Európska rada predstavila nový návrh pre financovanie politík EÚ do roku 2020

Európska rada predstavila nový návrh pre financovanie politík EÚ do roku 2020
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) sa rozpráva s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom (v strede) a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandeom (vpravo) na summite EU o rozpočte v sídle Európskej rady v Bruseli

Brusel 8. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Mimoriadne dôležitý summit prebieha nonstop

V Bruseli od včerajšej 14.00 h nepretržite a v rôznych formátoch rokujú lídri členských krajín EÚ, vrátane predsedu vlády SR R. Fica. K prerušeniu nedošlo ani počas noci, pričom lídri nespali ani minútu a tento maratón pokračuje aj dnes. Ide o veľmi dôležitý summit, na ktorom sa má definitívne prijať rozpočet na programovacie obdobie 2014 – 2020. Z jeho záverov vyplynie aj to, koľko peňazí získa z eurofondov Slovensko.

Reklama

Predbežná podoba nového viacročného rozpočtu z dielne Európskej rady (ER), ktorá bola poskytnutá novinárom prítomným na prebiehajúcom rozpočtovom summite v Bruseli, rozdeľuje peniaze EÚ do šiestich výdavkových kapitol, v rámci ktorých budú financované aktivity únie v rokoch 2014 až 2020. Najviac pritom pôjde na spoločnú poľnohospodársku politiku a oblasť kohézie.

V rámci druhej rozpočtovej kapitoly “Udržateľný rast – prírodné zdroje” dostane oblasť poľnohospodárstva 373,479 miliardy eur, z toho 277,851 miliardy eur pôjde na priame platby. Členské štáty budú mať možnosť finančných presunov medzi prvým (rozvoj vidieka) a druhým pilierom (priame platby) do výšky 15 % z ich ročných alokácií.

Reklama

Oblasť ekonomickej, sociálnej a územnej kohézie, teda vyrovnávanie regionálnych rozdielov, dostane na nasledujúcich sedem rokov z eurorozpočtu 324,707 miliardy eur. Najmenej rozvinuté regióny získajú 163,094 miliardy eur, menej rozvinuté alebo tranzitívne regióny 31,569 miliardy eur, ekonomicky viac rozvinuté oblasti sa obohatia o 50,342 miliardy eur a 66,362 miliardy eur dostanú štáty podporované cez Kohézny fond EÚ. Pamätalo sa aj na zemepisne vzdialené a málo zaľudnené územia únie, ktoré môžu očakávať pomoc vo výške 1,38 miliardy eur.

Na vedecké a infraštrukturálne projekty podporované EÚ ako Galileo, ITER alebo GMES pôjde v budúcom sedemročnom období 12,8 miliardy eur. Oblasť dopravy, telekomunikácií a energetiky bude financovaná sumou 29,299 miliardy eur, z toho 23,17 miliardy pre dopravu, 5,12 miliardy pre energetiku a zvyšná miliarda eur pre telekomunikácie.

Pre politiku európskej spolupráce bola vyčlenená suma 8,948 miliardy eur, pričom 6,62 miliardy pôjde na cezhraničnú spoluprácu, 1,82 miliardy na nadnárodnú spoluprácu a 500 miliónov eur pre interregionálnu kooperáciu.

Kapitola “Európska bezpečnosť a občianstvo” má v rokoch 2014 až 2020 fungovať na základe finančnej podpory vo výške 15,68 miliardy eur.

Viaceré členské štáty EÚ požadovali pred summitom dôrazné škrty v oblasti administratívy, nakoniec došlo v porovnaní s novembrovým návrhom k odobratiu iba jednej miliardy eur na výsledných 61,629 miliardy eur. Z toho je 49,798 miliardy eur vyčlenených na priame administratívne výdavky euroinštitúcií, dôchodky zamestnancov a Európske školy.

Reklama

Šéf ER Van Rompuy presadil na summite aj ním avizovaný nový nástroj na podporu zamestnanosti mladých Európanov. Iniciatíva pre zamestnanosť mládeže bude financovaná sumou 6 miliárd eur, pričom polovica pôjde z Európskeho sociálneho fondu (ESF) a zvyšok z mimoriadneho účtu vytvoreného pre túto iniciatívu v rámci kohéznych programov.

Lídri EÚ diskutovali aj o extra finančnej rozpočtovej pomoci pre krajiny, ktoré boli najviac vystavené ekonomickej kríze. Zo zámerom naštartovať rast a tvorbu zamestnanosti pôjde z budúceho eurorozpočtu 1,375 miliardy eur pre najmenej rozvinuté oblasti Grécka, 1 miliarda pre Portugalsko, 100 miliónov pre Írsko, 1,82 miliardy pre najchudobnejšie oblasti v Španielsku a 1,5 miliardy eur pre rovnako postihnuté regióny Talianska. Malta by mala dostať 200 miliónov a Cyprus 150 miliónov eur.

Z hľadiska rozpočtových príjmov sa dohodlo, že celková suma príjmov určených na pokrytie ročných výdavkov únie neprekročí 1,23 % súčtu HNP všetkých členských štátov a suma na pokrytie ročných záväzkov neprekročí 1,29 % HNP všetkých členských štátov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali