Experti vyhodnotili možnosť zásahu hackerov do prezidentských volieb na Slovensku

Experti vyhodnotili možnosť zásahu hackerov do prezidentských volieb na Slovensku

Bratislava 21. februára 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

V súvislosti s prezidentskými voľbami na Slovensku sa do popredia pochopiteľne dostáva otázka elektronickej bezpečnosti prezidentských kandidátov. Spoločnosť Binary Confidence, ktorá poskytuje svoje služby v oblasti IT bezpečnosti pre klientov z rôznych oblastí (bankovníctvo, finančné služby, priemyselná výroba, zdravotníctvo, informačné a komunikačné technológie) pripravila mediálne stretnutie, v ktorom odborníci spoločnosti Binary Confidance slovenským novinárom predstavili najčastejšie spôsoby vykonania hackerských útokov, takéto útoky by mohli ohroziť aj jednotlivých prezidentských kandidátov na Slovensku

Ilustračné foto

Podľa špecialistov spoločnosti Binary Confidence – Pavla Draxlera, bezpečnostného analytika, a spoluzakladateľa spoločnosti Binary Confidence (procesná bezpečnosť a tréning kybernetickej bezpečnosti) Jána Andraško (spoluzakladateľ spoločnosti Binaray Confidence, sieťový špecialista, bezpečnosť IT sietí a systémov) či Petra Kleinerta (programátor, architekt a bezpečnostný expert pre SAP Cloud a In-Memory Computing) – dobre riadeným útokom hackeri dokážu ovplyvniť boj o prezidentské kreslo a o hackerskom útoku kandidát nemusí vôbec vedieť. Zároveň cena za hacknutie počítačov alebo elektronickej pošty nemusí byť vôbec vysoká, môže sa rádovo pohybovať v stovkách eur. Pri hacknutí sa protikandidát a útočník môžu v predstihu dostať k stratégii svojho protivníka, čo mu umožní lepšiu prípravu a reakciu pred kamerami v politickom boji. Kým útočníkovi stačí nájsť jednu medzeru v bezpečnostnom systéme, obrana musí koncepčne zabezpečiť všetky možnosti, aby k takémuto vývoju nedošlo. Na väčšinu úspešných jednoduchých útokov stále stačí bežný počítač, dlhodobý útok na kampaň je však podstatne časovo a finančne náročnejší (tisícky eur).

Reklama

Pri charakteristike možných útokov sa odborníci Binary Confidence opreli do európskych a amerických médií, ktoré často píšu o získaní časti emailovej komunikácie Hillary Clintonovej, ktorú mali získať ruskí hackeri. Ako vieme, Clintonová nakoniec v boji o prezidentské kreslo podľahla súčasnému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Podľa odborníkov z Binary Confidence krátko pred prezidentskými voľbami ruskí hackeri pracujúci pre tajné služby odoslali spearpishingové emaily viac ako 300 osobám z Demokratickej strany, vrátane Johnovi Podestovi, šéfovi volebnej kampane Clintonovej. S využitím falošnej webové stránky (spoofed page) sa ruským hackerom podarilo ukradnúť vyše 60 tisíc emailov Podestu, získané informácie mali viesť k prehre Clintonovej.

Trump túto tému opakovane označil za hon na čarodejnice. Podľa súčasného amerického prezidenta demokrati aktívne na túto tému špekulovali, aby odôvodnili zabitie svojej kandidátky Clintonovej. Ruské úrady tiež opakovane odmietli zasahovanie do amerického volebného procesu. Zároveň Moskva zdôrazňovala, že práve USA sa neraz miešali do záležitostí tretích štátov.

Reklama

Bez ohľadu na etický rozmer súvisiaci s prienikom ruských hackerov je však zrejmé, že v prípade Clintonovej zlyhali americkí informační experti, ktorí evidentne zanedbali celý balík opatrení a dostatočne nechránili všetky úrovne, odkiaľ prichádzali dáta (fyzická bezpečnosť, ľudia, bezpečnosť, procesy, siete, pracovné stanice, servery). Nie je predsa žiadnym tajomstvom, že nielen veľmoci (Rusko, Čína, USA), ale aj štáty menšieho významu, majú svoje záujmy, takže zanedbávať informačnú bezpečnosť sa nevypláca. Hackerské útoky sú bežnou súčasťou dnešnej politickej a ekonomickej existencie a netýkajú sa len USA, hackeri často útočia aj v iných krajinách (voľby francúzskeho prezidenta Macrona, údajný ukrajinský prienik do elektronickej komunikácie Surkova, zverejnenie tajných dát členov nemeckej vlády, odpočúvanie Merkelovej zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry a pod.).

Aj v prípade Slovenska existuje možnosť, že silné záujmové skupiny stojace v pozadí budú chcieť preferovať niektorého z prezidentských kandidátov, minimálne s využitím konšpiračných a dezinformačných kanálov. Nemožno ani vylúčiť možnosť, že sa bude opakovať scenár hackerských útokov priamo na slovenských prezidentských kandidátov, ako sa to stalo pri prezidentských voľbách v iných štátoch (USA, Francúzsko, Nemecko, Kambodža ).

Téma informačnej bezpečnosti sa na Slovensku podľa odborníkov Binary Confidence ešte stále značne podceňuje. Aj preto spoločnosť Binary Confidence v spolupráci s Národným bezpečnostným úradom (NBÚ) pripravila už tretí ročník strategickej súťaže Guardians, pri ktorej si študenti vysokých škôl môžu v reálnom prostredí a čase vyskúšať schopnosti ubrániť volebný štáb fiktívneho účastníka boja o prezidentské kreslo proti hackerským útokom. V minulosti sa študenti vysokých škôl snažili pred kybernetickými útokmi ubrániť elektrárne a nemocnice. Ako hackerskí útočníci pôsobia odborníci Binary Confidence. Treba dúfať, že prezidentské voľby na Slovensku prebehnú bez hackerských škandálov.

16. marca 2019 na Slovensku prebehne prvé kolo prezidentských volieb. V prípade, že z prvého kola víťaz nevzíde, prebehne druhé kolo prezidentských volieb 30. marca 2019.

Jednotliví kandidáti na prezidenta Slovenskej republiky berú prípravy na voľby nesmierne vážne. Takmer tri týždne pred voľbami je v hre o post hlavy štátu 15 kandidátov, odborníci najväčšie šance pripisujú podstatne užšej skupine kandidátov Béla Bugár (MostHíd), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Štefan Harabin (nezávislý), Eduard Chmelár (nezávislý) , Marián Kotleba (Ľudová strana Naše Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Robert Mistrík (nezávislý s podporou Sloboda a Solidarita a Spolu Občianska demokracia), Maroš Šefčovič (nezávislý s podporou SmerSD).

Reklama

Spôsob voľby prezidenta Slovenskej republiky je definovaný v Ústave SR (články 101 107) a v Zákone 180/2014. Voľbu prezidenta musí vyhlásiť predseda Národnej rady Slovenskej republiky (ďalej NR SR) najneskôr 55 dní pred dňom jeho konania. Prezident je volený v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov, právo na voľbu prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady SR. Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov NR SR, alebo 15 tisíc občanov na základe petície. Za slovenského prezidenta môže byť zvolený každý občan, ktorý je voliteľný do NR SR a v deň voľby dosiahol vek 40 rokov. Na zvolenie je potreba nadpolovičná väčšina platných hlasov oprávnených voličov. Akonáhle ani jeden z kandidátov v prvom kole nezíska potrebnú väčšinu, prebehne do 14 dní druhé kolo volieb (30. 3. 2019). Do druhého kola postupujú dvaja kandidáti, ktorí v prvom kole získali najvyšší počet hlasov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali