Európskej únii končia tony potravín v odpade iba kvôli tomu, že zákazníci nepochopili ich označenie

Európskej únii končia tony potravín v odpade iba kvôli tomu, že zákazníci nepochopili ich označenie

Bratislava 21. novembra 2015 (HSP/Foto:SAMO)

 

Najnovší prieskum Európskej komisie k téme plytvania potravinami opakovane poukázal na vážny problém: iba v dôsledku nepochopenia zmyslu označenia spotreby a trvanlivosti na obale potraviny, v EÚ každoročne končia v odpade milióny ton potravín

Iba v dôsledku nepochopenia zmyslu označenia spotreby a trvanlivosti na obale potraviny, v EÚ každoročne končia v odpade milióny ton potravín
Iba v dôsledku nepochopenia zmyslu označenia spotreby a trvanlivosti na obale potraviny, v EÚ každoročne končia v odpade milióny ton potravín

Analytici zo Slovenskej aliancie moderného obchodu prízvukujú, že sa to často stáva iba preto, že ľudia nechápu rozdiel medzi dobou spotreby a minimálnou trvanlivosťou. V  priemere iba 47% ľudí v EÚ rozumie označeniu „dátum minimálnej trvanlivosti“ na potravinách a ešte menej, iba 40%, rozumie údaju „spotrebujte do“. Výsledkom nepochopenia rozdielu medzi takto označenými potravinami je zbytočné plytvanie, čoho dôsledkom je, že EÚ produkuje obrovské objemy potravinového odpadu.

Reklama

Odhadom je to 100 mil. ton ročne. Zároveň hrozí ďalší nárasť ak rýchlo nepodnikneme účinné protiopatrenia. Prieskum v EÚ však priniesol aj iné zaujímavé výsledky, na ktoré sa stojí za to pozrieť bližšie, vrátane toho, ako si v tejto problematike vedú Slováci. Ľudia si viac ako v minulosti uvedomujú, že svojim prístupom k potravinám môžu do veľkej miery ovplyvniť to, koľko sa ich napokon vyhodí. Je to dôležité poznanie, lebo domácnosti produkujú takmer polovicu (42%) všetkého potravinového odpadu. Kým v prieskume v decembri 2013 iba 49% opýtaných uviedlo, že uváženejšie nakupovanie a nakladanie s potravinami doma má vplyv na obmedzenie množstva potravinového odpadu, v ostatnom prieskume si to myslí už 63% ľudí. Je to veľmi potešiteľné zistenie, vzhľadom na vyššie uvedený vysoký podiel domácností na produkcii potravinového odpadu. Podľa odborníkov totiž jediná cesta, ako si s tým poradiť, je vyhadzovať ich menej,“ uvádza sa v komentári SAMO.

Zaujímavý je postoj respondentov prieskumu Európskej komisie k otázke, ako by naložili s vybranými trvanlivými potravinami, ak by na nich chýbal údaj o minimálnej trvanlivosti a nepamätali si, kedy ho kúpili. Ako príklad boli konkrétne uvedené špagety, ale do tejto skupiny patria aj ďalšie, ako sú napríklad suché cestoviny, ryža, káva, čaj, tvrdé syry, či džemy. Otázka sa dá chápať aj ako prvý test postoja ľudí k vlaňajšiemu návrhu, ktorý Európskej komisii predložili Holandsko a Švédsko, a od ktorého si tieto krajiny sľubujú zníženie množstva vyprodukovaného potravinového odpadu. Ich návrh vychádza z predpokladu, že keď sa odstráni dátum minimálnej trvanlivosti z uvedených potravín, zabráni sa ich vyhadzovaniu, keďže ľudia sa po jeho uplynutí obávajú tieto potraviny konzumovať.

Reklama

Prekvapivo veľká časť respondentov (spolu 70%) v prieskume uviedla, že by takúto potravinu zjedla, ak by buď nemala poškodený obal a vzhľadovo by vyzerala v poriadku (36%) alebo ďalších 34% uviedlo, že by ju zjedlo tak či tak. Odborníci z uvedených dvoch krajín predpokladajú, že ak by ich návrh prešiel, množstvo potravinového odpadu v EÚ by sa mohlo znížiť približne o 15%, t.j. 15 miliónov ton ročne.

A ako si viedli v prieskume Slováci? Striedavo, keďže údaj o dátume minimálnej trvanlivosti správne chápe menej Slovákov ako bol priemer v EÚ (38%/47%). Dátum spotreby sme, naopak, pochopili mierne lepšie ako bol priemer EÚ (44%/40%). Dobre sme si ale viedli napríklad v otázke potenciálnej konzumácie neoznačených trvanlivých potravín, v tomto prípade špagiet: oproti 70% priemeru EÚ by ich skonzumovalo 76% Slovákov (50% ak by bol obal nepoškodený a výrobok by vzhľadovo vyzeral dobre a ďalších 26% aj bez ohľadu na to).

Výsledky prieskumu nútia k zamysleniu. Keďže sa ukázalo, že aj u nás nedostatočne rozumieme označeniu potravín, je dôvodné predpokladať, že veľké množstvo končí v koši namiesto toho, aby sa skonzumovalo. Pritom Slovensko na tom nie je v produkcii potravinového odpadu nijako ružovo. Napríklad, kým v Českej republike pripadá na jedného obyvateľa 81 kg potravinového odpadu ročne, na Slovensku je to odhadom 111 kg (601 tisíc ton ročne za SR).

„Kým v Českej republike (ale aj inde v EÚ) je možné trvanlivé potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, za stanovených podmienok, predávať či darovať na charitu, u nás je to legislatívne zakázané a obchodníkom hrozia miliónové pokuty za nájdenie takýchto výrobkov na pultoch. Pretože potravina označená dátumom minimálnej trvanlivosti, ako napríklad minerálka náhodne nájdená v obchode čo len minútu po polnoci tohto dátumu, sa na Slovensku považuje za biologický nebezpečný odpad a tak sa musí bezprostredne po nájdení zlikvidovať. A záporne sa zatiaľ stavajú kompetentní na Slovensku aj k návrhu neoznačovať vybrané trvanlivé potraviny dátumom minimálnej trvanlivosti, ako to navrhuje Holandsko a Švédsko. Pritom iba tento druhý návrh by znamenal, že Slovensko by podľa odhadov vyprodukovalo ročne približne o 90 tisíc ton potravinového odpadu menej ako dnes,“ uzatvárajú svoj komentár analytici zo Slovenskej aliancie moderného obchodu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali