EÚ pokutovala osem dodávateľov optickej mechaniky za kartelovú dohodu

EÚ pokutovala osem dodávateľov optickej mechaniky za kartelovú dohodu

Brusel 21. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Komisia pripomenula, že optická mechanika (ODD – optical disc drive) znamená periférne zariadenia na čítanie alebo nahrávanie dát na optické disky, ako sú CD, DVD alebo Blu-ray, ktoré sa používajú v osobných počítačoch, CD a DVD prehrávačoch a hracích konzolách

Európska komisia (EK) dnes oznámila uloženie finančnej pokuty vo výške 116 miliónov eur ôsmim dodávateľom optickej mechaniky. Dôvodom je ich koordinované konanie (kartelová dohoda) pri výberových konaniach organizovaných dvoma výrobcami počítačov, čo znamená porušenie antitrustových pravidiel EÚ.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Komisia pripomenula, že optická mechanika (ODD – optical disc drive) znamená periférne zariadenia na čítanie alebo nahrávanie dát na optické disky, ako sú CD, DVD alebo Blu-ray, ktoré sa používajú v osobných počítačoch, CD a DVD prehrávačoch a hracích konzolách.

Vyšetrovanie EK v tomto prípade odhalilo nekalé praktiky dodávateľov pri tendroch na ODD pre notebooky a osobné počítače firiem Dell a Hewlett Packard (HP).
Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti uviedla, že milióny občanov EÚ dlhodobo používajú tieto zariadenia a je preto nevyhnutné udržať tento trh konkurencieschopným.

Reklama

“Dnešné rozhodnutie opätovne dokladá, že kartelové dohody nemôžu uniknúť pokutám,” uviedla komisárka.

Osem dodávateľov zapojených do nelegálnych praktík, na ktorých sa vzťahuje rozhodnutie EK, sú: Philips; Lite-On; ich spoločný podnik Philips & Lite-On Digital Solutions; Hitachi-LG Data Storage; Toshiba Samsung Storage Technology; Sony; Sony Optiarc a Quanta Storage.

V súlade s oznámením EK o zhovievavosti z roku 2006 spoločnosti Philips, Lite-On a ich spoločný podnik Philips & Lite-On Digital Solutions získali plnú ochranu pred pokutami, lebo boli prvé, ktoré odhalili existenciu kartelovej dohody.

Vyšetrovanie exekutívy EÚ odhalilo, že od júna 2004 do novembra 2008 spoločnosti zúčastňujúce sa na kartelovej dohode si vzájomne oznamovali zámery týkajúce sa ponúk, zdieľali výsledky výberových konaní a vymieňali si ďalšie citlivé obchodné informácie týkajúce sa ODD. Vytvorili sieť paralelných bilaterálnych kontaktov, ktorých cieľom bolo zabrániť agresívnej hospodárskej súťaži vo výberových konaniach organizovaných Dell a HP.

Zo spoločností podieľajúcich sa na karteli len Philips má sídlo v Európe. Zvyšných sedem firiem je z Ázie. Účasť každej spoločnosti na kartelovej dohode bola od niekoľkých mesiacov až po štyri roky.
Ako uviedla EK, tieto spoločnosti si boli vedomé, že ich správanie je protiprávne a snažili sa zamaskovať svoje kontakty a vyhnúť sa odhaleniu ich dohody.

Reklama

Spoločnosti Philips, Lite-On a Philips & Lite-On ako oznamovatelia kartelovej dohody prijali plnú ochranu pred pokutami, čím sa vyhli finančnému postihu vo výške 63,5 milióna eur. Spoločnosť Hitachi-LG Data Storage získala 50-% zníženie pokuty za spoluprácu pri vyšetrovaní a čiastočnú imunitu za umožnenie EK, aby mohla stanoviť časové trvanie kartelovej dohody.

Pri stanovení výšky pokút EK vzala do úvahy skutočnosť, že Philips, Sony a Sony Optiarc sa zúčastnili kartelového správania len pri výberovom konaní organizovanom spoločnosťou Dell.

Rozloženie pokút, v niektorých prípadoch po dohode s EK, je nakoniec nasledovné: Hitachi-LG Data Storage po 50-% odpustení pôvodnej pokuty zaplatí 37,121 milióna eur. Toshiba Samsung Storage Technology musí uhradiť 41,304 milióna eur, Sony 21,024 milióna eur, Sony Optiarc 9,782 milióna eur a Quanta Storage 7,146 milióna eur.

Európska komisia začala vyšetrovanie tohto prípadu v júni 2009, keď prvýkrát požiadala o niektoré vysvetľujúce informácie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali