Európska komisia pozastavila Slovensku preplácanie platieb pre tých najohrozenejších, tvrdí Remišová

Európska komisia pozastavila Slovensku preplácanie platieb pre tých najohrozenejších, tvrdí Remišová

Bratislava 29. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

Slovensku podľa podpredsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej hrozí ďalší veľký eurofondový škandál. Ako uviedla na stredajšej tlačovej besede, Európska komisia Slovensku pozastavila preplácanie výdavkov v Operačnom programe Ľudské zdroje. Podľa nej ide o pozastavenie platieb na projekty pre tých najohrozenejších, keďže ide o projekty pre seniorov, domácej ošetrovateľskej starostlivosti, terénnej starostlivosti alebo tvorby pracovných miest pre dlhodobo nezamestnaných

Na snímke Veronika Remišová

“Projekty tak budú ohrozené, môže to spôsobiť obrovské problémy hlavne poskytovateľom sociálnych služieb a môže to spôsobiť aj krízovú situáciu v obciach a mestách,” povedala. Strana sa bude snažiť o zvolanie zasadnutia parlamentného sociálneho výboru a žiadať o vykonanie poslaneckého prieskumu v Implementačnej agentúre Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorá má na starosti riadenie Operačného programu Ľudské zdroje. Audit, ktorý k tejto situácii viedol, podľa Remišovej rezort práce a sociálnych vecí tají. “Chceme, aby ministerstvo sprístupnilo audit, dokumenty a pochybenia, pre ktoré nám Európska komisia zastavila platby,” povedala.

Reklama

Podľa Remišovej ide o závažné nedostatky vo fungovaní systému. “Ministerstvo verejnosť o problémoch vôbec neinformovalo, túto situáciu zatajilo,” tvrdí Remišová. Európska komisia podľa nej poslala Slovensku tzv. varovný list. “Príčinou tejto situácie je zlé riadenie programu zo strany Implementačnej agentúry ministerstva práce,” zdôraznila. Tvrdí, že preplácanie projektov Európska komisia zastavila už pred Vianocami, teda koncom minulého roka, hlavné problémy sú však známe už od začiatku vlaňajška.

Ministerstvo práce však podľa Remišovej nedostatky neodstránilo. “Dnes čelíme situácii, že všetky platby z tohto operačného programu sú pozastavené,” povedala. Riešenie tejto situácie podľa nej súčasná vláda pravdepodobne nechá až na budúcu vládu. Ako ďalej uviedla, pri riadení eurofondov vládne obrovská byrokracia. Strana Za ľudí presadzuje, aby mali eurofondy len jeden spoločný riadiaci orgán. “Táto vládna koalícia nevie efektívne využívať podporu z eurofondov, peniaze sú, ale sa nevedia využívať,” dodala.

Reklama

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v reakcii na zverejnené informácie vyzvalo politikov zo strany Za ľudí, aby prestali strašiť verejnosť a šíriť nezmysly. “Ak sa niečo rozhodnú dať do médií, odporúčame im oboznámiť sa s ozajstnou skutočnosťou, lebo inak ide o bezbrehé zavádzanie verejnosti ničím nepotvrdenými informáciami. Opäť sme tak z ich strany svedkami demagogických až lživých konštatovaní,” tvrdí rezort práce. Slovensku podľa neho v žiadnom prípade nehrozí „ďalší veľký eurofondový škandál“ a už v žiadnom prípade nie sú pozastavené platby na projekty pre tých najohrozenejších, čiže na projekty pre seniorov, domácej ošetrovateľskej starostlivosti, terénnej starostlivosti alebo tvorby pracovných miest pre dlhodobo nezamestnaných. “Pani poslankyňa Remišová sa preto nemusí obávať, že bude ohrozené poskytovanie sociálnych služieb. Taktiež ju ubezpečujeme, že rozhodne nečelíme situácii, že všetky platby z tohto operačného programu sú alebo budú pozastavené. Naopak, Operačný program Ľudské zdroje patrí medzi programy s najvyšším čerpaním,” poukázalo ministerstvo.

Pravdou však podľa neho je, že Európska komisia dočasne pozastavila preplácanie žiadostí o platbu v dvoch projektových výzvach na základe výsledkov auditu, ktorý každoročne uskutočňuje Ministerstvo financií SR. Ide o projektové výzvy „Podpora vstupu vybraných skupín mladých ľudí na trh práce“ a „Podpora zosúladenia rodinného a pracovného života na Slovensku“, čiže nie o projekty, ktoré sa týkajú seniorov či terénnej opatrovateľskej služby. “Hlavnou príčinou len dočasného pozastavenia je zistenie, že prijímatelia projektov, teda prevažne rôzne občianske združenia, podvádzajú Implementačnú agentúru MPSVR SR a nepredkladajú v žiadostiach o platbu pravdivé pracovné výkazy svojich zamestnancov. Preto Implementačná agentúra MPSVR SR v najbližšom období doplní k už existujúcim kontrolným mechanizmom ďalšie postupy smerujúce k odhaľovaniu takýchto nedostatkov a podvodov u prijímateľov,” objasnil rezort práce. Zároveň ubezpečil verejnosť, že dočasné pozastavenie platieb sa napriek uvedenému nedotkne realizácie týchto projektov, nakoľko budú zabezpečené formou zálohových platieb. “Slovensko v súvislosti so vzniknutou situáciou nepríde o žiadne prostriedky z ESF, nakoľko Európska komisia podobne ako v minulosti obnoví preplácanie výdavkov projektov od momentu, keď odobrí prijaté opatrenia,” uzatvorilo ministerstvo.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali