Európa, buď opäť sebou – list pápeža Františka k 50 rokom vzťahov s EÚ

Európa, buď opäť sebou – list pápeža Františka k 50 rokom vzťahov s EÚ

Vatikán 28. októbra 2020 (HSP/TK KBS/RV/Foto:TK KBS-SpC-Vatikan)

 

Pri príležitosti významných jubileí týkajúcich sa nadviazania medzinárodných vzťahov medzi Vatikánom a Európskou úniou napísal pápež František list, v ktorom Európu vyzýva znovuobjaviť seba samú a predstavuje aj svoj sen o jej budúcnosti. List adresoval štátnemu sekretárovi kardinálovi Pietrovi Parolinovi, ktorý bude reprezentovať Vatikán na pripomienkovom podujatí

pápež František
Na snímke pápež František

Svätá stolica si tento rok pripomína 50. výročie nadviazania diplomatických vzťahov s Európskou úniou a 50. výročie prítomnosti Svätej stolice ako stáleho pozorovateľa pri Rade Európy. Kardinál Parolin mal pri tejto príležitosti v dňoch 28. – 30. októbra pôvodne navštíviť Brusel a stretnúť sa s vrchnými predstaviteľmi Európskej únie a rovnako i s členmi Komisie biskupských konferencií Európskej únie COMECE, ktorá si tento rok pripomína 40. výročie vzniku. Stretnutia sa však v dôsledku zhoršenia zdravotnej situácie uskutočnia cez videospojenie.

Reklama

 

Vybrané časti listu pápeža Františka

Reklama

Svätý Otec vychádza zo skutočnosti, že pred päťdesiatimi rokmi Svätá stolica začala „spoluprácu s európskymi inštitúciami, ktoré vznikli po Druhej svetovej vojne nadviazaním diplomatických vzťahov s vtedajšími Európskymi spoločenstvami a prítomnosťou Svätej stolice ako stáleho pozorovateľa pri Rade Európy“.

Pápež zároveň pripomína 40-ročné jubileum Komisie biskupských konferencií Európskej únie COMECE, ktorá vznikla v roku 1980. A napokon, tento rok si okrúhle 70. výročie pripomína aj Schumanova deklarácia, ktorá stála pri zrode Európskej únie.

„V našej dobe, ktorá «vykazuje znaky zaradenia spiatočky» (Fratelli tutti, 11), v ktorej čoraz viac prevláda myšlienka konať osve, pandémia predstavuje zásadné rázcestie, nútiace rozhodnúť sa: buď budeme pokračovať po ceste nastúpenej za posledného desaťročia, vedenej pokušením k autonómii, idúc v ústrety rastúcim nedorozumeniam, kontrastom a konfliktom; alebo znovuobjavíme tú „cestu bratstva“, ktorá nepochybne inšpirovala a viedla zakladajúcich otcov modernej Európy, počínajúc práve Robertom Schumanom.“

V liste datovanom 22. októbra, v deň liturgickej spomienky sv. Jána Pavla II., sa ďalej pápež odvoláva na historické slová svojho veľkého predchodcu:

„Aktuálnejšie než kedykoľvek predtým dnes rezonujú slová, ktoré sv. Ján Pavol II. vyslovil pri európskom akte v Santiagu de Compostela: Európa «znovuobjav seba samú, buď sama sebou» (Európsky akt v Santiagu de Compostela, č. 4).“

Reklama

„Európe by som teda chcel povedať: ty, ktorá si bola počas stáročí liahňou ideálov a teraz sa zdá, že strácaš svoj elán, nezastavuj sa pri hľadení na svoju minulosť ako na album spomienok.“
„Európa, nájdi znova samú seba! Znovuobjav teda svoje ideály, ktoré majú hlboké korene. Buď sama sebou! Nemaj strach zo svojej tisícročnej histórie, ktorá je skôr oknom do budúcnosti, než do minulosti. Nemaj strach z tvojej potreby pravdy, ktorá od starobylého Grécka objala zem, stavajúc na svetlo tie najhlbšie otázniky každého človeka; z tvojej potreby spravodlivosti, ktorá sa rozvinula z rímskeho práva a časom sa stala rešpektovaním každej ľudskej bytosti a jej práv; z tvojej potreby večnosti, obohatenej stretnutím so židovsko-kresťanskou tradíciou , ktorá sa odzrkadľuje v tvojom dedičstve viery, umenia a kultúry.“

„O akej Európe teda snívame pre budúcnosť?“ – pýta sa Svätý Otec a za seba odpovedá:
„Snívam teda o Európe priateľskej k ľudskej osobe a k ľuďom. O zemi, kde je dôstojnosť každého rešpektovaná, kde je osoba hodnotou sama osebe, a nie predmetom ekonomickej kalkulácie či komerčným tovarom.“ (…)
„Snívam o Európe, ktorá je jednou rodinou a komunitou. Miestom, ktoré vie doceniť osobitosti každého človeka či národa, bez zabúdania, že ich spája spoločná zodpovednosť.“ (…)
„Snívam o Európe solidárnej a veľkodušnej. O pohostinnom mieste, kde láska k blížnemu – ktorá je vrcholnou kresťanskou cnosťou – premôže každú formu ľahostajnosti a egoizmu.“ (…)
„Snívam o Európe zdravo laickej, v ktorej sa Boh a cisár rozlišujú, ale nestavajú proti sebe. O zemi otvorenej pre transcendentno, v ktorej ten, kto je veriaci, je slobodný verejne vyznávať vieru a predkladať svoj uhol pohľadu v spoločnosti. Skončili sa časy konfesionalizmov, ale – ako dúfame – aj časy istého laicizmu, ktorý zatvára dvere voči druhým a predovšetkým voči Bohu, pretože je evidentné, že taká kultúra či politický systém, ktoré nerešpektujú otvorenosť k transcendentnu, adekvátne nerešpektuje ľudskú osobu.“

Pápež sa obracia aj na kresťanov Európy a vyzýva ich k aktívnemu vydávaniu svedectva:
„Kresťania dnes majú veľkú zodpovednosť: tak ako kvas v ceste, sú povolaní znovuprebudiť svedomie Európy, aby animovali procesy, ktoré vygenerujú nové dynamizmy v spoločnosti. Vyzývam ich preto, aby sa angažovali s odvahou a rozhodnosťou, aby prinášali svoj príspevok v každej oblasti, v ktorej žijú a konajú.“
Ako píše pápež František, tieto slová pramenia z jeho „starostlivosti duchovného pastiera a z istoty, že Európa má toho ešte veľa čo darovať svetu“.

Starý kontinent nakoniec Svätý Otec zveruje do ochrany jeho patrónov: sv. Benedikta, sv. Cyrila a Metoda, sv. Brigity, sv. Kataríny Sienskej a sv. Terézie Benedikty z Kríža (Edity Steinovej).

 

Reklama

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali