Fico a Orbán otvorili v Komárome stavbu cezhraničného mosta na Dunaji

Fico a Orbán otvorili v Komárome stavbu cezhraničného mosta na Dunaji

Komárom/Bratislava 17. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) spolu s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom dnes v severomaďarskom meste Komárom slávnostne otvorili stavbu cezhraničného mosta na Dunaji medzi Komáromom a Komárnom na slovenskej strane rieky.

Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a maďarský predseda vlády Viktor Orbán

“Málokedy sa vidí v politike, že podá človek ruku a platí to. Stretávame sa s politikmi, ktorí podávajú ruku a na druhý deň hovoria niečo úplne iné,” povedal Fico v súvislosti s vynikajúcimi slovensko-maďarskými dvojstrannými vzťahmi. Súčasne za to predsedovi maďarskej vlády vyjadril svoju vďaku a poznamenal, že medzi nimi už roky platí to, čo si vzájomne povedia.

Reklama

Slovenský premiér Orbánovi s radosťou pripomenul, že jeho vláda robí všetko pre to, aby sa maďarská národnostná menšina, ktorá je veľmi významná, cítila dobre. “Musím poďakovať aj môjmu koaličnému partnerovi Bélovi Bugárovi za to, že sme podľa programového vyhlásenia vlády urobili v poslednom čase toľko, čo sa možno nepodarilo za predchádzajúce obdobia,” konštatoval Fico s poznámkou, že to bolo možné iba preto, lebo neexistuje žiadne napätie v slovensko-maďarských vzťahoch.

Predseda slovenskej vlády vyjadril túžbu zachovať si zdravý rozum v európskej politike, ako to robia spolu s maďarským premiérom. “Máme rovnaký názor na migráciu a myslíme si, že základnou podmienkou je chrániť vonkajšie hranice Schengenu a že je hrubým porušením pravidiel a sľubov, ktoré boli dané, ak sa teraz začínajú realizovať vnútorné kontroly na vnútorných hraniciach EÚ,” podotkol Fico, podľa ktorého by sa o budúcnosti Únie malo rozhodovať spoločne bez ohľadu na to, či daná krajina je alebo nie je v eurozóne, pričom ale treba zohľadniť existujúce špecifiká jednotlivých krajín.

Reklama

“Súčasná udalosť je dobrým príkladom toho, že Dunaj nás Maďarov a Slovákov neoddeľuje od seba, ale práve naopak, spája,” zdôraznil Orbán. Pripomenul, že pri otvorení mosta Márie Valérie medzi Ostrihomom a Štúrovom v roku 2001 pracovali SR a Maďarsko na tom, aby sa vybudovali kontakty medzi Západom a Východom, aby krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) mohli spolu vstúpiť do Európskej únie.

“Vtedy sme si mysleli, že ten stav, že vonkajšie hranice Európy budú zatvorené a vnútorné zas otvorené, bude dlhodobý. Teraz vidíme, že to tak nie je,” dodal maďarský premiér, podľa ktorého predsedovia vlád V4 minulý týždeň v Bratislave potvrdili, že chcú, aby vonkajšie hranice boli opäť chránené a vnútorné zasa naďalej otvorené.

Orbán ocenil, že V4 stojí na pevných základoch, pretože na čele stredoeurópskych krajín stoja lídri, ktorí okrem svojej vlasti rozmýšľajú aj v intenciách strednej Európy.

“Spoločne sme spoznali, že oba národy budú ešte úspešnejšie, ak pozdĺž našich hraníc vznikajú nové prepojenia, vzťahy a kontakty,” dodal maďarský ministerský predseda, ktorý poďakoval Ficovi za vynikajúce vzájomné slovensko-maďarské vzťahy.

“Nech nový most bude symbolom toho, že ubránime vonkajšie hranice Európy a naďalej budú otvorené vnútorné hranice. Nech je to dôkazom toho, že Slováci a Maďari, my, občania Európy, veríme v takú Európu, kde sú hranice priechodné,” uzavrel Orbán.

Reklama

V súčasnosti je Komárno s Komáromom spojené jediným cestným mostom. Po novom 600-metrovom moste cez Dunaj budú môcť jazdiť aj ťažké nákladné vozidlá, ktoré nebudú viac prechádzať cez Komárno a Komárom. Obchádzaním miest sa zvýši kvalita života ich obyvateľov, zväčší sa bezpečnosť premávky a zrýchli sa doprava. Na moste bude tiež chodník pre chodcov a cyklistov a dôjde k prepojeniu prístavov v Komárne a Komárome.

V júni 2018 bude ukončené vybudovanie pilierov a začne sa montáž oceľovej nosnej konštrukcie. Dokončenie celého mosta je naplánované na koniec roku 2019. Medzivládnu dohodu o výstavbe medzi vládami SR a Maďarska podpísali v roku 2012. V roku 2014 boli vydané stavebné povolenia na obidvoch stranách a v roku 2015 získali obe krajiny grant na spolufinancovanie z európskych fondov z programu CEF – Nástroj na prepojenie Európy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali