“Európsky úrad pre boj proti podvodom sám čelí podozreniam z podvodov,” tvrdí slovenský europoslanec Richard Sulík

“Európsky úrad pre boj proti podvodom sám čelí podozreniam z podvodov,” tvrdí slovenský europoslanec Richard Sulík

Brusel 13. júna 2015 (HSP/Foto: TASR-)

 

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) sám čelí podozreniam z podvodov pri falošnom vykazovaní svojej vlastnej produktivity. Niektorí europoslanci preto v súvislosti s týmito zisteniami položili Európskej komisii otázky

O týchto otázkach sa rokovalo aj v Európskom parlamente. S prácou Európskeho úradu pre boj proti podvodom – OLAF má slovenský europoslanec Richard Sulík osobné skúsenosti, ale ako sám priznáva, nie sú pozitívne. Richard Sulík vo svojom vystúpení na pôde Europarlamentu hodnotil predchádzajúce vyjadrenie komisára Dimitrisa Avramopoulosa k vyšetrovaniam úradu OLAF ako nedôveryhodné a prázdne.

Reklama

Tvrdí, že jediné, čo sa v skutočnosti odohráva, sú neustále byrokratické boje, nekončené diskusie či prípravy akčných plánov. Richard Sulík za uplynulý rok podal 14 podnetov na OLAF, ktoré podľa neho neboli preskúmané dostatočným spôsobom. Komisiu záverom vyzval, že ak bude mať záujem naozaj bojovať proti podvodom, bude jej rád nápomocný. Vo svojom blogu prezentuje súčasnú situáciu a otázky pre Európsku komisiu.

Prvá otázka pre Európsku komisiu

Reklama

Výročná správa Dozorného výboru úradu OLAF o činnosti za rok 2014 vyvolala v europarlamente určité vážne obavy. Podľa správy sa vyskytujú problémy, pokiaľ ide o nezávislosť dozorného výboru, dodržiavanie nariadenia o úrade zo strany úradu a pracovné podmienky, na ktorých sa dohodli Európsky úrad pre boj proti podvodom a dozorný výbor. Vychádzajúc zo správy možno pochybovať o tom, nakoľko účinne Európsky úrad pre boj proti podvodom chráni finančné záujmy Európskej únie.

– Európsky úrad pre boj proti podvodom otvoril 423 prípadov v jeden deň na základe jediného rozhodnutia svojho generálneho riaditeľa, čo je v rozpore so zákonnou požiadavkou týkajúcou sa začatia vyšetrovania OLAF-u.

– Dozorný výbor neustále upozorňuje na to, že nemôže dohliadať na nezávislosť OLAF-u, na jeho vyšetrujúcu funkciu, uplatňovanie procedurálnych záruk a dĺžku vyšetrovaní, keďže nemá prístup k potrebným informáciám.

– Názory na úlohu dozorného výboru sa zásadne rozchádzajú.

1. Ako Európska komisia reagovala na uvedené začatie vyšetrovania prípadov?

Reklama

2. Čo Európska komisia urobila v snahe zabezpečiť, aby Európsky úrad pre boj proti podvodom dodržiaval zákonné požiadavky, ktoré sa na neho vzťahujú a sú stanovené v nariadení o OLAF-e?

3. Ako Európska komisia vníma dohody o pracovných podmienkach a pracovné vzťahy medzi Európskym úradom pre boj proti podvodom a Dozorným výborom úradu OLAF? Ako plánuje Európska komisia podporiť konštruktívny dialóg medzi OLAF-om a dozorným výborom, aby mohli plniť svoje úlohy pri ochrane finančných záujmov a optimalizácii fungovania a efektívnosti OLAF-u?

4. Má Európska komisia akčný plán na riešenie takýchto závažných nedostatkov, ktoré sú uvedené vo výročnej správe dozorného výboru o činnosti?

 

Druhá otázka pre Európsku komisiu

Reklama

Vec: Vyšetrovania úradu OLAF

Správa o činnosti Dozorného výboru úradu OLAF za rok 2014 nastolila vážne otázky vo Výbore pre kontrolu rozpočtu zodpovednom za otázky Európskeho úradu pre boju proti podvodom. Podľa správy existujú problémy pri zabezpečovaní nezávislosti Dozorného výboru úradu OLAF, naďalej je potrebné zlepšovať pracovného usporiadanie medzi Európskym úradom pre boj proti podvodom a dozorným výborom a takisto existujú obavy v súvislosti s dodržiavaním nariadenia č. 883/2013 pri každodennej práci OLAF. Podľa správy by bolo možné dosiahnuť určité zlepšenia s cieľom lepšej ochrany finančných záujmov Európskej únie.

– Nedostupnosť informácií sa zdá byť hlavným dôvodom, ktorý Dozornému výboru úradu OLAF bráni v plnom zabezpečení nezávislosti OLAF-u, jeho vyšetrovacej funkcie, uplatňovania procedurálnych záruk a dĺžky trvania vyšetrovaní.

– Nariadenie č. 883/2013 jasne neopisuje úlohu dozorného výboru úradu OLAF a ponecháva priestor na rôzne interpretácie.

– V roku 2012 otvoril Európskym úradom pre boj proti podvodom 423 prípadov v jeden deň na základe jediného rozhodnutia generálneho riaditeľa. Nie je jasné, či bolo prijaté rozhodnutie čisto administratívne a či sa zohľadnili všetky právne aspekty.

1. Rešpektujúc nezávislosť OLAF-u, monitoruje Európska komisia činnosť alebo prijíma iné opatrenia na zabezpečenie plného súladu činností Európskeho úradu pre boju proti podvodom s týmto nariadením?

2. Keďže usporiadanie práce medzi Európskym úradom pre boj proti podvodom a Dozorným výborom úradu OLAF sa musia zlepšiť a je potrebné presne vymedziť úlohy a práva dozorného výboru, plánuje Európska komisia prijať proaktívne kroky na uľahčenie tohto procesu podobne, ako v minulosti? Aké opatrenia prijme Európska komisia na zabezpečenie toho, aby mohol Dozorný výbor úradu OLAF plniť svoju osobitnú úlohu v budúcnosti?

3. Aký je názor Európskej komisie na postup OLAF-u pri otváraní veľkého počtu prípadov počas jedného dňa?

4. Aký je názor Európskej komisie a aké činnosti prípadne plánuje na riešenie problémov uvedených vo výročnej správe Dozorného výboru úradu OLAF z roku 2014?

 

Reklama

Uznesenie Európskeho parlamentu o výročnej správe dozorného výboru úradu OLAF o činnosti za rok 2014

Vybrané časti.

– keďže Dozorný výbor úradu OLAF počas prvej polovice svojho mandátu vydal 50 odporúčaní pre úrad OLAF, z ktorých bolo podľa Dozorného výboru úradu OLAF v plnej miere vykonaných iba osem, šesť bolo vykonaných čiastočne, jedno sa vykonáva a 20 sa nevykonáva vôbec, a keďže v 15 prípadoch Dozorného výboru uvádza, že nie je schopný overiť ich vykonávanie z dôvodu nedostatočných informácií;

– keďže Dozorný výbor úradu OLAF vo svojom stanovisku č. 5/2014 s názvom Podávanie správ úradu OLAF o dĺžke vyšetrovaní dospel k záveru, že k zlepšeniu výsledkov vyšetrovaní Európskeho úradu pre boju proti podvodom došlo vďaka zavedeniu nových metód výpočtov;

 

Reklama

Chyba však je aj na strane Dozorného výboru úradu OLAF

Európsky parlament konštatuje, že v prípade väčšiny opatrení, v ktorých Dozorný výbor úradu OLAF uviedol, že nemohol overiť ich vykonávanie úradom OLAF, sa Európsky úrad pre boj proti podvodom sťažuje, že Dozorný výbor úradu OLAF sa o overenie ani nepokúsil a nespýtal sa OLAF, aký je stav ich vykonávania, pred zverejnením správy Dozorného výboru; vyjadruje poľutovanie nad skutočnosťou, že v mnohých prípadoch Dozorný výbor úradu OLAF predložil odporúčania, ktoré sa týkajú konkrétnych vyšetrovacích úkonov v minulosti, alebo navrhuje opatrenia týkajúce sa minulosti, ktoré Európsky úrad pre boj proti podvodom nemôže retroaktívne vykonávať;

Európsky parlament pripomína, že OLAF nemôže Dozorný výbor úradu OLAF automaticky poskytovať informácie, ktoré nie sú výslovne uvedené v nariadení, keďže takto sa chránia vyšetrovania a dodržujú zásady ochrany údajov; víta skutočnosť, že OLAF a Dozorný výbor úradu OLAF sa snažia o dosiahnutie dohody z cieľom zlepšiť informácie, ktoré Európsky úrad pre boj proti podvodom môže poskytovať Dozornému výboru o vyšetrovaniach trvajúcich viac ako 12 mesiacov;

 

Stav podnetov, ktoré sme podali na Európsky úrad pre boj proti podvodom

Reklama

Spolu bolo podaných 14 podnetov:

– 2 projekty boli medzičasom zrušené, takže už nespadajú pod kompetencie OLAF-u a Európsky úrad pre boj proti podvodom ich preto zamietol (Modernizácia a rozšírenie výroby nábytku v spoločnosti Tribyt a Modernizácia železničnej trate (úsek Zlatovce – Trenčianska Teplá) (projekt už nie je financovaný z prostriedkov EÚ))

– 3 prípady by vraj lepšie posúdili národné orgány (Výroba truhiel pre firmu Kubík, Zvýšenie konkurencieschopnosti spoločnosti VADIN s.r.o., Vzdelávanie zamestnancov KORADOOR)

– Pri 1 prípade nám odpísali čistú hlúposť – v prípade Štefana Duča sme im napísali, že napriek tomu, že OLAF vo vyšetrovaní našiel chyby, národné orgány nekonajú. Európsky úrad pre boj proti podvodom odpísal, že prípad už vyšetroval.

– 1 prípad Európsky úrad pre boj proti podvodom posunul na Európsku komisiu (Erasmus+)

– V 1 prípade OLAF neúspešne ukončil vyšetrovanie (Kanalizácia v Horných Kysuciach)

– 6 prípadov OLAF ešte vyšetruje. Je pravdepodobné, že keď ich dovyšetruje, postihne ich podobný osud ako predchádzajúce prípady. (Tých 6 prípadov – Star EU, Urgentný príjem Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice (vyšetrovanie zastavil prokurátor), Podpora pri implementácii nemeckého klasifikačného systému Diagnosis Related Groups (DRG), Web Národného lesníckeho portálu (OLAF odpísal, že v tomto prípade “má otvorený spis” už od roku 2012), Dúha, a.s., CVANU) Reálne teda zatiaľ z našich 14 prípadov Európsky úrad pre boj proti podvodom nevykonal ani v jednom nič produktívne.

Reklama

 

Prepis videokomentáru k téme – Európsky úrad pre boj proti podvodom čelí podozreniam z podvodov

Richard Sulík: “Vážený pán komisár, Vaše vyjadrenia sú nedôveryhodné a veľmi prázdne. Ak by Európska únia naozaj mala zámer bojovať proti podvodom, tak by ste nemohli toto povedať. Byrokracia, nekonečné diskusie, akčné plány atď., to je všetko čo vás zaujíma.

Ja osobne som v posledných dvanástich mesiacoch predložil Európskemu úradu pre boj proti podvodom návrhy na štrnásť prípadov. Išlo poväčšine o veľmi jednoznačné prípady a do dnešného dňa OLAF ani jeden z týchto prípadov nepreskúmal dostatočným spôsobom. V šiestich prípadoch som nedostal žiadnu odpoveď a v ďalších šiestich som dostal neuspokojivú odpoveď. Európsky úrad pre boj proti podvodom  jednoducho nepracuje tak, ako by mal. Ak by Európska komisia naozaj chcela bojovať proti podvodom a brať veci seriózne, veľmi ochotne pomôžem,“ uzatvára svoj komentár slovenský europoslanec Richard Sulík.

Video si môžete pozrieť tu:

https://www.youtube.com/watch?v=BC_B4GYXFCE

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali