Európska občianska iniciatíva (EOI) Stop TTIP symbolicky odovzdala vyše 3 milióny podpisov Európskej komisii

Európska občianska iniciatíva (EOI) Stop TTIP symbolicky odovzdala vyše 3 milióny podpisov Európskej komisii

Bratislava 7. októbra 2015 (HSP/Foto:Stop-TTIP)

 

Úspech európskej občianskej iniciatívy STOP TTIP: 3 263 920 podpisov. Symbolické odovzdanie v Bruseli (Aliancia žiada o politickú implementáciu)

Dnes ráno samostatne organizovaná Európska občianska iniciatíva (EOI) Stop TTIP symbolicky odovzdala vyše 3 200 000 podpisov Európskej komisii v jej bruselskej centrále. Aktivisti iniciatívy Stop TTIP z celej Európy umiestňovali kilogramy papiera plné podpisov EOI Stop TTIP na obrovské váhy – až dovtedy, kým občianske hlasy neprevážili korporátne záumy, ktoré predstavovali vrecia s pieskom umiestnené na opačnej strane. Moto aktivity bolo: “Buďme jazýčkom na váhach”.

Reklama
Logo Aliancie STOP TTIP
Logo Aliancie STOP TTIP

“Európska občianska iniciatíva Stop TTIP zozbierala viacej podpisov ako akákoľvek iná európska občianska iniciatíva doteraz – požadujeme, aby Európska komisia venovala pozornosť nesúhlasu s podpísaním obchodných dohôd CETA a TTIP. Chceme, aby sa vyjednávanie o obchodnej dohode TTIP zastavilo a odmietla sa ratifikácia obchodnej dohody CETA,” povedal Michael Efler, člen občianskeho výboru iniciatívy Stop TTIP.

“Počas jedného roka trojnásobne viac ľudí, ako bolo potrebné, podpísalo petíciu európskej občianskej iniciatívy Stop TTIP podľa pravidiel Európskej únie. Dosiahli sme národné kvórum, ktoré bolo potrebné získať v siedmych krajinách a nakoniec sme prekonali podpisový prah v 23-och členských štátoch. Viacej ako 500 občianskych organizácií naprieč Európskou úniou je súčasťou EOI Stop TTIP,” dodáva Susan Georgeová z občianskeho výboru iniciatívy Stop TTIP.

Reklama

“Tento neuveriteľný výsledok poukazuje na to, aká je silná opozícia naprieč Európou voči obchodným dohodám TTIP a CETA. Ak Európskym inštitúciám ešte vôbec záleží na demokracii, musia zorganizovať vypočutie v Európskom parlamente a Európska komisia musí urobiť kroky, aby zabránila prijatiu oboch obchodných dohôd.”

Samostatne organizovaná EOI Stop TTIP vyzýva inštitúcie Európskej únie a jej členské štáty, aby zastavili vyjednávania so Spojenými štátmi americkými o Transatlantickej obchodnej a investičnej dohode (TTIP) a odmietli ratifikáciu Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody (CETA) s Kanadou. EOI začala ako samostatne organizovaná iniciatíva presne pred rokom, 7.októbra 2014, potom čo Európska komisia vyhlásila oficiálnu EOI za neprípustnú. Iniciatíva Stop TTIP aktuálne namieta voči tomuto rozhodnutiu na Európskom súdnom dvore.

 

Dodatočné informácie

Existuje 10 dôvodov, prečo vznikajú obavy občanov jednotlivých krajín Európskej únie ohľadom prijatia obchodnej a investičnej dohody TTIP:

Reklama

1. Hrozba pre demokraciu

Obchodná a investičná dohoda TTIP by dala nadnárodným spoločnostiam právomoc súdiť vlády kvôli rozhodnutiam, ktoré by poškodili budúce zisky nadnárodných spoločností, podkopúc tak demokratické rozhodnutia urobené vo verejnom záujme.

2. Hrozba pre verejné služby

Obchodná a investičná dohoda TTIP vytvorí nové trhy vo verejných službách, ktoré vedú k ich liberalizácii a privatizácii. Bolo by veľmi náročné – takisto ako energiu a vodu1 – ich vrátiť späť pod verejnú kontrolu.

3. Hrozba pre potravinovú bezpečnosť

Reklama

Prostredníctvom harmonizácie regulácie potravinovej bezpečnosti potravinové bezpečnostné štandardy Európskej únie by sa znížili na úroveň štandardov Spojených štátov amerických. Odstránilo by to obmedzenia voči geneticky modifikovaným organizmom (GMOs)2, pesticídom a hovädziemu mäsu, ktoré obsahuje rastové hormóny3.

4. Hrozba pre životné prostredie

Obchodná a investičná dohoda TTIP by zharmonizovala a znížila environmentálne regulácie Európskej únie na úroveň Spojených štátov amerických povoľujúc americký štýl frakovacieho rozmachu v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska a kdekoľvek v Európe.

5. Hrozba pre podnebie

So silnými právami investorov by obchodná a investičná dohoda TTIP dovolila nadnárodným spoločnostiam súdiť vlády kvôli zavádzaniu nových politík neťaženia fosílnych palív.

6. Ohrozenie pracovných práv

Pracovné práva by boli znížené na štandardy Spojených štátov amerických a podniky by mohli presídliť do štátov Spojených štátov amerických a krajín Európskej únie s najnižšími pracovnými štandardmi.

7. Hrozba pre osobné súkromie

Uniknuté dokumenty ukazujú, že obchodná a investičná dohoda TTIP by mohla byť použitá na znovuzavedenie hlavných prvkov dohody ACTA, ktorú odmietol Európsky parlament po rozsiahlom proteste. Mohla by prinútiť internetových poskytovateľov, aby sledovali svojich zákazníkov.

8. Ohrozenie finančnej kontroly

Reklama

Obchodná a investičná dohoda TTIP je zostavená tak, že by odstránila mnohé nové finančné regulácie (napr. ako bankové zábezpeky), ktoré sa zaviedli od roku 2008, aby zabránili budúcemu finančnému krachu.

9. Vyjednávanie v tajnosti

Zatiaľ čo lobisti nadnárodných spoločností zohrávajú neodmysliteľnú úlohu vo vyjednávaniach, verejnosť bola vylúčená. Neexistuje verejný prístup k návrhom vyjednávaných textov, takže väčšina informácií, ktoré z návrhov zmluvy vieme, je z uniknutých dokumentov.

10. Nebezpečný projekt pre zvyšok sveta

Ak obchodná a investičná dohoda TTIP bude schválená, tak celosvetovo krajiny na juhu sa dostanú pod obrovský tlak aplikovať štandardy TTIP, aby sa vyhli obchodným stratám. Cieľom obchodnej loby je vytvorenie “celosvetového približovania k štandardom Európskej únie – Spojených štátov amerických”. Toto by prinútilo chudobnejšie krajiny, aby prijali politiku voľného obchodu, o ktorej nemohli spoluvyjednávať.

Reklama

Viac informácií nájdete na: www.stop-ttip.org

Redakciu informovala Beata Novomeská, koordinátorka iniciatívy STOP TTIP pre Slovensko, výkonná podpredsedníčka o.z. Priama demokracia.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali