Európska únia daruje Ukrajine ďalších 70 miliónov eur na “zlepšenie životného prostredia v Černobyle”

Európska únia daruje Ukrajine ďalších 70 miliónov eur na “zlepšenie životného prostredia v Černobyle”

Černobyľ 1. mája 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Kravchenko)

 

A zasa je v hre povestná jadrová elektráreň Černobyľ! Lesný požiar na území lesného závodu Černobyľský prales zachvátil okolo 320 hektárov porastu a nebezpečne sa priblížil k zóne vytvorenej okolo jadrovej elektrárne Černobyľ. Už iba to nám chýbalo…

Kým Ukrajinci sa snažia vlastnými silami zlikvidovať rozsiahle požiare, Brusel skôr zaujíma stav železobetónového krytu na černobyľskej jadrovej elektrárni. Poskytuje ďalšiu finančnú podporu na zabezpečenie bezpečnosti krytu. Informoval o tom aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker: „Európska únia poskytuje bezprecedentnú finančnú podporu Ukrajine a  robíme ďalšie kroky na tejto ceste. Prisľúbili sme ďalších 70 miliónov eur, aby sme zabezpečili vytvorenie bezpečného prostredia na mieste ničivej havárie v Černobyle. Naše činy majú väčšiu váhu než naše slová. EÚ pomáha pri tom, aby bol Černobyľ opäť bezpečný,“ zdôraznil.

Reklama
Na snímke lesný požiar v oblasti havarovanej jadrovej elektrárne Černobyľ

Tých 70 miliónov eur Ukrajine bolo prisľúbených na nedávnom summite Európska únia – Ukrajina, ktorý sa konal v Kyjeve. Celková výška finančnej pomoci, ktorú Brusel poskytol Ukrajine tak dosiahne 360 miliónov eur. Tieto financie poskytli na realizáciu niekoľkých projektov vrátane nového bezpečnostného krytu, ktorý sa buduje na uzavretie existujúcich „sarkofágov“ a reaktora číslo 4, ktoré boli zničené počas havárie v roku 1986. Cieľom nového bezpečnostného krytu je chrániť životné prostredie pred rádioaktívnym žiarením a poskytnúť infraštruktúru na podporu rozobratia „sarkofágu“, pozostatkov reaktora, ako aj na podporu operácií pri nakladaní s jadrovým odpadom.

Tieto otázky sa riešia už dlhšie. Výstavba nového bezpečnostného krytu, ktorú začalo v roku 2010 francúzske konzorcium NOVARKA, je v pokročilom štádiu realizácie. Očakáva sa, že kryt bude položený na reaktor do polovice roka 2017. Celkové náklady dosiahnu výšku asi   1,5 miliardy eur. Brusel prisľúbil tých 70 miliónov eur tesne pred konferenciou darcov, ktorí by tiež mohli pomôcť Ukrajine, a mieni získať v súčasnosti chýbajúce finančné prostriedky vo výške 615 miliónov eur na dokončenie vybudovania ochranného krytu. Konferencia darcov sa  konala 29. apríla v Londýne a organizovalo ju súčasné predsedníctvo skupiny G-7 (Nemecko) a Európska banka pre obnovu a rozvoj, ktorá spravuje medzinárodné fondy.

Reklama

Analytici a európske média v tejto súvislosti pripomínajú celú históriu pomoci, ktorú Brusel poskytol Ukrajine. Okrem príspevku Európskej komisie poskytli členské štáty EÚ doteraz približne 420 miliónov eur a očakávalo sa, že svoju podporu ešte posilnia na konferencii darcov. Európska banka pre obnovu a rozvoj prispeje asi ďalšími 350 miliónmi eur. Ďalšími hlavnými darcami sú krajiny mimo EÚ ako Spojené štáty, Rusko, Japonsko, Kanada a Čína.

Európska komisia doposiaľ vyčlenila na černobyľské projekty celkovo viac ako 600 miliónov EUR. Ide o nasledovné projekty:

–          Priemyselné projekty: 480 miliónov eur, z ktorých 400 miliónov eur bolo pridelených prostredníctvom medzinárodných fondov a 80 miliónov eur  poskytla priamo Európska Komisia.

–          Podpora výroby energie: približne 65 miliónov eur.

–          Sociálne projekty: približne 15 miliónov eur.

Reklama

–          Výskumné projekty: približne 100 miliónov eur.

Najnovšie daruje Ukrajine ďalších 70 miliónov eur. Potom by nový bezpečnostný kryt mal premeniť černobyľskú lokalitu na ekologicky bezpečný systém. Na obdobie minimálne 100 rokov vytvorí časový rámec pre rozvoj a vykonávanie stratégií na zmiernenie rizík pri budúcom zaobchádzaní s poškodeným reaktorom. Nový bezpečnostný kryt sa buduje priamo na mieste a neskôr sa položí na sarkofág, pod ktorým sa nachádza zničený blok číslo 4.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali