Európsky sen sa rozplynul. Sklamaní utečenci sa vracajú do svojich rodných krajín

Európsky sen sa rozplynul. Sklamaní utečenci sa vracajú do svojich rodných krajín

Európa 28. októbra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP- Thanassis Stavrakis)

 

Domov, sladký domov

Do irackého mesta Irbíl sa minulý týždeň z Nemecka vrátila skupina 50 Kurdov. Napriek tomu, že podstúpili náročnú cestu naprieč Európou, v Nemecku nenašli bezstarostný život. Informáciu zverejnil český spravodajský portál Týden.cz.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Jedným z irackých utečencov je aj Muhammad Azíz Kádir. Podľa zverejnených informácií muž podstúpil osemhodinovú cestu peši naprieč Tureckom a potom 20 hodín cestoval kamiónom naprieč južnou Európou. Aktuálne sa už nachádza v Iraku, pretože si myslí, že čeliť nebezpečenstvu a ťažkostiam v rodnej krajine je lepšie, ako zažívať ťažkosti v tranzitnom tábore v Európe.

„Keď som vstúpil do tábora, šokoval ma rozdiel medzi realitou a tým Berlínom, aký som očakával. Bol som občanom druhej kategórie, nemal som pocit, že som prijatý. Keď som prechádzal mestom, bolo zrejmé, že som muž z tábora, utečenec,“ zverejnil Týden.cz vyjadrenie 24-ročného Kádira odvolávajúc sa na The Telegraph.

Reklama

Mladý muž strávil v tranzitnom tábore na okraji Berlína dva a pol mesiaca. Príchodom ďalších a ďalších utečencov sa však podmienky v tábore začali zhoršovať. Jedlo sa podávalo len dvakrát denne a vedenie tábora vyhlásilo zákaz nočného vychádzania. Zároveň v Nemecku dochádza k mnohým prípadom násilia medzi miestnymi obyvateľmi a utečencami ako aj medzi utečencami navzájom. „V tábore som si uvedomil, že môj život doma bol lepší,“ uviedol mladík.

Kádir sa vrátil k svojim príbuzným do svojho domu. Iný utečenec, tridsaťpäťročný príslušník komunity jezídov, Naváfa Aljáse, sa rozhodol opustiť európsky sen a vrátiť sa do rodnej krajiny. Rozhodol sa tak aj napriek tomu, že pašerákovi zaplatil 20 tisíc dolárov (takmer 18 164 eur) za to, že jeho a jeho desaťročného syna dopravil do Európy, píše Týden.cz.

Nemecká vláda ponúkla mužovi a jeho synovi jedlo a 540 eur. To im však nestačilo. Dnes sa už obaja nachádzajú v Dahúku, kde bývajú v stane. Dali mu totiž prednosť pred chudobou v Nemecku.

 

Vracajú sa aj Sýrčania

Reklama

Do svojej rodnej krajiny sa nevracajú len Kurdi, ale aj Sýrčania. Podľa zverejnených informácií spravodajskej agentúry Fars sa do Sýrie po ruských náletoch na ciele teroristickej skupiny Islamský štát vrátilo viac ako 800 000 utečencov najmä z okolitých krajín.

Ruská operácia totiž dala utečencom nádej, že konflikt skončí a v krajine konečne nastane mier.

Ruské nálety sa začali 30. septembra. Podľa informácií agentúry Fars Rusko doteraz uskutočnilo viac ako 870 náletov. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že uskutočnilo už 934 bojových letov a zničilo 819 cieľov militantov.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali