Federer otočil z 0:2 a odvrátil 2 mečbaly, v semifinále s Čiličom

Federer otočil z 0:2 a odvrátil 2 mečbaly, v semifinále s Čiličom

New York 5. septembra 2014 (TASR/HSP)

 

Federer sa cítil po skončení duelu ako v siedmom nebi

Švajčiarsky tenista Roger Federer s Chorvát Marin Čilič vytvorili druhú semifinálovú dvojicu v mužskej dvojhre na grandslamovom turnaji US Open. Druhý nasadený Federer v strhujúcom štvrťfinále proti Francúzovi Gaelovi Monfilsovi otočil z 0:2 na sety, vo štvrtom dejstve odvrátil dva mečbaly a napokon po troch hodinách a 20 minútach triumfoval 3:6, 4:6, 6:4, 7:5, 6:2. Čilič si poradil so šiestym nasadeným Čechom Tomášom Berdychom hladko v troch setoch 6:2, 6:4, 7:6 (4).

Reklama

Federer bol v dueli proti Monfilsovi na pokraji vypadnutia, no päťnásobný šampión z Flushing Meadows dokázal po deviaty raz v kariére otočiť duel, v ktorom prehral úvodné dva sety. Za stavu 4:5 vo štvrtom dejstve odvrátil dva mečbaly – prvý skvelým podaním, druhý víťazným forhendom po čiare. V dvanástom geme profitoval z dvoch dvojchýb súpera a v rozhodujúcom dejstve na vypredanom štadióne Arthura Ashea už dominoval. Po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 5:1 a v ôsmom geme premenil za obrovského aplauzu fanúšikov vďaka esu hneď prvý mečbal.

Federer sa cítil po skončení duelu ako v siedmom nebi. “Je neuveriteľné, že sa mi podarilo otočiť takýto ťažký zápas. Diváci videli z oboch strán úžasný tenis a ďakujem im za podporu, veľmi nám pomohli. Za stavu 0:2 na sety som neklesal na duchu a stále som si hovoril, že je ešte dosť priestoru i času na to, aby som zápas otočil. V tenise sa hrá do poslednej loptičky a Gael ešte nebol pred cieľovou čiarou. V prvých dvoch setoch som urobil viacero zbytočných chýb, no veľmi dobre som servoval. Keď sa mi podarilo vyrovnať na 2:2, vlialo mi to veľa sebavedomia. V rozhodujúcom dejstve som ťažil z delového podania a na kurte som sa cítil čoraz lepšie. Už sa teším na semifinále proti Čiličovi. Marin predvádza na US Open vždy skvelý tenis a odkedy spolupracuje s Goranom Ivaniševičom, ktorého som vždy obdivoval, jeho výkony majú stúpajúcu tendenciu. Na turnaji v Montreale to bola veľká trojsetová bitka a aj teraz očakávam ťažký zápas,” povedal Federer v prvom interview priamo na kurte.

Reklama

Čilič sa stal prvým Chorvátom od roku 1996, ktorý postúpil v New Yorku medzi elitné kvarteto. Naposledy sa to podarilo jeho koučovi – wimbledonskému šampiónovi Ivaniševičovi. Pre Čiliča je účasť medzi najlepšou štvoricou o to cennejšia, že vlani nemohol štartovať na US Open, lebo si odpykával dopingový trest. “Bolo to pre mňa veľmi ťažké obdobie. Nevedel som, kedy a či sa mi podarí vrátiť medzi absolútnu svetovú špičku. Malo to však aj svoje pozitíva. Dozrel som a naučil som sa ísť postupnými krokmi, zo dňa na deň. Mal som obrovskú motiváciu. Od tohtoročného Roland Garros som začal cítiť, že moje výkony rastú a na US Open som prišiel veľmi dobre pripravený,” povedal pre akreditované médiá Chorvát, ktorý bol na podujatí veľkej štvorky naposledy v semifinále pred štyrmi rokmi na Australian Open.

Berdych, ktorý v 2. kole vyradil slovenskú jednotku Martina Kližana, po prehre s Čiličom netajil sklamanie. “Začal som naozaj katastrofálne, v prvom sete som si trikrát prehral vlastné podanie. V grandslamovom štvrťfinále si nemôžete dovoliť takýto laxný úvod. V ďalšom priebehu zápasu už bolo ťažké zastaviť rozbehnutého súpera. V treťom sete som viedol 4:1, no Marin vďaka kvalitnému podaniu a forhendu otočil nepriaznivý vývoj a v tajbrejku mal navrch.”

 

Muži – dvojhra – štvrťfinále:

Roger Federer (2-Švajč.) – Gael Monfils (20-Fr.) 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2, Marin Čilič (14-Chor.) – Tomáš Berdych (6-ČR) 6:2, 6:4, 7:6 (4)

Reklama

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali