialistov v EP a spoločne ešte v priebehu tohtotýždňového plenárneho zasadnutia EP rozhodnú o tom, aké bude odporúčanie tejto skupiny pre SES.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali