Exprezident SR Kováč sa s Lexom súdil 20 rokov

Exprezident SR Kováč sa s Lexom súdil 20 rokov

Bratislava 9. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Neubauer)

 

Až 20 rokov sa súdil bývalý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč s exriaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivanom Lexom v konaní o ochranu osobnosti a o náhradu nemajetkovej ujmy

Na snímke bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa.
Na snímke bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa.

 

Reklama

Uznesenie Okresného súdu (OS) Bratislava I nadobudlo právoplatnosť v polovici augusta tohto roka. Časť uznesenia týkajúca sa povinnosti Ivana Lexu zaplatiť trovy konania dokonca stále nie je právoplatná, rozhodovať bude Krajský súd (KS) v Bratislave. TASR informoval hovorca KS Pavol Adamčiak.

“Okresný súd Bratislava I uznesením zo dňa 27.6.2016 zastavil konanie o ochranu osobnosti a o náhradu nemajetkovej ujmy a navrhovateľa Ivana Lexu zaviazal zaplatiť odporcovi Michalovi Kováčovi náhradu trov konania a náhradu trov dovolacieho konania. Uznesenie zo dňa 27.6.2016 je vo výroku o zastavení konania právoplatné dňom 18.8.2016. Vo výrokoch o povinnosti navrhovateľa zaplatiť odporcovi náhradu trov konania a náhradu trov dovolacieho konania uznesenie nie je právoplatné, pretože obaja účastníci sa v tejto časti odvolali a o odvolaniach bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave,” povedal Adamčiak pre TASR.

Reklama

Posledné pojednávanie v tejto veci sa uskutočnilo 27. júna tohto roka. Právny zástupca Ivana Lexu na začiatku pojednávania predložil súdu písomné späťvzatie návrhu a žiadal, aby žiadnemu z účastníkov súd nepriznal úhradu trov konania. Okrem iného tvrdil, že hoci nepochybuje o úspešnosti žaloby, urobil tak s prihliadnutím na vysoký vek a zdravotný stav Michala Kováča st., z etických a ľudských pohnútok.

Právna zástupkyňa exprezidenta však so späťvzatím návrhu nesúhlasila. “Žiadame, aby súd o podanej žalobe rozhodol,” povedala okrem iného v júni tohto roka. Podľa nej konanie trvalo 20 rokov a exprezidenta stálo nemalé prostriedky na súdne poplatky.

Žaloba v tejto veci bola na súde podaná v roku 1996. Podľa Ivana Lexu bývalý prezident svojimi výrokmi na tlačovej besede v Slovenskej televízii v roku 1996, podľa ktorých zistenia vyšetrovateľov, že pracovníci SIS sa podieľali na zavlečení jeho syna do Rakúska a Ivan Lexa by kvôli tomu mal vyvodiť zodpovednosť, zasiahli do jeho osobnostných práv.

V samotnom prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do zahraničia je trestné stíhanie zastavené. Ešte v roku 2002 Najvyšší súd (NS) SR zamietol sťažnosť Generálnej prokuratúry SR proti zastaveniu trestného stíhania v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny. Senát NS konštatoval, že prípad podlieha amnestii expremiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998. Vychádzal pritom z predchádzajúcich rozhodnutí Ústavného súdu SR.

Podľa medializovaných informácií dňa 31. augusta 1995 neznámi páchatelia na dvoch autách so slovenskými štátnymi poznávacími značkami mali násilne zavliecť syna vtedajšieho slovenského prezidenta Michala Kováča ml. do cudziny. Ôsmi muži mali zastaviť jeho auto neďaleko Svätého Jura pri Bratislave, kde býval. Členovia posádok áut ho mali vyvliecť z auta a ohrozovať pištoľou. Syn slovenského prezidenta sa prebral pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu. Na základe telefonátu zo Slovenska ho tam našla rakúska polícia a previezla ho do nemocnice. Po krátkom pobyte v nemocnici Michala Kováča ml. zadržali v súvislosti s medzinárodným zatykačom Interpolu, ktorý na neho vydali v Nemecku. Trestné konanie voči nemu však bolo neskôr zastavené.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali