Fico: Ak to bude situácia na Ukrajine vyžadovať, budeme uvažovať o ďalšej pomoci

Fico: Ak to bude situácia na Ukrajine vyžadovať, budeme uvažovať o ďalšej pomoci

Bratislava/Kyjev 6. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Na Ukrajinu vyštartovalo šesť plne naložených kamiónov, ktoré viezli materiál za približne 700.000 eur

Slovenský premiér Robert Fico v rámci svojej návštevy v Kyjeve odovzdal dnes formou symbolických šekov materiálnu humanitárnu pomoc poskytovanú Slovenskou republikou. Tie prevzal prezident Červeného kríža Ukrajiny Ivan Usičenko a zástupca ministra obrany pre európsku integráciu Leonid Holopaťuk.

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) a slovenský premiér Robert Fico

“Slovensko je bezprostredný sused Ukrajiny a želáme jej všetko len to najlepšie. Plne si uvedomujeme komplikovanú situáciu na Ukrajine a chceme nadviazať na objem humanitárnej pomoci z minulého roku,” ozrejmil dôvod poskytnutia aktuálnej pomoci Fico.

Tá vlaňajšia dosiahla približne 900.000 eur. Pre niekoho sa to podľa Fica môže zdať málo, ale ako poznamenal, Slovensko je krajina, ktorá má svoje možnosti. “Pokiaľ to bude situácia vyžadovať, budeme uvažovať o ďalšej pomoci,” avizoval.

Reklama

Na Ukrajinu vyštartovalo šesť plne naložených kamiónov, ktoré viezli materiál za približne 700.000 eur. Súčasťou pomoci, ktorú koordinoval slovenský rezort diplomacie, bol výstrojný a zdravotnícky materiál a nové ošatenie vrátane ošatenia pre deti a lieky.

Časť humanitárnej pomoci poskytlo Ministerstvo obrany SR zo svojich zásob. Druhú časť, ktorej prijímateľom je ukrajinský Červený kríž, darovali farmaceutické spoločnosti Mundipharma Ges.m.b.H. Actavis a GLENMARK PHARMACEUTICALS SK v spolupráci s Asociáciou dodávateľov liečiv a zdravotníckych pomôcok, a tiež spoločnosť Tesco Stores SR.

Fica v Kyjeve sprevádzajú aj ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák a hospodárstva Pavol Pavlis.

 

Fico: Minská dohoda je základom na vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny

Reklama

Minská dohoda predstavuje pre slovenskú vládu základ na vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny. Po dnešnom rokovaní s ukrajinským partnerom Arsenijom Jaceňukom to uviedol slovenský premiér Robert Fico.

Fico privítal mierovú iniciatívu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, o ktorej vo štvrtok (5.2.) hovorili v Kyjeve a dnes v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. “Myslím si, že najlepšia odpoveď na takúto krízu je prosperujúca a úspešná Ukrajina,” zdôraznil Fico s tým, že to nebude možné, ak bude krajina vo vojenskom konflikte.

Na otázku, či Slovensko poskytne Ukrajine nejaké zbrane, o ktoré tento týždeň žiadal členské štáty NATO ukrajinský prezident Petro Porošenko, premiér reagoval, že ak bude Ukrajina potrebovať pomoc, tak ju SR poskytne vo forme humanitárnych dodávok.

Jaceňuk zdôraznil, že mier v Európe závisí od mieru na Ukrajine, a na to, aby ho dosiahla, sa musí brániť. Odmietol však klasické vojenské riešenie ozbrojeného konfliktu na východe krajiny.

“Nikto nechce vojnu v Európe, ale tiež nikto nechce vidieť ruské tanky na hraniciach s Európskou úniou. Ruská agresia na východe Ukrajiny je nebezpečenstvo pre EÚ, pre členské štáty NATO a pre celý svet,” podčiarkol s tým, že základom riešenia konfliktu je minuloročná Minská dohoda, ktorú by Moskva mala dodržiavať. V tejto súvislosti spomenul nutnosť jednotnej pozície EÚ.

Reklama

Počas stretnutia premiérov sa podpísali dve medzivládne zmluvy o hraničných priechodoch na spoločných štátnych hraniciach a o železničnej doprave cez štátnu hranicu. Tie podľa Jaceňuka zjednodušia cezhraničnú spoluprácu medzi SR a Ukrajinou.

Fico naďalej dúfa, že sa podarí zrealizovať spoločné zasadnutie vlád na východe Slovenska tak, ako to bolo pôvodne v pláne. Na požiadavku Kyjeva sa pôvodný plán zmenil na dnešnú oficiálnu návštevu.

“Ukrajina je dôležitý sused SR, máme záujem na tom, aby bola stabilná, demokratická a prosperujúca,” uviedol premiér Fico, pričom ponúkol slovenské skúsenosti z predvstupového procesu, ako aj z 10-ročného členstva v únii.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali