Fico: “Čo hľadali v Pente, keď prípad je starý 14 rokov? Nebolo to preto, že Matovič už nevie, čo má robiť?”

Fico: “Čo hľadali v Pente, keď prípad je starý 14 rokov? Nebolo to preto, že Matovič už nevie, čo má robiť?”

Bratislava 2. decembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Predseda strany Smeru-SD Robert Fico v utorok na brifingu v Národnej rade hovoril o podľa neho protizákonnom rokovaní o rozpočte na budúci rok. Okrem toho sa vyjadril aj ku obvineniu Jaroslava Haščáka z finančnej skupiny Penta

Robert Fico
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico

Fico ešte predtým ako odpovedal na otázku novinárov ku zadržaniu šéfa Penty Jaroslava Haščáka, uviedol, že mu na brifingu chýbajú redaktori z denníka SME. “Nevidím tu žiadneho redaktora SME. Chcel by som im zablahoželať, pretože jeden z majiteľov denníka SME a títo novinári berú polovicu platu od finančnej skupiny Penta, tak pravdepodobne dnes môžeme urobiť také závery, že možno sú aj financovaní zo špinavých peňazí, keď došlo ku obvineniu pána Haščáka z tých trestných činov, ktoré čítame v novinách.”

Reklama

Fico uviedol, že “netuší”, o čo ide v prípade obvinenia Hačšáka. Dodal, že chce okomentovať “niečo iné”. “Prosím vás, keď ten prípad je starý 14 rokov, to čo hľadali v tej budove? Akože počítače? To si myslia, že finančná skupina Penta má počítače spred 14 rokov?” Opýtal sa niekdajší premiér.

“Čo to bolo za nezmysel, tí ozbrojenci, keď niekto ani nebol vzatý do väzby, nikto nebol zadržaný v podobe pút alebo niečo…” Fico uviedol, že to celé považuje za “cirkus humberto”.

Reklama

 

Krízový štáb bez Matoviča

Poukázal na to, že premiér Igor Matovič včera v čase zásahu polície nebol na krízovom štábe. “Prosím, overte si to, či v tom čase neprebiehalo stretnutie Matovič – Kliment – Repa. A sme doma… Os, o ktorej stále hovoríme. Kliment navštevuje Matoviča a je strýko doktora Repu, ktorý je na špeciálnej prokuratúre zodpovedný za tento istý prípad.”

“A nebolo to náhodou preto, že už Matovič nevie, čo má robiť? Rozpadá sa mu krízový štáb, nevie či má deti poslať do škôl, alebo nemá poslať deti do škôl, Sulík mu hovorí, že mu nebude kupovať testy. Má obrovský problém na medzinárodnom poli – Slovensko má zhoršený rating už druhýkrát za sebou. Slovensko je posledné v pomoci pre zamestnávateľov a zamestnancov. Bojí sa ísť na ulicu, jeho dom chránia ťažkí ozbrojenci. To tu nikdy nebolo.”

 

Napäté vzťahy s Pentou

Fico v stredu hovoril o tom, že jeho strana vraj má “napätý vzťah” s finančnou skupinou Penta. “My sme Pente zobrali spod nosa bratislavské letisko. My sme zakázali zisk zdravotným poisťovniam a boli to potom poslanci za Radičovej vlády, ktorí dali tento návrh na Ústavný súd.”

Reklama

Väzby, v ktorých sa v uplynulých týždňoch ocitli sudcovia, prokurátori, bývalí funkcionári polície sú podľa Fica v niektorých prípadoch nezákonné. “Je tu vážne podozrenie a vážne nebezpečenstvo, že rozhodnutia o tom, kto má byť a kto nemá byť takto prepadnutý a perzekuovaný dnes koordinujú traja ľudia – predseda vlády, sudca Najvyššieho súdu a prokurátor UŠP. Toto je vážne podozrenie.”

Dodal, že nový generálny prokurátor podľa neho bude musieť urobiť previerky týchto rozhodnutí. “Budete vidieť, koľko tam bude zneužívaní právomocí verejného činiteľa, pretože to je čistá politická objednávka, to inak nemalo žiadnu logiku. Ak je pravda to, čo je napísané v médiách, tak Penta spolupracovala s políciou. Prečo bolo potrebné poslať 50 alebo 60 so samopalmi ozbrojených ľudí do finančnej skupiny Penta? Ja neviem. Ja si myslím, že môžeme toto podozrenie vysloviť, je to preto, lebo potreboval Matovič prekryť totálnu neschopnosť a vytvoriť cirkus.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali