Európski panovníci: Kniežací plat poberá aj Emmanuel Macron

Európski panovníci: Kniežací plat poberá aj Emmanuel Macron

Londýn/New York 20. augusta 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Francois Mori)

 

V Európe sa v súčasnosti nachádza 12 aktívnych monarchií, medzi ktoré patrí medzi sedem kráľovstiev, päť kniežatstiev a mestský štát Vatikán. Príspevky, ktoré jednotlivé panovnícke rodiny dostávajú od svojich domovských krajín, sa pritom značne rôznia. Niektoré z nich daňoví poplatníci štedro podporujú, iné nedostávajú prakticky nič a svoje výdavky si hradia z vlastných zdrojov, informoval spravodajský server Business Insider

Najlepšie ohľadom výšky verejných príspevkov je na tom britská kráľovská rodina. V uplynulom fiškálnom roku každý Brit prispel na kráľovnú Alžbetu II. a členov jej rodiny sumou 65 pencí, čo celkovo predstavuje sumu 42,8 milióna libier (47,4 milióna eur).

Reklama
Na snímke Emmanuel Macron

Druhou najväčšou sumou dotovalo potreby svojej kniežacej rodiny Monako. Tento druhý najmenší štát sveta venoval v roku 2015, z ktorého sú posledné dostupné údaje, svojmu panovníckemu rodu Grimaldiovcov dovedna 43,5 milióna eur. Táto suma sa v porovnaní s rokom 2013 zvýšila o 7,8 milióna eur.

Knieža Albert II. je pritom jedným z najbohatších panujúcich monarchov na svete. Majetok Grimaldiovcov sa v roku 2010 odhadoval ma približne miliardu dolárov, čo je zhruba raz toľko, než je úhrnná hodnota majetku britskej kráľovskej rodiny.

Reklama

Na treťom mieste vo výške verejných príjmov je holandská kráľovská rodina vedená kráľom Viliamom Alexandrom, ktorá v roku 2015 disponovala rozpočtom vo výške 40,1 milióna eur. Od roku 2014 už holandský štát neprepláca súkromné lety členov kráľovskej rodiny.

Štedro dotujú svoju monarchiu aj daňoví poplatníci v Nórsku. Tamojšia vláda tento rok vyčlenila pre kráľa Haralda V. a jeho rodinu dovedna v prepočte 28,3 milióna eur. Kráľovský dvor však zrejme dokáže dobre hospodáriť, keďže vlaňajší fiškálny rok zavŕšil s prebytkom vyše 690.000 eur.

Ďalšie európske monarchie sú už na tom výrazne horšie. Zhruba porovnateľne vysoké príspevky z verejných zdrojov dostávajú panovníci vo Švédsku, Belgicku, Dánsku a Luxembursku.

Švédska kráľovská rodina v roku 2015 dostala od vlády zhruba 12,9 milióna eur. Len o niečo nižší rozpočet má aj kráľovská rodina v Belgicku, ktorá v roku 2013 dostala od štátu približne 11,4 milióna eur. Dánska kráľovná Margaréta II. a jej rodina podľa údajov z roku 2017 poberá od štátu v prepočte zhruba 10,5 milióna eur ročne.

Veľkoniežacia rodina vládnuca v malom Luxembursku dostáva na svoj chod približne 9,9 milióna eur ročne, čo je viac než má k dispozícii kráľovská rodina vo výrazne väčšom Španielsku. Tá sa musela v rokoch 2014-15 zmestiť do sumy 7,8 milióna eur.

Reklama

Vládnuce lichtenštajnské knieža Hans Adam II. dostáva od štátu len symbolických 221.000 eur ročne a bonus v podobe zbavenia daňovej povinnosti. Bohatstvo tamojšej kniežacej rodiny pochádza z príjmov súkromnej banky a z rozsiahlej investičnej činnosti.

Malej pyrenejskej monarchii Andorra titulárne vládnu dve spolukniežatá: jedným je podľa dlhoročnej tradície úradujúci francúzsky prezident, v súčasnosti Emmanuel Macron; druhým je pápežom menovaný biskup. Každé z kniežat dostáva z andorrského rozpočtu rovnakú sumu peňazí, ktorej výška nie je známa. Veľmi vysoká však zrejme nebude. Ročný plat andorrského premiéra pre porovnanie predstavoval vlani len 71.000 eur. Do roku 1993 poberali andorrské kniežatá časť svojej odmeny aj v naturáliách v podobe šunky, syra a kurčiat.

Hlava cirkevného štátu Vatikán, doživotne volený rímsky biskup, nedostáva žiadnu oficiálnu mzdu. Pápežove potreby sa však financujú z vatikánskeho rozpočtu, ktorý má ročné príjmy vo výške približne 256 miliónov eur.

Jedným z najbohatších európskych aristokratov je paradoxne príslušník nemeckého kniežacieho rodu, ktorý nevládne v nijakej krajine a nedostáva ani žiadnu štátnu podporu. Albert (34), v poradí 12. knieža z rodu Thurn-Taxis, sa po smrti svojho otca v roku 1990 stal jedným z najmladších európskych miliardárov. Časopis Forbes v roku 2014 odhadol jeho majetok na 1,6 miliardy dolárov (1,4 miliardy eur).

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali