Fico: Ak vláda nezačne riešiť vážne problémy týkajúce sa zdražovania, zorganizujeme protesty. Či je lockdown, alebo nie je

Fico: Ak vláda nezačne riešiť vážne problémy týkajúce sa zdražovania, zorganizujeme protesty. Či je lockdown, alebo nie je

Bratislava 1. decembra 2021 (HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Líder opozičnej strany Smer-SD Robert Fico sa už nemôže pozerať na to, ako táto vláda ignoruje každodenné problémy slovenských občanov. Výzvy niektorých inštitúcií už hraničia s výsmechom či urážkou najohrozenejších skupín obyvateľstva. Preto ak vláda nezačne konečne riešiť vážnu situáciu súvisiacu so zdražovaním, vyhlásia štrajk. A príde skoro

Robert Fico
Na snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Robert Fico (SMER-SD)

Táto vládna koalícia sa podľa Fica zaoberá iba svojim vlastným prežitím a výzvy, ktoré stoja pred občanmi tejto krajiny, ignoruje. Nejde len o katastrofálne riešenie situácie súvisiacej s pandémiou covidu, ale najmä o obrovskú vlnu zdražovania, ktorá postihne každú domácnosť na Slovensku.

Reklama

Podľa jeho slov namiesto toho, aby sa vláda snažila situáciu riešiť a uľahčiť Slovákom život, zamieta všetky opozičné návrhy, pričom vlastné neprináša. Preto sa strana Smer opäť rozhodla podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, kde požiadajú vládu o predloženie harmonogramu konkrétnych krokov na pomoc najohrozenejších skupín obyvateľstva.

Ako  tvrdí, aj jeho vláda urobila množstvo chýb. Ale určite by nenechala domácnosti bez pomoci.

Reklama

„Som úplne presvedčený, že keby bol dnes Smer-SD vo vláde, tak už hovoríme o znižovaní DPH, pokiaľ ide o energie, určite hovoríme o plynových vratkách, určite hovoríme o tom, ako upraviť cenu elektriny, pretože je to možné cez jednotlivé položky a pravdepodobne by sme dnes hovorili aj o zastropovaní niektorých základných potravín. Žiaľ, vláda Slovenskej republiky nič takéto neponúka, naopak, vysmieva sa občanom,“ konštatuje Fico.

Za výsmech a urážku označil jednak návrh ministra financií, ktorý chce slovenským dôchodcom výmenou za očkovanie poskytnúť 500 eurové poukážky na šmýkanie sa na tobogánoch, ale aj odporúčanie Východoslovenskej energetiky, ktorá v rámci šetrenia peňazí odporučila ľuďom vypínať na noc kúrenie, lebo je to vraj príjemné a zdravé.

Smer namiesto takýchto urážlivých nápadov radšej navrhol opätovné zavedenie bankového odvodu, ktorý ale koalícia nepochopiteľne odmietla. A keďže sú sústavne ignorované všetky opozičné návrhy, ktoré by problém zdražovania vyriešili, Smer sa rozhodol zvolať v prípade neúspešného zvolania mimoriadnej schôdze veľký protivládny protest.

Nám nezostáva iné, bez ohľadu na to či je lockdown alebo nie je lockdown, uvažovať o zvolaní veľkého protivládneho protestu proti zdražovaniu. A tento protest by sa konal ešte pred Vianočnými sviatkami,“ avizuje Fico.

Potvrdil tiež, že ak sa odbory rozhodnú zorganizovať veľký generálny štrajk, môžu od strany Smer očakávať plnú podporu.

Reklama

Ak protesty, ktoré chceme organizovať a ktoré organizujeme, majú povzbudiť slovenské odbory k takému rozhodnutiu, že by išli protestovať proti tejto vláde aj touto krajnou formou generálneho štrajku, tak môžu od Smeru-SD očakávať plnú podporu,” dodal na záver predseda Smeru Robert Fico.

Melicher: Vláda má riešiť základné problémy ľudí, a nie zastrašovať ich a tlačiť na očkovanie

Na problémy občanov upozornil aj podpredseda Mladých sociálnych demokratov a člen strany Smer-SD Igor Melicher.

Melicher tvrdí, že ľudia si nevolia svojich zástupcov v parlamente na to, aby propagovali očkovanie, ale aby riešili ich základné problémy. K nim patrí zvyšovanie cien potravín, energií, liekov a zároveň nedostatočná výška platov. To všetko vplýva na náš každodenný život. V predchádzajúcom volebnom období to takto aj naozaj fungovalo.

„Samozrejme s chybami, ktoré sa oprávnene dajú vytknúť. Smer nie je dokonalá strana rovnako, ako nie je dokonalý nikto z nás. Bežní Slováci a Slovenky však cítili počas vlád pod vedením Fica istoty, stabilitu, ochranu národných záujmov a rast životnej úrovne, čo potvrdzujú reálne čísla, grafy a štatistiky,“ zdôrazňuje Melicher.

Igor Melicher
Na snímke podpredseda Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher

S nástupom vlády Igora Matoviča sa to však zmenilo. „Od prvého dňa ich vlády sme svedkami zlodejín, rodinkárstva, klientelizmu, korupcie a zastrašovania ľudí. Aby odvrátili pozornosť od svojich zlyhaní, hovoria o mafii, hydrách, dezolátoch a opiciach,“ pričom tými dezolátmi či opicami myslia obyčajných, bežných občanov, ktorí nesúhlasia s terajšou politikou vládnej koalície. A robia tak preto, aby zakryli vlastnú neschopnosť zlyhania pri riadení Slovenska, ktoré ťahajú do priepasti.

Reklama

Našli si obeť, na ktorú hádžu svoju zodpovednosť, presne ako to Matovič robí vždy. Pri svojej zbabelosti však úplne zabudli riešiť to, prečo si ľudia politikov volia. Každodenné problémy,“ myslí si Melicher.

Teraz Slovensko potrebuje silnú a stabilnú vládu, na čele s odborníkmi. Je nutné, aby sa začala rešpektovať ústava, demokracia, základné ľudské práva a slobody a začali sa riešiť skutočné problémy ľudí. Ako alternatívu súčasnej vláde ponúka opätovnú vládu Smeru, v ktorej sa všetky tieto princípy dodržiavali.

„Nebudeme sa báť odmietnuť všetko, čo ide proti našim základným ľudským právam a slobodám a budeme sa dožadovať ich dodržiavania aj od najvyšších autorít, akou je aj Ústavný súd SR,“ zdôrazňuje Melicher.

Upozorňuje tiež na to, že uprednostnením inej pravicovej strany namiesto OĽANO sa situácia nijak nezmení. „Ak dostane Sulík rovnako hlasov ako Matovič a Matovič rovnako ako Sulík v roku 2020, tak ich máme zase v ďalšej vláde a zase budú nami pohŕdať rovnako, ako to robia dnes,“ vysvetlil.

Preto je dôležité, aby si ľudia vo voľbách premysleli, komu dajú svoj hlas.

„Sila je hlavne vo vašich rukách, nepustiť naspäť k žezlu nebezpečných ľudí a zničiť túto dobu tmy. Stále sú tu politici, ktorí vedia krajine a jej ľuďom garantovať slobodu, stabilitu a istoty,“ dodal na záver Igor Melicher.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali