“Európski daňoví poplatníci sa nesmú stať dojnými kravami”

“Európski daňoví poplatníci sa nesmú stať dojnými kravami”

Brusel 24. júna 2023 (HSP/Foto:Screenshot Facebook/Harald Vilimsky, TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Rakúski konzervatívci odsudzujú výdavky EÚ na Ukrajinu a varujú, že 50 miliárd eur bude pre občanov “obrovskou záťažou”, informuje spravodajský portál REMIX News

Harald Vilimsky
Na snímke poslanec FPÖ Harald Vilimsk

Poslanec FPÖ sa pýta, prečo EÚ podporuje Ukrajinu v takom rozsahu bez súhlasu rakúskych daňových poplatníkov, zatiaľ čo títo sú nútení akceptovať úsporné opatrenia.

Reklama

To, čo navrhuje Európska únia, prekračuje všetky rozumné hranice a je politickým zlyhaním Bruselu, hovorí poslanec Európskeho parlamentu Harald Vilimsky, vedúci delegácie Rakúskej strany slobodných (FPÖ) v Európskom parlamente.

Politik reagoval na návrh Európskej komisie, podľa ktorého by členské štáty EÚ mali v nasledujúcich štyroch rokoch poskytnúť Ukrajine granty a pôžičky v celkovej výške 50 miliárd eur na pomoc pri obnove krajiny. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že tieto rezervy sú vyčlenené z viacročného finančného rámca a umožnia EÚ vypočítať pomoc Ukrajine podľa vývoja vojny.

Reklama

Podľa FPÖ Európska komisia vynakladá príliš veľa prostriedkov bez opodstatneného dôvodu. Strana otvorene kritizuje posielanie zbraní na Ukrajinu a vyzýva na prímerie, pričom jej postoj je v Rakúsku veľmi populárny. V súčasnosti je v Rakúsku stranou číslo jeden, pričom podľa prieskumov dosiahla rekordných 30 percent.

“Ursula von der Leyenová hlboko zamotala EÚ do vojny na Ukrajine. Okrem toho dohodou so Zelenými vytvorila štátom podporovaný megaprogram, ktorý ukladá európskym občanom obrovskú záťaž. Byrokracia EÚ pod vedením von der Leyenovej neustále prijíma nové (vojnové) ciele, ktoré chce následne financovať. Teraz musíme tejto Európskej komisii jasne povedať, že už toho bolo dosť,” povedal politik FPÖ.

“Ako je možné, že v takomto rozsahu podporujú Ukrajinu bez súhlasu rakúskych daňových poplatníkov, zatiaľ čo títo daňoví poplatníci sú nútení akceptovať úsporné opatrenia? Doteraz už z EÚ do krajiny s obrovskými problémami s korupciou pretieklo výrazne viac ako 60 miliárd eur. Kým Maďarsku a Poľsku chcú peniaze zmraziť, Ukrajine dávajú bianko šek,” povedala Petra Stegerová, hovorkyňa FPÖ pre európsku politiku. Dodala: “Zdá sa, že Brusel je nezastaviteľný, pokiaľ ide o nové výdavky a stále sa rozširujúcu byrokraciu EÚ. Pod vedením von der Leyenovej sa financovanie EÚ stáva bezodnou studňou – to sa musí zastaviť.”

Zelenskyj
Na snímke sprava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a šéf Európskej rady Charles Michel

FPÖ dôrazne presadzuje, aby si EÚ vystačila s existujúcim rozpočtom, primerane prispôsobila svoje úlohy a v prípade potreby vrátila právomoci členským štátom.

“Európski daňoví poplatníci sa nesmú stať dojnými kravami pre všemocné fantázie Bruselu,” uviedla strana vo vyhlásení.

Reklama

Poľsko, Maďarsko a vyzbrojovanie rozpočtu zo strany EÚ
Aj v Poľsku rastie nespokojnosť s rozpočtovým čarovaním Bruselu. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že EÚ musí urýchlene a výrazne znížiť svoje výdavky, inak sa EÚ môže ľahko ocitnúť na pokraji bankrotu, napísal na Twitteri Jacek Saryusz-Wolski, politik strany PiS.

V Maďarsku a Poľsku boli zmrazené miliardové finančné prostriedky v súvislosti s tzv. otázkami právneho štátu.

Dániel Deák, hlavný analytik Inštitútu XXI. storočia, povedal pre maďarský denník Magyar Nemzet, že prostriedky, na ktoré má Maďarsko právny nárok, už možno ani neexistujú. Podľa politológa to pre Maďarsko znamená, že “zatiaľ čo my už dlho nedostávame prostriedky EÚ, na ktoré máme nárok, Ukrajina, ktorá nie je členom EÚ, je financovaná z ďalších prostriedkov. Maďarsko by teda muselo platiť ešte viac peňazí do spoločnej kasy, pričom by muselo platiť aj pokutu za neprijatých migrantov na základe migračných kvót.”

Deák napísal na svojej stránke na sociálnej sieti: “EÚ došli peniaze na podporu Ukrajiny, takže Brusel chce od členských štátov viac platieb, ale ďalšie požičiavanie je nemysliteľné. Ursula von der Leyenová zároveň ohlásila ďalších 50 miliárd eur pomoci pre Ukrajinu.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali