Europe 1: Belgické úrady o parížskom komande vedeli od januára, ale nekonali

Europe 1: Belgické úrady o parížskom komande vedeli od januára, ale nekonali

Paríž 26. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP- Lionel Cironneau)

 

Francúzske médiá dnes uviedli, že belgické úrady o zradikalizovaných islamistoch vedeli, ale nič nepodnikli

Trojica predpokladaných páchateľov útokov v Paríži – Abdelhamid Abaaoud a bratia Salah a Brahim Abdeslamovci – bola od júna na zozname približne 80 osôb podozrivých z radikalizácie, ktorý vypracovali belgické ministerstvá vnútra a spravodlivosti. Belgické úrady o nich vedeli, ale nekonali a ani ich nesledovali, konštatovala dnes rozhlasová stanica Europe 1.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Zoznam vznikol po odhalení príprav atentátu v belgickom Verviers v januári tohto roku. Na vlastnú žiadosť ho dostala k dispozícii aj starostka bruselskej štvrti Molenbeek, kde žije viacero zradikalizovaných osôb.
Abdelhamid Abaaoud, ktorý je považovaný za strojcu útokov z 13. novembra v Paríži, je v tomto zozname označený ako “zradikalizovaný”, s poznámkou, že odišiel do Sýrie.

Bratia Abdeslamovci sú podľa zoznamu tiež zradikalizovaní a patriaci k islamistickému hnutiu.

Reklama

Na zozname je aj meno Mohameda Abriniho, ktorý je podozrivý z účasti na atentátoch v Paríži a ktorý je – podobne ako Salah Abdeslam – na úteku.

Brahim Abdeslam bol jedným zo samovražedných atentátnikov v Paríži, Abaaoud prišiel o život pri policajnej operácii súvisiacej s pátraním po komplicoch páchateľov parížskych atentátov, ktorá sa uskutočnila 18. novembra na parížskom predmestí Saint-Denis.

Francúzske médiá dnes uviedli, že belgické úrady o zradikalizovaných islamistoch vedeli, ale nič nepodnikli.

Starostka Molenbeeku Francoise Schepmansová sa bráni, že štvrť má k dispozícii len mestskú políciu, a podobnými kauzami sa musí zaoberať polícia na federálnej úrovni.

Benevolentný postoj k sieti islamistov vyvolal búrlivú reakciu nacionalistickej Novej flámskej aliancie (N-VA), ktorá socialistov obvinila zo zodpovednosti za dnešný stav, keď sa “Brusel stal zázemím islamistického barbarstva”. Poslanec N-VA Karl Vanlouwe sa v článku pre belgický denník Le Soir zameral najmä na niekdajšieho socialistického starostu Molenbeeku a exministra spravodlivosti Philippa Moureauxa, ktorý bol podľa neho príliš tolerantný a “zatváral oči pred tými, ktorí zastrašovali dievčatá a ženy, čo sa nechceli zahaľovať, predávali v štvrti zbrane a drogy” a iní zašli ešte ďalej, keď po boku Islamského štátu páchali atentáty v západnej Európe.

Reklama

Francúzsky denník Le Monde vo svojom utorkovom vydaní tiež kritizoval prílišnú tolerantnosť belgických úradov, ktoré nechceli v Belgicku narušiť mier panujúci v spoločnosti. Na túto kritiku odpovedal denník La Libre Belgique replikou, že podobná kritika by bola oprávnená od štátu, ktorý by mohol byť príkladom spolužitia a integrácie. “Takto (kritika) vyhovuje len Dáišu (Islamskému štátu), ktorého cieľom je rozdeľovať, rozdeľovať a ešte raz rozdeľovať”.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali