Európska liga: Hamšíkov SSC narazí v šestnásťfinále na Villarreal: “Ťažký súper”

Európska liga: Hamšíkov SSC narazí v šestnásťfinále na Villarreal: “Ťažký súper”

Nyon 15. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Laurent Gillieron/Keystone via AP)

 

Pondelňajší žreb vo švajčiarskom Nyone

Taliansky futbalový klub SSC Neapol so slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom sa v jarnom 16-finále Európskej ligy UEFA 2015/2016 stretne so španielskym FC Villarreal. Bývalý 5-násobný európsky šampión FC Liverpool so stopérom Martinom Škrtelom sa o postup do osemfinále pobije s bundesligovým Augsburgom. Rozhodol o tom pondelňajší žreb vo švajčiarskom Nyone, v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA).

Reklama
Na snímke generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) Gianni Infantino ukazuje ceduľku s nápisom AS St-Étienne počas žrebovania  dvojíc 16-finále Európskej ligy UEFA 2015/2016 v Nyone
Na snímke generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) Gianni Infantino ukazuje ceduľku s nápisom AS St-Étienne počas žrebovania dvojíc 16-finále Európskej ligy UEFA 2015/2016 v Nyone

Medzi 32 klubmi zo 16 krajín v osudí boli aj viaceré ďalšie tímy so slovenskými legionármi, Lokomotiv Moskva s Jánom Ďuricom má Fenerbahce Istanbul, Rapid Viedeň s Jánom Novotom dostal bývalého víťaza súťaže FC Valenciu. Sparta Praha s Michalom Breznaníkom sa o postup medzi elitnú šestnástku súťaže pobije s ruským Krasnodarom, ktorý v predkole vyradil Slovan Bratislava.

“Čaká nás ťažký súper, proti ktorému sme už nedávno hrali,” reagoval na svojej oficiálnej stránke Hamšík na výsledok žrebu. S Villarrealom sa Neapol stretol štyrikrát v roku 2011. Najprv na jar v Európskej lige, keď po výsledkoch 0:0 a 1:2 postúpil Villarreal. V tom istom roku v skupinovej fáze Ligy majstrov Neapol vyhral doma 2:0 a v Španielsku rovnako 2:0, v oboch dueloch skóroval aj slovenský reprezentant.

Reklama

“Ťažko by vedel človek vybrať súpera, keďže do tejto fáze súťaže postúpili iba kvalitné tímy. Villarreal patrí medzi top tímy v Španielsku. Dôkazom je aj včerajší výsledok, keď zdolal Real Madrid. My chceme v Európskej lige ísť čo najďalej. Teraz nás čaká Villarreal, ktorý chceme vyradiť,” dodal Hamšík.
“Keď ste v druhom koši medzi nenasadenými, musíte počítať, že dostanete ťažkého súpera. A to sa stalo nám. Dostali sme atraktívny Neapol. Je to tím, ktorý v minulej sezóne išiel až do semifinále. Zmenil trénera a má teraz výbornú sezónu. Má veľa skvelých hráčov. Uvidíme ale vo februári, dovtedy je ešte dlhý čas,” povedal Marcelino, kouč Villarrealu.

Tréner “The Reds” Jürgen Klopp sa síce vyhol jeho bývalému klubu Borussiu Dortmund, ale do Nemecka pôjde. Augsburg je v EL debutantom. Zo skupinovej fázy sa prebojovali do jarného pokračovania súťaže prvé dva tímy z 12 skupín a doplnilo ich osem mužstiev z tretích miest skupín Ligy majstrov, medzi nimi aj obhajca titulu v EL FC Sevilla či Manchester United. “Červení diabli” dostali dánsky FC Midtjylland.
“Zázraky sa stávajú a my zrejme jeden budeme potrebovať. Určite sa ale nevzdáme ľahko. Zaslúžili sme si postup medzi najlepších 32 a posnažíme sa to dokázať nám aj súperovi,” reagoval na meno súpera, ktorý má rekordných 20 anglických titulov, tréner Dánov Jess Thorup.

Jedným zo šlágrov bude duel bývalých európskych šampiónov Borussie Dortmund – FC Porto, zaujímavý bude aj duel Galatasaray Istanbul – Lazio Rím, resp. Šachtar Doneck – Schalke 04 Gelsenkirchen.

Štvornásobný víťaz súťaže Sevilla má šancu vyhrať EL tretíkrát v rade, túto snahu začne proti nórskemu prekvapeniu skupinovej fázy Molde. “Boli tam aj oveľa ťažší súperi. Ale proti Molde aj tak budeme musieť ukázať náš najlepší výkon. Nórske mužstvá sú vždy veľmi súťaživé a budú sa chcieť proti Seville ukázať v čo najlepšom svetle,” povedal športový riaditeľ obhajcu Ramón “Monchi” Rodríguez. “Je to ťažký žreb, asi najťažší súper akého sme mohli dostať. Sevilla je v tejto súťaži úspešná. Bude to tvrdý test. Je to ale výzva pre celý klub a naši fanúšikovia sa musia tešiť,” povedal tréner Molde Ole Gunnar Solskjar.

Víťazi skupín EL figurovali medzi nasadenými mužstvami, tímy z druhých pozícií boli nenasadené. Štyria účastníci z LM s najlepším koeficientom boli tiež nasadení, zvyšní štyria figurovali v koši nenasadených. V EL rovnako ako v LM platí, že v šestnásťfinále sa nemôžu stretnúť kluby z rovnakej základnej skupiny a tej istej krajiny. Na základe rozhodnutia UEFA sa nemôžu vo vzájomnom zápase stretnúť ani kluby z Ruska a Ukrajiny.

Reklama

Nasadené tímy začínajú v šestnásťfinále na pôde súpera. Prvé zápasy sa uskutočnia 18. februára, odvety sú na programe o týždeň neskôr 25. februára s tradičnými časmi o 19.05, resp. 21.00. Presný program zápasov UEFA potvrdí krátko po žrebe, už teraz je ale isté, že Fenerbahce bude hrať prvý zápas v utorok 16. februára o 18.00, aby sa vyhlo stretom s fanúšikmi rivala Galatasaray. Podobne Braga bude hostiť odvetu v stredu 24. februára (18.00), aby neprišlo stretom s fanúšikmi FC Porto.
Žreb osemfinále je v utorok 26. februára v Nyone. Finále EL UEFA sa uskutoční v stredu 18. mája 2015 v Bazileji.

 

Žreb šestnásťfinále EL 2015/2016:

FC Valencia – Rapid Viedeň

ACF Fiorentina – Tottenham Hotspur

Reklama

Borussia Dortmund – FC Porto

Fenerbahçe Istanbul – Lokomotiv Moskva

Anderlecht Brusel – Olympiacos Pireus

FC Midtjylland – Manchester United

FC Augsburg – FC Liverpool

Sparta Praha – FK Krasnodar

Galatasaray Istanbul – Lazio Rím

FC Sion – Sporting Braga

Šachtar Doneck – Schalke 04 Gelsenkirchen

Olympique Marseille – Athletic Bilbao

Reklama

FC Sevilla (obhajca) – Molde FK

Sporting Lisabon – Bayer Leverkusen

FC Villarreal – SSC Neapol

AS St-Étienne – FC Bazilej

 

Reklama

Program 16-finále:

utorok 16. februára 2016:

Fenerbahce Istanbul – Lokomotiv Moskva (18.00 SEČ)

štvrtok 18. februára:

ACF Fiorentina – Tottenham Hotspur (19.00)

Reklama

Borussia Dortmund – FC Porto (19.00)

RSC Anderlecht Brusel – Olympiakos Pireur (19.00)

FC Midtjylland – Manchester United (19.00)

FC Sevilla – Molde FK (19.00)

FC Villarreal – SSC Neapol (19.00)

AS St. Étienne – FC Bazilej (19.00)

FC Valencia – Rapid Viedeň (21.05)

Reklama

FC Augsburg – FC Liverpool (21.05)

Sparta Praha – FK Krasnodar (21.05)

Galatasaray Istanbul – Lazio Rím (21.05)

FC Sion – Sporting Braga (21.05)

Šachtar Doneck – Schalke 04 Gelsenkirchen (21.05)

Olympique Marseille – Athletic Bilbao (21.05)

Sporting Lisabon – Bayer Leverkusen (21.05)

Reklama

 

Odvety:

streda 24. februára:

Sporting Braga – FC Sion (18.00)

štvrtok 25. februára:

Lokomotiv Moskva – Fenerbahce Istanbul (17.00)

Rapid Viedeň – FC Valencia (19.00)

Reklama

FC Liverpool – FC Augsburg (19.00)

FK Krasnodar – Sparta Praha (19.00)

Lazio Rím – Galatasaray Istanbul (19.00)

Schalke 04 Gelsenkirchen – Šachtar Doneck (19.00)

Athletic Bilbao – Olympique Marseille (19.00)

Bayer Leverkusen – Sporting Lisabon (19.00)

Tottenham Hotspur – ACF Fiorentina (21.05)

Reklama

FC Porto – Borussia Dortmund (21.05)

Olympiakos Pireus – RSC Anderlecht Brusel (21.05)

Manchester United – FC Midtjylland (21.05)

Molde FK – FC Sevilla (21.05)

SSC Neapol – FC Villarreal (21.05)

FC Bazilej – AS St. Étienne (21.05)

 

Reklama

Kalendár žrebov EL 2015/2016:

26. februára 2016: žreb osemfinále (Nyon)

18. marca: žreb štvrťfinále (Nyon)

15. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

 

Reklama

Zápasový kalendár EL 2015/2016:

18. februára 2016: 1. zápasy šestnásťfinále

25. februára: odvety šestnásťfinále

10. marca: 1. zápasy osemfinále

17. marca: odvety osemfinále

7. apríla: 1. zápasy štvrťfinále

14. apríla: odvety štvrťfinále

28. apríla: 1. zápasy semifinále

5. mája: odvety semifinále

18. mája: finále (Bazilej, štadión Sv. Jakuba)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

Cameron v Kir
Na snímke britský minister zahraničných vecí David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali