Europoslankyňa Lexmann podporila bieloruského disidenta. Reakcie na sociálnej sieti nečakala: “Bielorusi neriešia hanebný režim Matoviča, ktorý poslal za mreže pána Lučanského”

Europoslankyňa Lexmann podporila bieloruského disidenta. Reakcie na sociálnej sieti nečakala: “Bielorusi neriešia hanebný režim Matoviča, ktorý poslal za mreže pána Lučanského”

Bratislava 26. mája 2021 (HSP/Foto:Facebook)

 

Zástupkyňa Slovenska v Európskom parlamente Miriam Lexmann z KDH sa ma sociálnej sieti vyjadrila ku odsúdeniu aktivistu Pavla Seviarynetsa v Bielorusku. Mnohí ľudia jej v komentároch vyčítali prílišnú angažovanosť v prozápadných témach

Miriam Lexmann
Na snímke Miriam Lexmann

Lexman uviedla, že tento týždeň bol na sedem rokov vo väzení “hanebným Lukašenkovým režimom” odsúdený človek, ktorý svoj život obetoval za slobodu pre bieloruský ľud – spolupredseda bieloruských Kresťanských Demokratov, aktivista v boji za slobodu – Pavel Seviarynets.

Reklama

Podľa vyjadrenia Lexmann kresťanskí demokrati na Slovensku stoja pri Pavlovi. “Veríme, že sa dožije momentu, na ktorý si po viac než troch desiatkach rokov veľmi dobre spomíname aj my. Moment slobody. Práve naň čakajú dnes stovky politických väzňov v Bielorusku,” pričom Lexman, ktorá sa nedávno vydala ze aktuálneho predsedu KDH Milana Majerského, slobodným nazýva režim, ktorý funguje na Slovensku a v Európskej únii.

“Niektorí z vás sa ma často pýtajú, prečo sa venujem zahraničnej politike a protestujem proti porušovaniu základných ľudských práv a slobôd v totalitných režimoch. Nič pre nás nie je väčším mementom ako naša vlastná historická skúsenosť s neslobodou. Je našou morálnou povinnosťou nebyť ticho, keď nevinných vedú do žalára,” napísala na sociálnej sieti.

Reklama

Príspevok Lexmann na Facebooku komentovalo viac než sto ľudí a prevládali hlavne negatívne reakcie.

Používateľ Miro napísal: “Niekde v Bielorusku vás zaujíma odsúdený väzeň, ale vo svojej vlastnej krajine vás nezaujímajú neodsúdení a za mrežami zavretí ľudia? Aha, jasné u nás je to demokratické, ale v Bielorusku je to škandál. Vy by ste aj Guantanamo považovala za dovolenkový raj, lebo to nie je v Rusku či Bielorusku. Je mi z vás zle. Vy ste presne tí hlúpi “politici” vďaka ktorým sa spúšťajú konflikty a vojny.”

“Pokiaľ mám vedomosť, v Bielorusku cirkev a veriaci nie sú nijako prenasledovaní. Občania sú so svojím spôsobom života spokojní. Nepoznajú pojmy nezamestnanosť, bezdomovcov, žobrákov a podobne neduhy. Lukašenko sa západu nepáči, lebo sa nechce poddať tzv. liberálnej demokracii a nezdieľa euroatlantické hodnoty, čo v podstate znamená prísť o absolútnu suverenitu. Odovzdať bohatstvo štátu zahraničnému kapitálu no a hlavne “drzý” Lukašenko nechce dovoliť realizáciu majdanu v Minsku ala Kijev, v réžii zahraničných síl, ktoré pozná celý svet,” doplnil Ján.

Podobný názor má i Adriana: “Zaujímavé je, že sa tu rieši čo je v Bielorusku, ale čo sa deje tu, tak ani slovko. To, že sa tu zatvárajú ľudia, ktorí sú rok v cele bez možnosti telefonátu či stretnutia sa s rodinou. Keď sa jeho spis založí na iný stôl a zrazu hops, on nič nespravil, pustime ho. To má byť aká spravodlivosť u nás? Tá nemá len šatku cez oči uviazanú tá tam má rovno betón aj v ušiach aj v ústach. Začnite sa angažovať na naše porušovania.”

“Vy sa starajte o to, čo sa deje na Slovensku a nie o svojich priateľov, ktorí organizujú po svete prevraty,” odporučil poslankyni EP Viktor.

Reklama

Hana dodala: “Mám otázky: 1. Miriam Lexmann je občianka Bieloruska, že tu rieši politiku v Bielorusku? Nie je… Tak prečo strká svoj nos do Bieloruska? Nakoľko viem tak Bielorusi neriešia “hanebný režim” Matoviča, ktorý poslal za mreže p. Lučanského… 2. Keď je Miriam Lexmann taká “bojovníčka” za práva určitých Bielorusov, tak prečo sa jej na plat majú skladať zo svojich dani občania Slovenska? Logické je, že komu Lexmann slúži, ten ju nech platí! Nech ju platia tí Bielorusi, za práva ktorých bojuje. 3. A ešte vidím že Miriam Lexmann je vraj dokonca “veľká modlitebníčka” za nejakého Pavla a bieloruský ľud”? Žasnem.. .a ku komu sa “modlí” osoba, ktorá klame a používa dvojaký meter? Tak ku Ježišovi sotva, On luhárov a farizejov veľmi prísne karhal, dokonca na nich kričal že sú to “synovia pekla”! Tak ku komu sa “modli” lživá farizejka Miriam Lexmann?”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali