Európsky súd pre ľudské práva potvrdil, že v Litve a Rumunsku boli väznice CIA

Európsky súd pre ľudské práva potvrdil, že v Litve a Rumunsku boli väznice CIA

Štrasburg 2. júna 2018 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

V Litve a Rumunsku sa pred desiatimi rokmi nachádzali tajné väznice CIA a ich úrady v týchto štátoch si boli vedomé toho, že väzneniam tu dochádzalo nelegálne, vyhlásil vo štvrtok Európsky súd pre ľudské práva (ECHR), uvádza agentúra Reuters

Ilustračné foto

Program tajných väzníc Washingtonu v Európe je aj po desiatich rokoch stále utajený. Spojené štáty v minulosti priznali, že zadržiavajú podozrivých z členstva v Al-Káide vo väzeniach mimo jurisdikcie USA, ale neposkytli úplný zoznam lokalít.

Reklama

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol pred štyrmi rokmi, že CIA v Poľsku vykonávala tajné vypočúvania. Odvtedy sa vyšetrujú aj podobné zariadenia Pentagonu v Rumunsku a Litve, pričom ani jedna z krajín oficiálne neuznáva, že by USA mali zadržiavať väzňov na ich území.

Súd v Štrasburgu uviedol, že v období medzi februárom 2005 a marcom 2006 v Rumunsku a medzi septembrom 2003 a novembrom 2005 v Litve boli zriadené väzenia CIA. Obe krajiny tak porušili Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý zakazuje mučenie, nezákonné zadržiavanie a trest smrti.

Reklama

 

Presun do Afganistanu a vystavenie zlému zaobchádzaniu

Európsky súd pre ľudské práva vo svojom rozhodnutí uviedol, že Palestínčan Zayn Al-Abidin Muhammad Husajn bol zadržiavaný v Litve a že príslušné úrady “vedeli, že CIA ho podrobila zaobchádzaniu v rozpore s dohovorom”.

“Litva tiež umožnila, aby bol presunutý na iné miesto v Afganistane, čím ho vystavila ďalšiemu zlému zaobchádzaniu,” uviedol súd.

Súd tiež uviedol, že Rumunsko podobným spôsobom porušilo Dohovor v prípade saudského štátneho príslušníka Abd Al Rahima Husseyn Muhammada Al Nashiriho, ktorý čelí trestu smrti v Spojených štátoch v obvineniach z údajnej účasti na teroristických útokoch.

Reklama

Podľa súdu, Litva a Rumunsko by mali začať riadne vyšetrovanie svojich úloh v programe zadržiavania väzňov na svojom území a potrestať zodpovedných úradníkov.

Prípady boli podané a preverované v mene zadržaných osôb, ktoré v súčasnosti väznia Spojené štáty v zálive Guantanamo.

Litovský premiér Saulius Skvernelis povedal novinárom, že jeho vláda zváži, či sa odvolá proti tomuto rozsudku.

V závere z parlamentného vyšetrovania z roku 2010 sa uvádza, že bezpečnostná služba Litvy pomohla CIA zriadiť zadržiavacie zariadenie, i keď v správe sa píše, že neexistuje žiadny dôkaz, že zariadenie bolo použité na väznenie konkrétnych osôb. Prokurátori znovu otvorili vyšetrovanie obvinení v roku 2015.

V roku 2015 ministerstvo zahraničných vecí Rumunska uviedlo, že orgány nemali žiadne dôkazy o tom, že v krajine existujú väznice CIA. Ioan Talpes, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť rumunského prezidenta, však svedčil, že Rumunsko umožnilo americkým spravodajcom prevádzkovať zariadenie v Rumunsku, hoci úradníci nevedeli, že tam boli zadržiavaní ľudia.

Reklama

Úloha CIA pri zadržiavaní a mučení väzňov po útokoch z 11. septembra 2001 bola opäť na titulkách novín minulý mesiac, keď sa stala stredobodom pozornosti kandidátka na nového riaditeľa agentúry CIA Gina Haspelová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali