Európska únia kritizuje vlastný projekt. V4 sa paradoxne stmeľuje

Európska únia kritizuje vlastný projekt. V4 sa paradoxne stmeľuje

Česká republika 17. februára 2016 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Pavel Neubauer)

 

V utorok (16.2.) sa v Prahe uskutočnil mimoriadny summit Vyšehradskej štvorky (V4). Jeho hlavným bodom programu bola utečenecká kríza v Európe a rokovania o záložnom pláne v prípade, ak by zlyhala ochrana vonkajšej schengenskej hranice Európskej únie na úrovni Grécka a Turecka. Línia ochrany hraníc by sa podľa V4 potom posunula k Macedónsku a Bulharsku

Na snímke zľava Robert Fico (Slovensko), Beata Szydlová (Poľsko), prezident Gjorge Ivanov (Macedónsko), Bohuslav Sobotka (Česko), Bojko Borisov (Bulharsko) a Viktor Orbán (Maďarsko) počas fotografovania pred rokovaním mimoriadneho summitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky a zástupcov Macedónska a Bulharska k migračnej kríze v Prahe
Na snímke zľava Robert Fico (Slovensko), Beata Szydlová (Poľsko), prezident Gjorge Ivanov (Macedónsko), Bohuslav Sobotka (Česko), Bojko Borisov (Bulharsko) a Viktor Orbán (Maďarsko) počas fotografovania pred rokovaním mimoriadneho summitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky a zástupcov Macedónska a Bulharska k migračnej kríze v Prahe

Hoci krajiny V4 tvoria zoskupenie už 25 rokov podľa bývalého českého prezidenta Václava Klausa členské krajiny nikdy výrazne nesformulovali spoločný záujem, ktorý by chceli voči EÚ presadzovať. Nádejou je podľa neho práve kritika Bruselu a migračná vlna, ktorá môže stredoeurópske krajiny zjednotiť a stmeliť v spoločnom postoji.

Reklama

Projekt V4 prvotne tvorili tri krajiny, keďže existovalo Česko-Slovensko. Klaus podotýka, že samotné zoskupenie nebolo nápadom jej členov – Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko. Podnet prišiel z Európskej únie. Podľa jeho slov išlo o vedľajší produkt vtedajšieho prístupu západnej Európy k Európe strednej a východnej, „blahosklonného (a pre nás urážlivého) pohľadu “vyspelej” Európy na – v ich očiach – zaostalý subkontinent krajín, ktoré predchádzajúce štyri desaťročia prežili v komunizme.“

„Západná Európa sa tvárila, že je rada, že komunizmus skončil a že sa krajiny strednej a východnej Európy tohto režimu zbavili. Dokonca verím, že nám krajiny Západu lepší život a úspešný politický, ekonomický a sociálny rozvoj priali. To je ale všetko. Hovorili o pomoci, ale žiadnu neposkytovali – aj vo veľmi ťažkých okamihoch rozpadu východných trhov ďalej blokovali náš prístup na trhy svoje. Ich protekcionizmus bol priamo povestný. Budovali si svoj integračný projekt ako klub vyvolených, do ktorého nikto iný nemal mať prístup. O našom členstvo v EÚ sa vtedy vôbec nehovorilo. Očakávala sa dlhá doba, než sa tieto krajiny, teda my, na – v ich očiach prijateľnú – úroveň svojej vyspelosti dostanú. A práve preto vznikla myšlienka Vyšehradu,“ uvádza Klaus.

Reklama

Dodáva, že práve zoskupením Vyšehradskej štvorky sa mali jej členovia učiť integrovať. Podľa neho nás to malo zamestnať natoľko, aby sme sa nepokúšali stále silnejšie ťukať na dvere Európskej únie a žiadať o členstvo.

Na snímke bývalý prezident Českej republiky Václav Klaus
Na snímke bývalý prezident Českej republiky Václav Klaus

Preto si členské krajiny zriadili vlastnú zónu voľného obchodu – CEFTA. Avšak Stredoeurópska zóna voľného obchodu je podľa Klausa jediným hmatateľným výsledkom stredoeurópskej spolupráce. Zároveň „je iróniou, že sme z CEFTA museli vystúpiť pri vstupe do EÚ. Postupom času sme totiž túto svoju organizáciu rozšírili o ďalšie krajiny východnej Európy a prostredníctvom nej by sa napr. Rumunsko ešte pred vstupom do EÚ dostalo do zóny voľného obchodu EÚ.“

„Od tej doby pokračovalo zúfalé hľadanie akéhokoľvek konkrétneho spoločného záujmu, ktorý by štyri krajiny Vyšehradu chceli v EÚ presadzovať. Nikdy nebol nájdený. Frázy existovali vždy, ale konkrétne veci nie. Tieto štyri krajiny dávali prednosť individuálnemu súpereniu, kto bude najväčším obľúbencom EÚ a kto sa do EÚ dostane najskôr. V 90. rokoch bolo o špecifickosti svojej pozície presvedčené najmä Maďarsko (ktoré malo v ruke tromf podpory Nemecka za umožnenie odchodu tisícov východných Nemcov na Západ ešte pred pádom Berlínskeho múru). Vnútri Vyšehradskej štvorky občas existovali dvoj- či trojčlenné záujmové koalície, ale štyri neboli nikdy,“ vysvetlil Klaus.

Podľa neho teda V4 voči EÚ nikdy nesformulovala jednotný postoj. A ak ho aj sformulovali, hneď po príjazde do Bruselu ho niektorá z členských krajín zabudla. Poslednou ukážkou bolo podľa bývalého českého prezidenta minuloročné hlasovanie o kvótach voči prisťahovalcom. Najprv sa V4 zhodli na spoločnom postoji, a potom ho Poľsko porušilo. Dosluhujúca vláda totiž dala prednosť zapáčiť sa bruselským mocipánom. Po voľbách Poľsko svoj postoj rýchlo zmenilo. „Teraz sa slabým článkom v tejto veci stala Česká republika. Postoje dnešnej novej poľskej vlády, postoje Ficovej vlády aj postoje Orbánovej administratívy sú ďaleko sebavedomejší ako postoja vlády českej.“

Dnešná migračná dráma a kritika Bruselu môže teda podľa Klausa krajiny Vyšehradskej štvorky stmeliť, a to je určitá nádej do budúcna.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali