Európska únia investuje 182 miliónov eur na medziregionálny slovensko-poľský program Interreg

Európska únia investuje 182 miliónov eur na medziregionálny slovensko-poľský program Interreg

Brusel, Varšava, Bratislava, 21. februára 2015 (HSP/Foto: TASR/AP-Michael Probst)

 

Spolu s našimi severnými susedmi sa onedlho môžeme tešiť na pekný balíček peňazí. Európska komisia totiž pre Slovensko a Poľsko schválila realizáciu nového medziregionálneho programu „Interreg“. Bude sa financovať z regionálnych investičných prostriedkov EÚ

Realizácia tohto programu by mala pomôcť vyriešiť viaceré cezhraničné problémy – najmä v doprave, vo vzdelávaní a v životnom prostredí. Týka sa 11 pohraničných regiónov v Poľsku a na Slovensku a jeho objem je vyše 182 miliónov eur, pričom finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja predstavuje takmer 155 miliónov eur. Pomôže zlepšiť aj cezhraničnú spoluprácu susedných miest a obcí.

Reklama
Ilustračné foto

„Program spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie, ktorý sme včera schválili, je konkrétnou reakciou na potreby ľudí v poľsko-slovenských pohraničných regiónoch. Smeruje k vyššej kvalite života občanov – či už ide o podporu vzdelávania, lepšie dopravné spojenia alebo ekologické iniciatívy. Naše programy Interreg už 25 rokov ukazujú, aké výhodné je spolupracovať pri riešení spoločných výziev,“ zdôraznila Európska komisárka pre regionálnu politiku Corina Crețuová.

Tento program sa bude zameriavať na tri kľúčové oblasti, ktoré sa považujú za zásadné pre vytváranie pracovných miest a zlepšenie hospodárskej situácie: rozvoj cezhraničnej dopravy a prístupu k prioritným európskym trasám (TEN-T), ochrana a posilňovanie udržateľného využívania prírodného i kultúrneho dedičstva regiónov a podpora cezhraničného vzdelávania najmä na stredných a vysokých školách, ako aj rozširovanie príležitostí celoživotného vzdelávania s cieľom pomôcť ľuďom prispôsobiť sa potrebám trhu práce.

Reklama

Autori očakávajú, že sa v rámci tohto projektu podarí zrekonštruovať 160 km ciest, vytvoriť integrovanú dopravnú sieť, ktorá pomôže urýchliť hospodársky rast a zintenzívniť cestovanie v pohraničí, vybudovať 200 hektárov ekosystémov ako súčasť cezhraničných projektov ochrany prírodného dedičstva. Rátajú s 25 novými iniciatívami na zvýšenie príťažlivosti spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva, s vybudovaním nových alebo zmodernizovaním 32 cezhraničných elektronických produktov a služieb. Plánuje sa, že vznikne 550 spoločných miestnych iniciatív v oblasti zamestnanosti a odbornej prípravy pre viac než 16 000 účastníkov.

Do programu „Interreg V-A Poľsko – Slovensko“ je zapojených 11 regiónov: v Poľsku- okresy Krośnieński, Przemyski, Nowosądecki, Oświęcimski, Bielski, Tyski, Rzeszowski a Krakowski, na Slovensku – Prešovský, Žilinský a Košický samosprávny kraj. Celkový rozpočet operačného programu: 182 339 676 eur. Celkový príspevok z EÚ – Európskeho fondu regionálneho rozvoja /EFRR/ – 154 988 723 eur.

Tento program spravuje poľské ministerstvo infraštruktúry a rozvoja. V piatom programovom období Interregu na roky 2014 – 2020 sa investuje 10,1 miliardy eur do vyše 100 programov spolupráce medzi slovenskými a poľskými regiónmi a územnými, sociálnymi a hospodárskymi partnermi. Táto suma zahŕňa aj rozpočtové prostriedky z EFRR na účasť členských štátov na programoch spolupráce pozdĺž vonkajších hraníc Európskej únie podporovaných z iných nástrojov /nástroje predvstupovej pomoci, európskeho susedstva a pod./.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali